szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz akciója beláthatatlan ideig tartó jogállambontás, éppen ezért elfogad-hatatlan. Ezt az SZDSZ elnöke mondta pénteken az MTI-nek azt követően, hogy a legnagyobb ellenzéki párt országgyűlési és európai parlamenti képviselői polgári engedetlenségi akció keretében elbontották a Kossuth Lajos teret elkerítő kordont.

"Orbán Kelemen balladáját látom kibontakozni: amitlebontanak nappal, fölépítik éjjel" - fogalmazott Kuncze Gábor. A liberális pártelnök szerint a Fidesz politikusai nem veszik észre, hogy képviselőként a felelőségük nőtt, nem pedig felelőtlenségük. Hozzátette: amit most műveltek, az egy rövid ideig tartó kerítésbontás és egyébként egy beláthatatlan ideig tartó jogállambontás, amit ezért elfogadhatatlannak tart.
   
Mint mondta, Magyarországon az a törvényes rend, hogy ha valaki demonstrálni akar, akkor azt bejelenti, és nem teszi Európa szégyenévé a Parlament előtti Kossuth teret. Kuncze Gábor hangsúlyozta: ha bárki garantálni tudja, hogy senki nem él vissza a gyülekezési joggal, azonnal el lehet bontani a kordont, mert senki nem nézni jó szemmel, hogy a magyar Parlament épületét kordon veszi körül.
   
Szerinte azonban ilyen garanciákat adni nem lehet, mert "a játék jelenleg éppen arról folyik, hogyan lehet semmibe venni a Magyar Köztársaság írott és íratlan szabályait". Úgy vélte, "ebbe a sorba
állt most be anarchista társaival Orbán Viktor. Megjegyezte: itt most nem a megoldás keresése, hanem a konfliktus kiélezése folyik.
   
"Észre kell venni, a Fidesz úgy ítélte meg, túl hosszan van már nyugalom, ezért aztán valamit mindenképpen csinálni kell, hogy a Magyar Köztársaság nyugalmát felborítsák" - jelentette ki. A liberális párt elnöke szerint amíg a politikai megoldást nem találják meg, addig a törvényes rend fenntartása, illetve helyreállítása a feladat.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Előre hozott választásokat akar a Fidesz volt külügyminisztere

A nyugat-európai demokráciákban ilyen súlyos politikai és gazdasági válság esetén, mint ami Magyarországon van, előrehozott választásokat szoktak tartani - jelentette ki Martonyi János, az Orbán-kormány volt külügyminisztere pénteken a Hír Televíziónak adott interjújában, amelyet a televízió honlapja idéz.

HavariaPress Itthon

A Fideszt mosolyra fakasztja a Gorka-párt

A Fideszben az Orbán Viktor pártelnökhöz fűződő viszonytól függetlenül derültséggel fogadták Gorka Sebestyén pártalapítását - írja az Index.

hvg.hu Itthon

Az MSZP szerint a Fidesz a magyar jogrendnek ment neki

A Fidesz nem a kormánnyal, még csak nem is a köztársaság rendőrségével szállt szembe, hanem a magyar jogrendszerrel – nyilatkozta a hvg.hu-nak Nyakó István, az MSZP szóvivője a kordont bontó fideszes „megmozdulásról”.

MTI/hvg.hu Itthon

Fideszes kordonbontás - információk percről percre

A fideszes országgyűlési és európai parlamenti képviselői polgári engedetlenségi mozgalom keretében pénteken bő fél óra alatt lebontották a Kossuth Lajos teret övező kordont. Információk percről percre.

MTI Itthon

Fidesz: a kordonnal mellőzték a jogállamiságot

A lezárt, Magyarország polgárai számára elérhetetlen Kossuth tér a jogállamiság mellőzésének egyik legfelháborítóbb példája, évtizedekkel veti vissza a magyar demokráciát - áll abban a közleményben, amelyet a Fidesz európai parlamenti küldöttsége juttatott el pénteken az MTI brüsszeli irodájához a Kossuth téri kordon szétbontása kapcsán.

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

Alig van már nyugdíjas pedagógus, aki állami iskolában tanít

A Szputnyik V gyártója felbonthatja a szlovák szerződését

A Szputnyik V gyártója felbonthatja a szlovák szerződését

30 milliárdnál is nagyobb lyukat ütött a főváros kasszáján Orbán Viktor

30 milliárdnál is nagyobb lyukat ütött a főváros kasszáján Orbán Viktor