Tetszett a cikk?

Tabajdi Csaba szerint nincs rendjén, hogy a Fidesz magyarországi országgyűlési képviselői nem tartják be a magyar alkotmányos normákat - s különösen nincs rendjén, hogy az európai parlamenti képviselők is részt vesznek egy törvény- és alkotmányellenes akcióban, miközben pontosan tudják, hogy a jogállamiságot mindenhol számon kérik az EU-tagállamokban.

Az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője annak kapcsán nyilatkozott, hogy pénteken délelőtt a Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői egy általuk polgári engedetlenséginek mondott akció keretében elbontották a Kossuth teret elkerítő kordont. 
   
Tabajdi szerint mindez példátlan és elítélendő, bár még így is kisebb kárt okoz, mint amikor a fideszes európai parlamenti képviselők Brüsszelben fejtik ki tevékenységüket és járatják le Magyarországot. "Ezt is mélyen elítélem, de legalább itthon, s nem Brüsszelben okoznak kárt Magyarország hírnevének".  
   
A pénteki budapesti akcióban szerepet játszó Szájer József fideszes EP-képviselő  csütörtökön, az Európai Parlament brüsszeli ülésén felszólalt a Kossuth téri kordon ügyében és kijelentette, hogy Magyarországon "a kormány alig burkolt támogatásával a rendőrség több hónapja súlyosan korlátozza a polgárok alapvető,
gyülekezéshez való jogát." Tabajdi ekkor is reagált, úgy vélve, hogy Szájer, "gyaníthatóan újból hazai belpolitikai megrendelésre, ismét kihozta a magyar belpolitikát ... az EP plénuma" elé.

Az MSZP európai parlamenti delegációjának a vezetője  azt is mondta, hogy a fideszes képviselő "összekeveri a békés tüntetéshez való alkotmányos jogot és a szélsőséges, antiszemita, az alkotmányos rend megdöntését
burkoltan vagy nyíltan kitűző tüntetéseket. Erre Európában nem vevők, még a Fidesz saját európai anyapártjában sem" - tette hozzá Tabajdi Csaba.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Helsinki Bizottság: törvénysértő a Kossuth téri kordon

Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke panaszt tett az országos rendőr-főkapitánynál, és egyben jelezte: a kordonok fenntartását törvénysértőnek tartja. Előzőleg az azonosítószám nélküli rendőrök megakadályozták, hogy átvágjon a Kossuth tér „ideiglenesen elzárt műveleti részén” .

MTI/hvg.hu Itthon

Fideszes kordonbontás - információk percről percre

A fideszes országgyűlési és európai parlamenti képviselői polgári engedetlenségi mozgalom keretében pénteken bő fél óra alatt lebontották a Kossuth Lajos teret övező kordont. Információk percről percre.

MTI Itthon

Kóka egyeztetne a kordonok lebontásáról

A képviselők nem polgári engedetlenségi akciók szervezésére kaptak fel-hatalmazást a választóktól, hanem hazánk jövőképességének megteremtésére közölte azérdeklődésére pénteken a gazdasági miniszter, aki párbeszédet, egyeztetést kezdeményez az ügyről.

MTI Itthon

Fidesz: a kordonnal mellőzték a jogállamiságot

A lezárt, Magyarország polgárai számára elérhetetlen Kossuth tér a jogállamiság mellőzésének egyik legfelháborítóbb példája, évtizedekkel veti vissza a magyar demokráciát - áll abban a közleményben, amelyet a Fidesz európai parlamenti küldöttsége juttatott el pénteken az MTI brüsszeli irodájához a Kossuth téri kordon szétbontása kapcsán.

Megvágták egy nő arcát Csepelen, feltehetőleg az SZFE-s maszkja miatt

Megvágták egy nő arcát Csepelen, feltehetőleg az SZFE-s maszkja miatt

50 év után visszatér a Ferrari a Le Mans-i 24 órásra

50 év után visszatér a Ferrari a Le Mans-i 24 órásra

Donáth László tagadja az ellene felhozott vádakat, nyilvános tárgyalást kér

Donáth László tagadja az ellene felhozott vádakat, nyilvános tárgyalást kér