szerző:
Kovács Andrea (hvg.hu)

Az egészségügyi intézmények kivárnak, ám egyre több cég kínálja nekik a vizitdíj begyűjtésére alkalmas termináljait. Milliárdokról van szó, de a fejlesztők többsége szerint az automata nem csak nekik biznisz, mert az intelligens betegirányító rendszerek - kombinálva a díjbeszedővel - a kórházak és rendelők életét is megkönnyítik. Persze, hosszútávon.

Váróterem. Még vizitdíj-automata nélkül
© Dudás Szabolcs
A vizitdíj-automaták piacára lépők többsége már egy ideje jelen van az egészségügyi intézményekben betegnyilvántartó rendszerek üzemeltetése révén. A komplexebb, intelligensebb, bővíthető szoftvert kínáló cégek az informatikai piacon is ismert nevek. A szereplők másik csoportja eddig inkább a terminálok más célra történő gyártásában volt jártas, ők elsősorban csak a díjbeszedő funkcióra koncentrálnak, és egyszerűbb, olcsóbb berendezéseket kínálnak – ilyenek például a parkolóórák mintájára készülő automaták. A szakemberek többsége azonban úgy véli, a jövőben leginkább a többfunkciós, bővíthető rendszereknek van létjogosultságuk, amelyek betegirányításban, nyilvántartásban is jól használhatóak (TAJ-azonosítás, a megfelelő orvos kijelölése, korábbi látogatások rendszerezése stb.). Az ilyen automatákat kínáló cégek vezetői azt mondják, a vizitdíjfizetés csak plusz funkció abban a rendszerben, amely amúgy is működik/működni fog a kórházakban, rendelőkben.

-
A tárca mindenre nyitott
Az automata beszerzése nem kötelező, de az Egészségügyi Minisztérium január közepén pályázatot írt ki. Aki február közepére beüzemeli az automatát, az a vételár 30 százalékát megkapja - azzal a nem lényegtelen feltétellel, hogy a támogatás legfeljebb 250 ezer Ft/db az alapfunkciókat biztosító vizitdíj-automata esetében, illetve legfeljebb darabonként 300 ezer Ft  a betegirányító funkciós masináknál. "A tárca egyszeri, a vásárláshoz adott támogatással segíti az intézményeket, de nyitott minden javaslatra és észrevételre" - írta talányosan a hvg.hu megkeresésére Kundra Anna, a minisztérium sajtófőnöke.
Idén 500 millió és 2 milliárd forint között lehet a vizitdíj-automaták piaca attól függően, hogy miként reagálnak a változásokra az egészségügyi intézmények - mondja Óvári András, a Műszertechnika Holding ügyvezető igazgatója, aki úgy látja, a majd nyolcezer potenciális vásárlónak tekinthető intézmény mintha kivárna. A cég egy ügyfélhívókat gyártó startégiai pertnerrel, az Onlinet Kft.-vel közösen mutatta be vizitdíj-automatáit. A szakember elmondása szerint a piacon kétféle modell jelenik most meg: az egyik a parkolóautomaták analógiájára készült gépek, amelyek véleménye szerint inkább zsákutcát jelentenek, mert kevésbé bővíthetőek, fejleszthetők. A másik vonal, pedig (persze ebbe tartozik az ő álltaluk kínált masina is) a betegnyilvántartó, betegtájékoztató rendszerekkel összevont, vizitdíj kezelésére is alkalmas termináloké. A Műszertechnika kétféle automatát kínál, az egyiket félmillió forinttól lehet kapni, míg a másik, intelligensebb rendszer 950 ezer forint. Részletfizetést kínálnak az intézményeknek. A bérlést azért nem látja jó megoldásnak Óvári, mert arra nem kérhetnek központi támogatást az intémények.

Az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben (OBSI) három együttműködő cég állította fel Medsys8 elnevezésű automatáját. A betegnyilvántartó rendszerek üzemeltetésével foglalkozó Meditcom - a cégben Kóka János 2004-ig tag volt - szoftverfejlesztéssell, a Patient Media a kijelzők, plazmafelületek biztosításával, míg a Medical Systems Hungary szintén a terminál szoftverének fejlesztésével vesz részt a projektben. Az OBSI-ban átadott Medsys8 vizitdíj-automata szoftverekkel, információs rendszerrel ellátott terminál, amely a pénz befizetésén túl a betegirányításban, a betegellátásban szükséges információk rendszerzésében és számlakiállításra is használható. Zsolnai Gábor, a Meditcom ügyvezetője elmondta, hogy az automaták üzemeltetése - mivel azt nem ők végzik, nem jelent számukra bevételt, de hozzátette: nyilván a céljuk az, hogy az általuk menedzselt betegirányító rendszerek minél komplexebbek legyenek, és kezelni tudják a vizitdíj-automatákkal kapcsolatos feladatokat is. Az OBSI-ban elhelyezett automaták megfinanszírozója, a kórházakban plazmafelületeket elhelyező Patient Media ügyvezetője, Halász Péter pedig úgy nyilatkozott: a képernyőket ingyen helyezik el az intézményekben, a betegirányító rendszerek részei a kijelzők, de a későbbiekben kereskedelmi és ismeretterjesztő tartalommal szeretnék megtölteni. A Medical Systems ügyvezetője, Pusztai László csak annyit mondott: lehet jó üzlet a vizitdíj-automata, de leginkább a terminálokat gyártóknak.

Vegye, vigye (Oldaltörés)


Fizetési távlatok
A piacon szereplő olcsóbb modellek csak érmét fogadnak el, visszaadni nem tudnak, nincs érintőképernyőjük és pénztárgépként sem használhatóak. A drágább modellek beteghívó rendszerrel is bírnak, és fejleszthetőek: várakozási lista, betegtájékoztatás, betegirányítás is lehetséges az intelligensebb berendezések esetében. A tervek között szerepel, hogy sms-ben, illetve telefonon is lehessen majd vizitdíjat fizetni.

A Medical Systems egyébként tavaly novemberben kereste meg a Procontrol Elektronika Kft.-t, hogy hozzon létre egy prototípust. Kovács Károly, a Procontrol ügyvezetője a hvg.hu-nak beszámolt arról, hogy ma már 3 féle gépet kínálnak, a legolcsóbb 790 ezer forint, a következő kategória 1 millió 580 ezer, míg a legdrágább 2 millió forint. A cég már akkor elkezdett dolgozni a több millió forintos fejlesztésen, amikor a még bizonytalan volt, lesz-e vizitdíj vagy sem, és most is előre gyártják a berendezéseket. A cégvezető szerint azonban nem vállaltak túl nagy kockázatot, mert ha az egészségügyi piac nem szívná fel a gépeket, akkor azokat majd más célra értékesítik. A megrendelések számáról nem nyilatkozott, csak annyit árult el, „van érdeklődés”, és a kórházaknak nem kell azonnal fizetni, esetleg a beszedett vizitdíj adott százalékával is törleszthetnek.

A fenyegetőzés mentesít

Czermann Imre, az OBSI informatikai osztályvezetője elmondta, hogy tartanak február 15-től. A minisztérium által felsorolt, a vizitdíj alól mentesülő betegségcsoportok közül például hiányoznak olyan esetek, amikor nincs mód a beteget az automatához küldeni. Egy zárt ficamos bokatöröttet vagy egy eszméletlen embert nem tudok a terminálhoz küldeni – magyarázza Czermann. Hasonló probléma lehet majd például a vérző fejű, ittas hajléktalanokkal is. A tárca abban az esetben nézi el a vizitdíj elmaradását, ha az orvos dokumentálja, hogy a „beteg fenyegetően lépett fel”, egyéb esetben büntetéssel fenyeget – de ennek gyakorlati alkalmazását egyelőre nem tudja elképzelni az osztályvezető.  Azt is elmondta, hogy embertelennek tartaná a kezelések előtt elkérni a befizetést igazoló bizonylatot. 

A miskolci megyei kórházban 8 vizitdíj-automatát üzemeltek be a napokban. A kórház egy parkoló-automatákat forgalmazó és üzemeltető céget keresett meg ötletével, miszerint a parkolójegy kiadásának analógiájára működhetne a vizitdíj befizetése is. Ötletüket a vizitdíj bizottságnak is elküldték – meséli Csiba Gábor, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Egyetemi Oktató Kórház főigazgató-főorvosa, aki szerint innen jöhetett mások számára is az ötlet. Az országszerte 800 parkolóautomatát elhelyező cég kapva kapott az felkérésen, és tavaly november végén nekiálltak a megvalósításnak. Egyelőre 6-7 intézménytől van megrendelésük – mondta el a gyártó Gámán Kft. tulajdonosa, Gámán Imre. Az általuk forgalmazott automaták nettó ára egymillió egyszázezer forint, de a cégvezető azt mondja rugalmasak a kórházakkal: van bérleti, lízingelési lehetőség, és a részletfizetéstől, halasztott fizetési konstrukcióktól sem zárkóznak el. A kórház igazgatója elmondta, hogy az Egészségügyi Minisztérium által kiírt pályázaton is szeretnének pénzhez jutni, ezért is tartották fontosnak minél előbb beüzemelni a gépeket.

Az egyszerűsített konstrukcióval állt elő a Siemens is. Az automata a díjfizetésre és bizonylatadásra alkalmas, cél a könnyű kezelhetőség. A hvg.hu-hoz eljuttatott írásos válaszukban úgy fogalmaztak: erős az érdeklődés, az elkövetkező napokban-hetekben jelentős forgalmat várnak. Az automaták alaptípusának ára „nagyságrendileg 1 millió Ft körüli összeg”, de egyelőre még nem üzemeltek be terminált.

Háziorvosokat és rendelőintézeteket céloz meg vizitdíj-termináljával a Pannon Tikett. Visnyai László kereskedelmi és fejlesztési igazgató „óvatos duhajnak” nevezte a céget. A vizitdíjról hozott döntést követően kezdték meg a terminál fejlesztését. A szoftver tökéletesítése most folyik, áprilisra tervezik az üzembe állítást, de elmondása szerint már „százas nagyságrendben” vannak megrendeléseik.

Sokan az orvos-beteg kapcsolat megromlásától
tartanak a vizitdíj miatt
© Túry Gergely
Mozgáskorlátozottak számára is egyszerűen használható a DigiMed – reklámozza termékét a MINOR Rendszerház Zrt., amely a nagyobb intézmények részére készült automata mellett szintén kínál háziorvosoknak is kisebb, olcsóbb berendezést. A cég - amely többek között a Meditcom-mal is együtt dolgozik - piacvezető az információs terminálok piacán, a közintézményekben kioszkokat, néhány egészségügyi intézmény betegirányító rendszereket üzemeltet, jelen vannak többek között az Országos Egészségbiztosítási Pénztárban és Pécsi Gyermekklinikán is. Itt is egy bővíthető szoftverről van szó, tehát nem csupán a pénzbefizetés, de a betegirányítás, orvosinformálás is a rendszer része.  A kórházaknak, rendelőintézeteknek kínált  berendezés 1 millió 50 ezer forinttól vásárolható meg, a háziorvosoknak szánt masináról csak annyit tudni, ennél olcsóbb lesz. A megkeresések és megrendelések számát illetően azonban egyértelmű választ nem adott a cég vezérigazgatója, Dobozi Péter, aki ezres nagyságrendűnek becsüli az automaták piacát és úgy véli, hogy idén befut az igénylések zöme.

A potenciális vevők száma

Intézmények
háziorvosi szolgálatok száma6873
járóbeteg szakellátás, intézmények száma458
fekvőbeteg szakellátás, országos intézmények15
gyógyintézetek20
kórházak155
tüdőgondozó intézetek161
bőr- és nemibeteg gondozók123

Forrás: Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal honlapja

Az csak hónapok múlva fog kiderülni, hogy hány intézmény dönt az amúgy nem kötelező automata beszerzése mellett, illetve hány helyen gondolják úgy: ki tudják, ki akarják gazdálkodni a masinákhoz szükséges költségeket. A hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház igazgatója például nemrég úgy nyilatkozott, hogy nem vásárolnak automatát. Kállai Árpád főigazgató azon túl, hogy igazságtalannak tartja a vizitdíjat, azzal indokolta döntését, hogy nem tudják előteremteni a szükséges összeget. Az általunk megkérdezett egészségügyi intézményekben némelyikében megtérülő beruházásnak tekintik az automatákat, másutt viszont arra panaszkodtak, hogy nem futja rá a büdzséjükből. Az automatákat kínáló cégek többsége igyekszik a vásárlói igényeket és saját érdekeit is összhangba hozni. Van gáláns felajánlás, részletfizetés és bérleti lehetőség is. A karbantartás, üzemeltetés, szerviz, szoftverbővítés és a frissen adódott reklámfelületek vélhetően hosszútávú befektetést jelentenek a masinák forgalmazóinak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Horn Gyula visszavonná a vizitdíjat

Horn Gyula szerint nem kellene bevezetni a vizitdíjat, mert elfogadhatatlan a "népnevelési célú pénzbeszedés"; erről a volt miniszterelnök a Vasárnapi Híreknek adott interjúban beszélt.

Itthon

Jogszerűtlenül szednék a vizitdíjat

Jogszerűtlenül szedhetnek csak vizitdíjat bő egy hét múlva a kórházak: a tulajdonos által is jóváhagyott szabályzat nélkül ugyanis nem kérhetnek pénzt a betegtől - jelezte mai számában a Népszabadság. A lapnak nyilatkozó kórházigazgatók szerint igen sok minden hiányzik ahhoz, hogy határidőre eleget tegyenek a törvény előírásainak.

MTI Itthon

Vizitdíj: február 15-től

A kormány döntése értelmében 2007. február 15-től kell egységesen 300 forintos vizitdíjat fizetni - jelentette be Danks Emese, szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

Molnár: a vizitdíjből befolyó pénzt bérekre kell fordítani

Az egészségügyi reform első szakaszának hét lépése között szerepel a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése, ezeket 2007. január 1-től kell fizetniük a betegeknek; négymillió ember részben, vagy teljesen mentesül a fizetési kötelezettség alól - erősítette meg a már bejelentett intézkedéseket Molnár Lajos egészségügyi miniszter.

MTI Itthon

Az OVB megtagadta a vizitdíjra vonatkozó kérdés hitelesítését

Az Országos Választási Bizottság (OVB) kedd esti ülésén megtagadta a Fidesz és a KDNP által benyújtott, a vizitdíjfizetéssel kapcsolatos népszavazási kérdés hitelesítését, mert úgy találta, hogy az a költségvetésbe ütközik. A testület ugyanakkor hitelesítette a gyógyszervásárlással kapcsolatos népszavazási kérdést.

Mozgósítás, csalásgyanús esetek, magas részvétel, Borkai - ez történt az önkormányzati választás napján

Mozgósítás, csalásgyanús esetek, magas részvétel, Borkai - ez történt az önkormányzati választás napján

372 autót motoztak végig a rendőrök egy péntek éjjeli nagy razzián

372 autót motoztak végig a rendőrök egy péntek éjjeli nagy razzián

Kormányon marad a Jog és Igazságosság Lengyelországban

Kormányon marad a Jog és Igazságosság Lengyelországban

Nagyon nyomul a Ferrari Szuzukában

Nagyon nyomul a Ferrari Szuzukában

Erről a listáról kiderül, melyik telefont érdemes megvennie, ha fontos a szép hangzás

Erről a listáról kiderül, melyik telefont érdemes megvennie, ha fontos a szép hangzás

„A Fideszre akarsz szavazni, ugye?” – kiabálta a szavazatszámláló

„A Fideszre akarsz szavazni, ugye?” – kiabálta a szavazatszámláló