szerző:
MTI

Éjszaka gépfegyverből eresztettek egy sorozatot a rendőrpalotába, senki nem sérült meg, s elképzelhető, hogy a tetteseket rögzítette egy térfigyelő kamera. Megerősítették a Parlament védelmét is. Szilvásy György kancelláriaminiszter közölte: nem konkrétan erre, de ilyen típusú fenyegetésekre utalt, amikor a titkosszolgálati jelentésekről beszélt a napokban.

A támadás helyszíne
© Stiller Ákos
Feltehetően abból a géppisztolyból származó lőszerhüvelyeket találták meg a József Attila Színház parkolójában, amelyből sorozatot adtak le a Rendőrségi Igazgatási Központ fővárosi, Teve utcai épületére kedden hajnalban - tudta meg az MTI rendőrségi forrásból.

A parkolóban több mint tíz lőszerhüvelyt találtak a földön, így feltehetően nem egy elhaladó gépkocsiból, hanem álló helyzetből adták le a lövéseket, amelyek a rendőrpalota épületét a hatodik és tizenharmadik emelet között érte.

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője ezzel kapcsolatban egyelőre annyit mondott, hogy a támadásnak szemtanúi is voltak, így a lövések leadását a parkoló őre, illetve a Teve utcai székház előtt álló rendőrök is látták. A rendőrök már elemzik a térfigyelő kamerák által készített képeket - tette hozzá.
A támadásban senki sem sérült meg. A szóvivő egyébként nem tud bemenni az irodájába, mert lövés ért egy vízvezetéket, és emiatt elöntötte a víz a helyiséget. Lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt rendelt el nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) - tájékoztatott kedden, kora reggel Horváczy Emese, az NNYI szóvivője.

Sajtóhírek szerint legkevesebb 15 lövés érte a rendőrpalotát. A helyszíni szemle kezdetén 15 bemeneti lyukat számoltak meg, de néhány irodát több irányból –a Teve utca felől és a Róbert Károly körút irányából is –értek lövések.

A Népszabadság internetes portáljának információja szerint éjjel 1 óra 20 perckor egy sötét színű, feltehetően fekete (elől rendszám nélküli) Volkswagen Golf hajtott végig a Teve utcán a Róbert Károly körút irányába, majd feltehetően egy AK típusú gépkarabélyból több sorozatot lőttek ki a rendőrség Teve utcai központjának úgynevezett ORFK szárnyára”, azaz a Teve utca és a Róbert Károly körút felé eső épületrészre, annak is a József Attila Színházra néző oldalára. Az ORFK szóvivője ezt az információt egyelőre nem erősítette meg az MTI-nek.

Minden eszközzel nyomoznak

Rendkívül nagy erőkkel, minden nyílt és "más egyéb eszközzel" folyik a nyomozás a Teve utcai rendőrpalotát ért fegyveres támadás elkövetőinek felderítése és elfogása érdekében - jelentette ki kedden Szabadfi Árpád, az országos-rendőrfőkapitány helyettese.

 

Petrétei és a Btk.
A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását kezdeményezi az igazságügyi és rendészeti miniszter annak érdekében, hogy a Teve utcai székháztámadáshoz hasonló bűncselekmények elkövetőit a törvény a tettük súlyához megfelelő mértékben büntethesse. Részletek.
"A nyomozás természetesen azonnal megkezdődött, és én úgy gondolom, hogy minden esély megvan arra, hogy az elkövetők kilétét a Nemzeti Nyomozó Iroda fel tudja majd deríteni" - mondta. Hozzátette: már tudják, hogy a lövéseket milyen fegyverből adták le, de a fegyver típusát és kaliberét a nyomozás érdekeit védve egyelőre nem kívánják nyilvánosságra hozni.

"A fegyverszakértői vizsgálatok kétirányúak, egyrészt a fegyver típusát és kaliberét hivatottak megállapítani, (...) másrészt a lőirányokat kell a helyszínen elvégzett szakértői vizsgálatnak megállapítania" - közölte. Szabadfi Árpád egyelőre nem kívánt arról sem nyilatkozni, hogy a lövéseket egy fegyverből, vagy esetleg több fegyverből adták-e le. A dandártábornok szerint részletesen és nagy gondossággal vizsgálják a bűncselekmény elkövetésének lehetséges motivációit. A székházban három rendőri szervezet is dolgozik, egyelőre nem tudják biztosan megmondani, hogy pontosan melyik szervezetre irányult a támadás.

Megerősített védelem (Oldaltörés)

A Teve utcai rendőrszékházat ért éjszakai támadás miatt megerősítette a Parlament, a Képviselői Irodaház, a minisztériumok és más kiemelt objektumok védelmét a Köztársasági Őrezred - közölte Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője közölte: lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt rendeltek el nyomozást.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt látta, hogy az épületet a hajnali órákban szalagokkal körülzárták, és géppisztolyos, golyóálló mellényt viselő rendőrök járőröznek körülötte.

Láthatók a lövések

Reggel, a munkába érkező rendőrök megdöbbenve tapasztalták, hogy a rendőrpalota főépületének ablakai a lövések hatására betörtek, és többen úgy fogalmaztak: "értelmetlen dolognak" tartják. A lövések szabad szemmel is jól láthatóak a XIII. kerületi épület parkolójából. Néhány ablak teljesen berepedt, és hogy az esetlegesen lehulló üvegek se okozzanak balesetet, a főbejáratot csak a parkolón keresztül lehet megközelíteni.

Golyóálló mellényes, géppisztolyos rendőrök őrzik a Parlamentet és a Képviselői Irodaházat, valamint több minisztérium épületét is. A rendőrök esőkabátban járőröznek a Parlament előtt felállított kordonokon belül, míg az épület közvetlen közelében a köztársasági őrezred emberei őrködnek.

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium épülete előtt szintén géppisztolyos rendőrök posztolnak, csakúgy, mint a budai Várban, a köztársasági elnöki palota előtt.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök délelőtt 10.30 órakor találkozik a rendőri vezetőkkel a rendőrség Teve utcai székházában.

Kuncze: kitervelt akció

Az SZDSZ elnöke szerint nem szervezett akció része, hanem egy elszigetelt jelenség a rendőrség Teve utcai székháza elleni kedd hajnali támadás. Kuncze Gábor úgy nyilatkozott, hogy a rendőrszékház egy szimbólum, annak a rendőrségnek a szimbolikus épülete, amely ellen most jelentős politikai támadások zajlanak "a parlamenten belül és kívülről is".

A kisebbik kormánypárt elnöke közölte: nyilván egyfajta jelzés lehet a támadók részéről, hogy "ti sem vagytok biztonságban, ezt is meg merjük tenni" . Tulajdonképpen várható is volt, egyre erőteljesebben radikalizálódnak a folyamatok Magyarországon - tette hozzá.

Szilvásy György kancelláriaminiszter, ugyancsak reményét fejezte ki, hogy csak elszigetelt jelenségről van szó. Elmondta, nem konkrétan erre, de ilyen típusú fenyegetésekre utalt, amikor a titkosszolgálati jelentésekről beszélt a napokban, ugyanakkor hangsúlyozta: már korábban közölték, hogy fegyveres készülődésről szereztek tudomást.

Simicskó: megdöbbentő és furcsa

Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának kereszténydemokrata elnöke elmondta: megdöbbentő és furcsa, hogy ez az esemény néhány nappal azt követően történt, hogy Szilvásy György kancellárminiszter bejelentette a szélsőséges csoportok várható támadását a parlament épülete és más közintézmények ellen.

Ennek ellenére a KDNP nem kíván prekoncepcióval élni, nem kíván semmiféle feltételezést megelőlegezni - tette hozzá.

Benne volt a levegőben?

A székház ellen végrehajtott támadást néhány nappal megelőzően Szilvásy György kancelláriaminiszter, illetve a Nemzetbiztonsági kabinet is arra figyelmeztetett: nem kizárhatók a merényletek Budapesten.

A kancelláriaminiszter február 7-én azzal indokolta a Kossuth téri kordon március 15-ig történő fenntartását, hogy hiteles információk vannak arról: szélsőséges csoportok meg akarják osztani a rendőrség erejét, összehangolt tervekkel "erőszakos cselekedeteket készítenek elő", akcióik fő célja a Kossuth tér megszerzése.

Szilvásy György hangsúlyozta, hogy tavaly október 23. után nőtt az Országház épületének veszélyeztetettsége, illetve a biztonsági kockázat a Kossuth téren. Hozzátette: megszaporodtak az épület elleni fenyegetések, szélsőséges csoportok olyan tervet is készítettek, hogy megpróbálnak bejutni a Parlament épületébe. Ehhez kapcsolódva elmondta, hogy egyes politikusok rendszeresen kapnak fenyegetéseket, magán- és hivatalos programjaikat megpróbálják megzavarni.

Ugyanezen a napon a Nemzetbiztonsági kabinet ülésén a Kossuth téri védelmi zónával kapcsolatos szakmai döntésekről tárgyaltak. Megállapították, hogy 2006. szeptembere óta a biztonsági kockázat a Kossuth téren jelentősen nőtt és állandósult. Megsokszorozódott az Országház épületét, a Parlamentben működő közhatalmi intézményeket és azok vezetőit érintő fenyegetések száma - közölte az ülést követően a Kormányszóvivői Iroda.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Már 25 rendőrt gyanúsítanak az őszi zavargások miatt

Újabb két rendőr gyanúsítotti kihallgatására került sor csütörtökön a Budapesti Nyomozó Ügyészségen; így 25-re emelkedett a szeptemberi és októberi budapesti zavargások elleni fellépéssel összefüggésben meggyanúsított rendőrök száma - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Sok a kontár szaki egy új felmérés szerint

Sok a kontár szaki egy új felmérés szerint

Szeretettel Bécsből: Ausztriában az állam fizeti a wellnesst, de csak ha komolyan veszik

Szeretettel Bécsből: Ausztriában az állam fizeti a wellnesst, de csak ha komolyan veszik

Terelésekre, menetrendváltozásokra kell készülni ma Budapesten

Terelésekre, menetrendváltozásokra kell készülni ma Budapesten

Nem halott a dízel – vélekedik a meglepetéssel készülő Mazda

Nem halott a dízel – vélekedik a meglepetéssel készülő Mazda

1956 szuperritka sportkocsijai

1956 szuperritka sportkocsijai

Magyarország 2,7 százalékot faragott az államháztartási hiányból

Magyarország 2,7 százalékot faragott az államháztartási hiányból