szerző:
MTI

A Fidesz "Gyurcsány Ferenc emberének" tartja az Országos Választási Bizottság (OVB) elnökét, akit ismét lemondásra szólított fel – erről Varga Mihály, a Fidesz alelnöke beszélt. Szigeti Péter válaszában közölte: az OVB a népszavazási kérdések hitelesíthetősége kérdésében az Alkotmány rendelkezései, a népszavazási törvény és a vonatkozó alkotmánybírósági határozatok alapján dönt.

Szigeti Péter. Őt értelmezik
© Horváth Szabolcs

"Szigeti Péter egyértelműen Gyurcsány Ferenc embere az Országos Választási Bizottságban" – mondta Varga Mihály, aki szerint az OVB elnöke Gyurcsány Ferenc ötleteit, elképzeléseit képviseli a testületben, és ennek megfelelően akadályozza a Fidesz népszavazási kezdeményezéseinek kiírását.

Hangsúlyozta: Szigeti Péternek le kell mondania, mert nem tud megfelelni a pártatlanság és az elfogulatlanság követelményeinek. "Szigeti Péter ma árt a demokráciának, Szigeti Péter ma Gyurcsány Ferenc ötleteit, elképzeléseit és gondolatait képviseli az Országos Választási Bizottságban. (...) Szigeti Péternek mennie kell!" – jelentette ki a Fidesz alelnöke.

Varga Mihály ezt azzal indokolta, hogy szerinte 2005-től, mióta Szigeti Péter az OVB elnöke, a választások kapcsán 17 alkalommal bírálta felül a testület döntését a Legfelsőbb Bíróság, és az OVB mindig csak a Fidesz kárára tévedett, az MSZP kárára sosem. Hozzátette: 2001 és 2005 között választási ügyekben csupán egy alkalommal változtatta meg az OVB döntését a bíróság, egy kisebbségi önkormányzati, vagyis nem politikai ügyben.

A fideszes politikus emellett arra is hivatkozott, hogy 2004-ben mindketten - Gyurcsány Ferenc még sportminiszterként, Szigeti Péter pedig jogfilozófusként - aláírtak egy tiltakozó nyilatkozatot az ötágú vörös csillag viselése miatt őrizetbe vett Vajnai Attila ügyében, és a vörös csillag engedélyezését kérték.

Az alelnök szerint az is bizonyíték Szigeti Péter elfogultságára, hogy nemrégiben - többekkel együtt - jogerősen személyiségi jogi pert vesztett Kupper András volt fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezetővel szemben, egy 2005-ben íródott nyílt levél miatt, amelyben az aláírók "nácimosdatással" és "nyilasmentegetéssel" vádolták a fideszes politikust, amiért arra szólított fel, hogy ne ünnepeljék Magyarország szovjet megszállását. A Fidesz március végén először emiatt szólította fel távozásra az OVB elnökét, szintén arra hivatkozva, hogy elfogult a Fidesszel szemben.

"Hétvégén nem tudom, összejárnak-e, erről nincs információm, de szerintem, épp elég bizonyíték van arra, hogy Szigeti Péter igenis az MSZP-nek és Gyurcsány Ferencnek kedvező döntéseket hozza meg rendszeresen" – mondta Varga.

Szigeti Péter, az OVB elnöke közleményben tudatta: az OVB a népszavazási kérdések hitelesíthetősége kérdésében az Alkotmány rendelkezései, a népszavazási törvény és a vonatkozó alkotmánybírósági határozatok alapján dönt. "Így járt el most is a parlament által választott egyetemi tanárokból, docensekből és a parlamentbe bejutott pártok delegáltjaiból, felkészült ügyvédekből álló 10-fős testület, s pártatlan és jogilag megalapozott döntést hozott. Azt, amely kollektív tudás eredményeként, alapos szakmai vitán keresztül született" - tette hozzá, s emlékeztetett rá: a közelmúlthoz hasonlóan ismét arra történt kísérlet, hogy pártpolitikusok megpróbálják befolyásolni közjogi döntéshozó testületek munkáját, és "sajtónyilatkozatban, médiaszereplések során prejudikálni, hogy miről, mikor, hogyan döntsenek, vagy éppen, hogy kétségbe vonják ezek döntéseit, így az Országos Választási Bizottságét". 

Ezt akár természetesnek is vehetjük polgári demokratikus körülmények között. Azt azonban látni kell, hogy a pártoknak és politikusaiknak stratégiájuk és taktikai elgondolásaik vannak, míg a közjogi döntéshozó testületek ettől élesen eltérően, a jogrend közegében ítélik meg az ügyeket, beadványokat - olvasható a közleményben. Az OVB elnöke hozzáfűzte: "minden ellenkező híreszteléssel szemben az is le kell szögeznem, hogy (az OVB) nem áll semmiféle presztízsharcban a köztársaság más közjogi döntéshozó testületével".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

A Fidesz lemondatná az OVB-elnököt, mert aláírt Kupper ellen

Lemondásra szólította fel az Országos Választási Bizottság (OVB) elnökét Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján, mert álláspontja szerint Szigeti Péter politikailag elfogult a Fidesszel szemben. Szigeti korábban több közéleti személyiséggel együtt aláírta azt a közleményt, amelyben nácimosdatásnak nevezik Kupper András, a felszabadulást értékelű szavait.

Vélemény

A Szigeti Péter-ügy és a pártatlanság

Nem az a kérdés, hogy most le kell-e mondania Szigeti Péter OVB-elnöknek. S a gond elsősorban nem is vele, hanem az őt magas polcra rakó kormányzati tótumfaktumokkal van. A hiba ugyanis akkor jött létre, mikor egyáltalán odatették. Ki se szabadott volna nevezni.

MTI Itthon

Fidesz: az újrafogalmazott kérdéseket tárgyalja az OVB!

A Fidesz és a KDNP visszavonja a vizitdíjra vonatkozó, az Alkotmánybíróságot (Ab) már megjárt, korábbi népszavazási kérdését, és egyben arra kéri az Országos Választási Bizottságot (OVB), hogy csütörtök délutáni ülésén már az újrafogalmazott kérdést tűzze napirendre - mondta Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója

A robotsofőrök kicsinálhatnak mindenkit, így végződhet a kelet-nyugati kamionos háború

A robotsofőrök kicsinálhatnak mindenkit, így végződhet a kelet-nyugati kamionos háború

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Tegyünk jót, együnk hamburgert - így is lehet

Tegyünk jót, együnk hamburgert - így is lehet

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

„Nagyon komoly ügyvédei vannak az alkoholnak” – Interjú dr. Kapitány-Fövény Mátéval

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be

Megszűnt az egyik legnagyobb torrentoldal, 12 év után zárták be