szerző:
MTI

Meggyalázták Kádár János síremlékét a Fiumei úti temetőben. Ismeretlenek leszedték a síremlék fedlapját, a földet pedig kidobálták.

A kerületi kapitányság rongálás miatt rendelt el nyomozást, a vizsgálat jelenleg is tart - tette hozzá. A helyszínen tartózkodó tudósítója azt látta, hogy a temetőben a munkásmozgalom panteonjára fekete festékkel gyalázkodó feliratot írtak: "Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat". Ez az idézet a Kárpátia együttes "Neveket akarok hallani" című dalából származik. A 2003-ban alakult magyar zenekar a Wikipedia nevű internetes lexikon szócikke szerint "magyar nemzeti-rock stílusú", "erős nemzeti identitású és revizionista" zenét játszik. A BRFK vizsgálja, hogy van-e köze a feliratnak a sírrongáláshoz.

Ismeretlenek leszedték Kádár János és felesége síremlékének márvány fedlapját, a földet pedig kidobálták.
A történteket először a sírkert biztonsági őrsége észlelte. A VIII. kerületi kapitányság rongálás miatt rendelt el
nyomozást, a helyszíni szemle jelenleg is tart - tette hozzá. Kádár János 1956 novemberétől több mint harminc éven át volt Magyarország első számú pártállami vezetője. Az MSZMP volt főtitkára 1989. július 6-án halt meg, azon a napon, amikor a Legfelsőbb Bíróság hatálytalanította a Nagy Imre és társai perében hozott ítéleteket.

Az MSZP kegyeleti kérdésnek tartja az esetet. "Európában sírt gyalázni és könyvet égetni nem illik, nem szokás, nem szabad" - fogalmazott Nyakó István, a párt szóvivője, hozzátéve, hogy az esetet "ugyanebbe a kategóriába" sorolják. A Fidesz nevében Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője reagált a sírrongálásra. Mint közleményében írta, "a Fidesz ezt az esetet nem politikai, hanem kegyeleti kérdésnek
tekinti"; "a végső nyugalom mindenkinek jár".
   
A Magyar Kommunista Munkáspárt elnöksége közleményben tudatta a távirati irodával: a párt "mélységes aggodalmána és felháborodásának ad hangot Kádár János sírjának meggyalázása miatt", és elítélik mindazokat, akik a sírgyalázást elkövették, vagy elősegítették. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a Magyar
Antifasiszta Liga, a Kádár János Baráti Kör, a Marx Károly Társaság, a Május 1. Társaság, a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom, a Magyar Szocialista Munkáspárt és a Magyarországi Munkáspárt 2006 közös
közleményben tiltakozott a sírrongálás ellen. 

Közleményükben felteszik a kérdést: meddig engedhető meg "a barbár sötét erők utcai garázdálkodása", az emlékművek megrongálása és a sírgyalázás? "Meddig kell még várni, hogy a hatalom a fasiszta háborús bűnösök rehabilitálása, az ordas eszmék terjesztőivel szemben tanúsított bátorító elnézés helyett végre határozottan
fellépjen és megfékezze a sötét erőket?" - tették fel a kérdést. A közlemény aláírói követelik a gaztettek gyors kivizsgálását, a bűnösök szigorú felelősségre vonását és példás megbüntetését. 
   
"Lehetetlen nem észre venni a kapcsolatot, a Kádár János személye elleni gátlástalan mocskolódó hadjárat és a barbár sírgyalázás között. A sírgyalázásra válaszoljunk Kádár János 95. születésnapjának és temetése 18. évfordulójának méltó megünneplésével" - írják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vélemény

Kádártalanítás Kádár stílusában

Ha a helyzet úgy kívánta, a MSZP elődpártja – más kommunista pártokhoz hasonlóan – inkább az ideológia oltárán tett engedményeket, semmint hogy valamit is beáldozzon a hatalomból. Sajátos paradoxon, hogy Gyurcsány most e felszámolni szándékozott pártállami reflexnek köszönheti „csont nélküli” elnökségét: jöjjön a neolib gazdaságpolitika, de semmi se veszélyeztesse a koalíció fennmaradását – volt az uralkodó vélemény a szocialista kongresszuson.

HVG Hetilap

A Beszélő Kádár Jánosról

A fennállása 25. évfordulóját jövő csütörtökön ünneplő Beszélő szamizdat korában több oldalról is célba vette a rendszer emblematikus figuráját, névadóját, Kádár Jánost.

Kovács Andrea (hvg.hu) Itthon

Kádár Mózessel példálózott, Gorbacsov 2000-re mindenkinek lakást ígért

A reform egyesek számára szitokszó, mások pedig megváltást várnak tőle. Nemcsak 2007-ben. Az MSZMP nyolcvanas években zajló kongresszusain már óvatosan ígérgettek, a változások igényének árnyéka vetült Kádár-beszédeire. Több millió disznó van az országban, Kádár Mózessel példálózik, Gorbacsov pedig 2000-re mindenkinek lakást ígér. Ígéretek a létező szocializmus utolsó évtizedében.

Mint a filmekben: részeg fiatal hajtott rá a Spanyol lépcsőre Rómában - fotó

Mint a filmekben: részeg fiatal hajtott rá a Spanyol lépcsőre Rómában - fotó

Micsoda siker! A magyar köztévé német kiejtése is bekerült a legkínosabbak közé

Micsoda siker! A magyar köztévé német kiejtése is bekerült a legkínosabbak közé

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

Hasogdzsi-gyilkosság: Szaúd-Arábia nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat Törökországnak

Hasogdzsi-gyilkosság: Szaúd-Arábia nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat Törökországnak