szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meggyalázták Kádár János síremlékét a Fiumei úti temetőben. Ismeretlenek leszedték a síremlék fedlapját, a földet pedig kidobálták.

A kerületi kapitányság rongálás miatt rendelt el nyomozást, a vizsgálat jelenleg is tart - tette hozzá. A helyszínen tartózkodó tudósítója azt látta, hogy a temetőben a munkásmozgalom panteonjára fekete festékkel gyalázkodó feliratot írtak: "Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat". Ez az idézet a Kárpátia együttes "Neveket akarok hallani" című dalából származik. A 2003-ban alakult magyar zenekar a Wikipedia nevű internetes lexikon szócikke szerint "magyar nemzeti-rock stílusú", "erős nemzeti identitású és revizionista" zenét játszik. A BRFK vizsgálja, hogy van-e köze a feliratnak a sírrongáláshoz.

Ismeretlenek leszedték Kádár János és felesége síremlékének márvány fedlapját, a földet pedig kidobálták.
A történteket először a sírkert biztonsági őrsége észlelte. A VIII. kerületi kapitányság rongálás miatt rendelt el
nyomozást, a helyszíni szemle jelenleg is tart - tette hozzá. Kádár János 1956 novemberétől több mint harminc éven át volt Magyarország első számú pártállami vezetője. Az MSZMP volt főtitkára 1989. július 6-án halt meg, azon a napon, amikor a Legfelsőbb Bíróság hatálytalanította a Nagy Imre és társai perében hozott ítéleteket.

Az MSZP kegyeleti kérdésnek tartja az esetet. "Európában sírt gyalázni és könyvet égetni nem illik, nem szokás, nem szabad" - fogalmazott Nyakó István, a párt szóvivője, hozzátéve, hogy az esetet "ugyanebbe a kategóriába" sorolják. A Fidesz nevében Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője reagált a sírrongálásra. Mint közleményében írta, "a Fidesz ezt az esetet nem politikai, hanem kegyeleti kérdésnek
tekinti"; "a végső nyugalom mindenkinek jár".
   
A Magyar Kommunista Munkáspárt elnöksége közleményben tudatta a távirati irodával: a párt "mélységes aggodalmána és felháborodásának ad hangot Kádár János sírjának meggyalázása miatt", és elítélik mindazokat, akik a sírgyalázást elkövették, vagy elősegítették. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a Magyar
Antifasiszta Liga, a Kádár János Baráti Kör, a Marx Károly Társaság, a Május 1. Társaság, a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom, a Magyar Szocialista Munkáspárt és a Magyarországi Munkáspárt 2006 közös
közleményben tiltakozott a sírrongálás ellen. 

Közleményükben felteszik a kérdést: meddig engedhető meg "a barbár sötét erők utcai garázdálkodása", az emlékművek megrongálása és a sírgyalázás? "Meddig kell még várni, hogy a hatalom a fasiszta háborús bűnösök rehabilitálása, az ordas eszmék terjesztőivel szemben tanúsított bátorító elnézés helyett végre határozottan
fellépjen és megfékezze a sötét erőket?" - tették fel a kérdést. A közlemény aláírói követelik a gaztettek gyors kivizsgálását, a bűnösök szigorú felelősségre vonását és példás megbüntetését. 
   
"Lehetetlen nem észre venni a kapcsolatot, a Kádár János személye elleni gátlástalan mocskolódó hadjárat és a barbár sírgyalázás között. A sírgyalázásra válaszoljunk Kádár János 95. születésnapjának és temetése 18. évfordulójának méltó megünneplésével" - írják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Kádártalanítás Kádár stílusában

Ha a helyzet úgy kívánta, a MSZP elődpártja – más kommunista pártokhoz hasonlóan – inkább az ideológia oltárán tett engedményeket, semmint hogy valamit is beáldozzon a hatalomból. Sajátos paradoxon, hogy Gyurcsány most e felszámolni szándékozott pártállami reflexnek köszönheti „csont nélküli” elnökségét: jöjjön a neolib gazdaságpolitika, de semmi se veszélyeztesse a koalíció fennmaradását – volt az uralkodó vélemény a szocialista kongresszuson.

Kovács Andrea (hvg.hu) Itthon

Kádár Mózessel példálózott, Gorbacsov 2000-re mindenkinek lakást ígért

A reform egyesek számára szitokszó, mások pedig megváltást várnak tőle. Nemcsak 2007-ben. Az MSZMP nyolcvanas években zajló kongresszusain már óvatosan ígérgettek, a változások igényének árnyéka vetült Kádár-beszédeire. Több millió disznó van az országban, Kádár Mózessel példálózik, Gorbacsov pedig 2000-re mindenkinek lakást ígér. Ígéretek a létező szocializmus utolsó évtizedében.

Szokatlan módon csökkent a kórházak adóssága

Szokatlan módon csökkent a kórházak adóssága

Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen

Vádat emeltek a csengeri örökösnő ellen

15 éve kancellár Angela Merkel, 15 éve öltözködik ugyanúgy

15 éve kancellár Angela Merkel, 15 éve öltözködik ugyanúgy