szerző:
hvg.hu

Gondnokság alá helyezési eljárást indított az egyik fővárosi gyámhivatal a magyar „perkirály”, Minda Zoltán ellen. Az ügy szépséghibája, hogy a hivatal ezt törvénytelenül tette, mivel az eljárást nem - a pszichológus szerint egyébként teljesen normális - Minda valamelyik hozzátartozója, hanem egyik haragosa kezdeményezte.

Pofonperlés
Kérdőjelezd meg az ellenfél épelméjűségét! - már Magyarországon is alkalmazzák az igazságkeresők vagy éppen a környezetvédők elbátortalanítására az angol szakszó után "pofonpernek" nevezhető akciókat. Az erről szóló cikket a HVG csütörtökön megjelenő számában olvashatja!
Gondnokság alá helyezési eljárást indított Minda Zoltán ellen Belváros-Lipótváros Gyámhivatala két nappal azután, hogy a hivatal április 12-én iktatta a „perkirály” egyik törvényszéki ellenfele, Pintér János kérelmét. Utóbbi új szakszóval gazdagította az orvostudományt, amikor három oldalas levelében sajátos diagnózist állított fel: eszerint az 1997 óta 29 bírót és 8 ügyészt feljelentő, eredeti szakmáját tekintve épületgépész Minda Zoltán ún. „perlekedési tébolyban szenved”.

„A paranoia jól jellemző tünetei megjelennek Minda Zoltán azon életszerűvé vált tevékenységében, hogy haragban áll (legalább) a fél világgal, aki nem ad neki igazat, azt feljelenti, beperli, legyen az akár bíró vagy ügyész. Hetente legalább egy napot valamelyik nyomozóhatóság épületében tölt. Nyilatkozatai alapján a perlekedés mellett másra nem jut ideje, pénzkereséssel ezért nem ér rá foglalkozni, családja tartja el” – írta a gyámhivatalnak Pintér János, idézve egy HVG-s cikket, miszerint Minda pályázni kíván a pereskedés Guiness-rekordjára. „Ez is világosan mutatja, hogy Minda Zoltán a pereskedés öröméért és kínjáért pereskedik, a perekkel esetlegesen elérni kívánt cél csak sokadrangú kérdés számára” – állítja a gyámságot kezdeményező ellenfele.

A gyámhivatal hallgat

Érthetetlen, hogy az V. kerületi Gyámhivatal vezetője, Kunszt Róbert miért indított eljárást Pintér János kezdeményezésére. A hatályos magyar jogszabályok szerint ugyanis a gondnokság alá helyezést csak házastárs, egyeneságbeli rokon, testvér, gyámhatóság és az ügyész kérheti. Ráadásul a hivatal meglepően gyorsan reagált Minda haragosának kérelmére: már másnap levelet küldött a kerületi pszichiátriai Gondozóintézet főorvosához, azt tudakolván, hogy Minda Zoltán szerepel-e az intézet nyilvántartásban.

Minda Zoltán, a perkirály
© hvg.hu
A hvg.hu megkeresésére Kunszt Róbert nem akart nyilatkozni az adott ügyről, s egyben jelezte: akkor sem mondana semmit az üggyel kapcsolatban, ha erre a hivatal sajtóreferense engedélyt adna neki. Így nem tudhattuk meg tőle, hogy az általa vezetett gyámhivatal milyen alapon indította meg az eljárást, illetve miért járt el a jogszabályokkal ellentétes módon. Azt sem tudtuk meg, hogy Kunszt az V. kerületi pszichiátriai Gondozóintézet egyik főorvosához intézett levelében mit értett a 2001. évi XV. törvény 5. §. (4) bekezdése alatt - a szóban forgó paragrafusnak ugyanis nincs ilyen bekezdése.

Bár Kunszt nem akart nyilatkozni, azt megtudtuk, hogy a gyámhivatallal nem éppen a legjobb viszonyt ápoló önkormányzatnál kiverte a biztosítékot Kunszt „húzása”. Mint azt az önkormányzat sajtóreferense, Puka Zsófia elmondta, a jegyző levélben fogja kérni a közigazgatási hivatalt az ügy kivizsgálását.

Ellentámadás

Mindeközben a paranoiával megvádolt perkirály - "felgyorsítva" az eljárást - pszichológiai és pszichiátriai vizsgálatnak vetette alá magát a területileg illetékes pszichiátriai gondozóintézetben. Az eredmény teljesen ellentmond a Pintér által vázolt „diagnózisnak”. A hétfőn elkészült szakvélemény szerint a cselekvőképességében korlátozni kívánt Minda teljesen normális, mi több, személyisége „az átlagtól való pozitív eltérést mutat”. A szakértők azt is világosan kimondták, hogy a perkirály nem paranoid.

A perkirály
Minda Zoltán épületgépész, a rendszerváltás idején Németországban dolgozott, sohasem pereskedett, a jog tudománya és gyakorlata távol állt tőle. Nem olyan munkát álmodott magának, amit most végez, ma ugyanis főállású pereskedő. Alig van bírósága országnak, ahol ne futna ügye, és lassan alig van olyan hatóság, amit ne perelne.
Korábbi cikkünk a perkirályról.
Szakvéleménnyel a zsebében Minda ellentámadásba lendült: becsületsértés és rágalmazás miatt nemcsak Pintér Jánost jelentette fel, hanem a gyámhivatal vezetőjét, Kunszt Róbertet is. Előbbi a gondnokság alá helyezési eljárással nem ok nélkül próbálta ellehetetleníteni a perkirályt: Minda ténykedése miatt vádemelési javaslattal zárult Pintérrel szemben egy okirat-hamisítás miatti nyomozás.

Jóllehet Minda teljesen normális, tény, hogy már-már fanatikusan látogatja az igazságszolgáltatás különböző fórumait, neve pedig nemcsak bírói, ügyészi, de politikai körökben is ismerősen cseng. S bár a legtöbb pert eddig elvesztette, voltak sikerei is: legutóbb a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 25 ezer euró nem vagyoni kártérítést és ezer euró perköltséget ítélt meg az eljárások indokolatlan elhúzódása miatt a Minda által képviselt egyik cégnek, és részben neki is köszönhető, hogy tizenegy év után talán bíróság előtt derül ki az igazság a hírhedt gyémántügyben.

Dezső András

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Gyémántügy: tanúk kínos helyzetben

Képes-e az emberi elme felidézni azt, amiről már megtörténtekor se tud? Hogy van az, hogy valaki négy évig ügyvezető, aztán meg nem emlékszik, volt-e kapcsolata a cégével? Miért is hívták egykoron hitesnek a könyvvizsgálókat? Folytatódott a gyémántügy tárgyalása, s ha választ nem is kaptunk e kérdésekre, de számos ismeretelméleti adalékkal gazdagodtunk.

Hét nap

BÍRÓSÁGON A GYÉMÁNTÜGY

"Strómanok voltunk" - védekezett az adócsalással és magánokirat-hamisítással vádolt Janca József a Budai Központi...

Itthon

Magyaré lehet a pereskedés Guinness-rekordja

Minda Zoltán 29 bírót és 8 ügyészt jelentett fel 1997 óta. Kolhaas Mihályként keresi igazát a hatóságoknál, amelyek olykor ellenségesen, máskor fásultan vagy tehetetlenül állnak a jelenséggel szemben. Rögeszmés ember, ennek ellenére gondnokság alatt nem áll, nem rendelték el elmegyógyintézeti kezelését sem, sőt hamis vád miatt sem perelik. Igaz, az ő egyetlen feljelentésében sem indult még vizsgálat. Magyar abszurd a Guinness Rekordok Világnapja előtt egy nappal.

hvg.hu Itthon

Gyémántügy: strómanok és éceszgéberek

Hubertus Jacobus, Berodzke Gregory, Gotlieb Áron, dr. Matula és Janca mérnök – nem egy ismeretlen Rejtő-regény figurái, hanem a „gyémántügy néven” elhíresült nagyszabású csalássorozat szereplői ők. Vannak köztük fiktív személyek és valóságosak is. Az ügyészség két személyt vádol.

hvg.hu Itthon

A Siemens haragosára vallottak a gyémántügyben

A gyémántügy néven elhíresült büntetőper tárgyalásán az egyik tanú azt állította, hogy a Siemens magyar érdekeltségeivel perben és haragban álló Farkas Imre vállalkozó fontos szerepet kapott egy fantomcég, a Voluta Kft. ügyvezetőjének kiválasztásában.

Itthon

Gyémántügy: a vádlottak szórakoztatták a kisdedet

Családias körülmények között folytatódott a „gyémántügy” néven elhíresült tárgyalás. Az egyik tanú magával hozta másfél éves kislányát is, aki babakocsijából végigkommentálta anyukája vallomását. Még nem hangozhattak el a perbeszédek, mert az ügyészség bizonyítási indítványt tett, és újra meghallgatnak egy vámtisztviselőt, aki még látta a rejtélyes gyémántokat.

hvg.hu Itthon

Gyémántügy: Lengyel tűnődött, aztán visszavonta

Újabb vallomást tett Lengyel Gáspár orvos, eszerint mégsem a Siemens-ügy kapcsán elhíresült Farkas Imre kérte fel, hogy vizsgálja meg a stróman ügyvezetőnek kiválasztott Janca Józsefet. Szakértő állítja, hogy az ügyben szerepet kapó üzletrész-átruházási szerződés aláírása hamis. Új fejlemények a gyémántügy tárgyalásán.

hvg.hu/MTI Itthon

Sólyom nem függeszti fel a bírák mentelmi jogát

A Pécsi Városi Bíróság megszüntette az eljárást a három szegedi táblabíró ellen, akiket magánindítványban rágalmazással és becsületsértéssel vádoltak meg egy gazdasági ügyben hozott határozat miatt - közölte a Baranya Megyei Bíróság sajtószóvivője.

„Van olyan, hogy az ember elvből nem csinál meg valamit, akkor sem, ha az a legjobb üzlet”

„Van olyan, hogy az ember elvből nem csinál meg valamit, akkor sem, ha az a legjobb üzlet”

35 éve találtak két skorpiót, most kiderült, hogy 430 000 000 évesek

35 éve találtak két skorpiót, most kiderült, hogy 430 000 000 évesek

Bumerángként üthet vissza a demokratákra a Trump elleni vádemelés

Bumerángként üthet vissza a demokratákra a Trump elleni vádemelés

Gondban lehet az egyik legnagyobb magyar szakszervezet

Gondban lehet az egyik legnagyobb magyar szakszervezet

Harry herceg: Nem volt más választásunk

Harry herceg: Nem volt más választásunk

Húszgólos magyar siker kell este a csoportelsőséghez férfi vízilabdában

Húszgólos magyar siker kell este a csoportelsőséghez férfi vízilabdában