szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felmentette a rágalmazás vétsége alól a Suzuki szakszervezeti vezetőjét csütörtökön az Esztergomi Bíróság, az ítélet szerint nem bizonyítható a gyár állítása, hogy Párma Zsolt nyilatkozatával megsértette a Magyar Suzuki Zrt. jó hírét.

Az ügy vádlottja, Párma Zsolt szakszervezeti elnök egy televíziós műsorban a riporternek elmondta "történt olyan, hogy feltörték az öltözőszekrényemet és egy későbbi ellenőrzéskor szeszesitalt találtak benne. Ez olyan provokáció, mellyel fegyelmi vétség látszatát akarják kelteni". A konkrét tetteseket nem tudta megnevezni, de ezt az adásból kivágták.

A Magyar Suzuki Zrt. azzal vádolta Párma Zsoltot, hogy ezzel a kijelentéssel elkövette a rágalmazás vétségét. A gyár jogi képviselője szerint egyértelmű volt, hogy a kijelentések a Suzukira vonatkoznak, mert a műsorban előtte arról beszéltek, hogy a gyárban milyen nehézségek között alakult meg a szakszervezet. Takács Katalin bírónő szerint nem volt bizonyítható a rágalmazás, mert Párma Zsolt általános alanyt használt és a szakszervezetről szóló rész utólag került a kifogásolt mondatok elé.

Párma Zsolt az MTI-nek elmondta, az ítélet ellen nem kíván fellebbezni. A Suzuki jogi képviselője a bíróság előtt három nap gondolkodási időt kért és közölte, nincs felhatalmazása, hogy újságírói kérdésekre válaszoljon.

Párma Zsoltot 2006 február 6-án rendkívüli felmondással bocsátották el az esztergomi gyárból, miután alkoholt találtak az öltözőszekrényében, és ezt követően a gyár szerint a Suzuki jó hírét sértő kijelentést tett egy televíziós műsorban.

A szakszervezeti elnök a munkaügyi pert megnyerte, a bíróság május 22-én jogerősen visszahelyezte állásába. A Suzuki még a jogerős ítélet kihirdetése előtt újabb rendkívüli felmondást küldött Párma Zsoltnak, aki akkor a szakszervezet szerint az előző felmondás érvényessége miatt nem minősült a cég alkalmazottjának.

A LIGA Szakszervezetek korábbi közleményében a Suzuki eljárását időhúzásnak minősítette, annak érdekében, hogy a tisztségviselő minél később kerülhessen vissza a vállalathoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HavariaPress Itthon

Suzuki kontra szakszervezet: a szólásszabadság a tét?

Ítélethirdetésre kerülhet sor a holnapi napon abban a rágalmazás miatt indított perben, amelyet a Suzuki kezdeményezett a cégnél működő szakszervezet egyik vezető tisztségviselője ellen - értesült a HavariaPress.

MTI Itthon

Suzuki–LIGA: továbbtart a gyomrozás

A Magyar Suzuki Zrt. visszautasítja a LIGA valótlan állításait, és továbbra is fenntartja azon álláspontját, hogy "a munkavállalók valótlan tényállítással" nem csorbíthatják a munkáltatók jó hírnevét, még akkor sem, ha szakszervezeti tisztséget töltenek be.

Manfred Weber: Budapesten hozták meg a döntést a Fidesz kilépéséről

Manfred Weber: Budapesten hozták meg a döntést a Fidesz kilépéséről

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Buszháború Vásárhelyen: Márki-Zay politikai akcióról beszél

Múzeumi tárgy lett Anthony Fauci híressé vált koronavírus-bábujából

Múzeumi tárgy lett Anthony Fauci híressé vált koronavírus-bábujából