Tetszett a cikk?

Maga Kármán Irén vetette fel, hogy megveretése kapcsolatban állhat az egykori Cattani-csoportról szóló filmje készítésével. A hvg.hu forrásai kételkednek ebben. Az 1991-ben létrejött bűnüldöző csoportról Kármánnak ugyanis elsősorban Labancz Ferenc szolgáltatott adatokat, így az újságíró aligha juthatott a maffiakörök érdekeit sértő információkhoz.

Szakmai körökben nem tartják teljesen hitelesnek a Cattani-csoport volt nyomozójának, Labancz Ferencnek a nyilatkozatait. Annak ellenére, hogy sok adattal és információval rendelkezik a néhány hónapig működő, csak kiemelt, alvilági leszámolásokhoz kötődő bűncselekmények után nyomozó csoportról, amely nevét a tévé népszerű Polip sorozatának detektívjétől kapta, Labancz személye mégis vitatott. A rendőrségről elkerülve ugyanis Tasnádi Péter egyik cégében, a Mesterdetektív Kft.-ben kötött ki szakértőként. Később a Tasnádi-ügy egyik vádlottja lett. A gyanú szerint Tasnádi Péter vele akarta megöletni volt feleségét, de mivel a megbízást nem hajtotta végre, felgyújtották Labancz terepjáróját.

Labancz Ferenc Kármán Irén készülő új filmjének társszerzőjeként tűnt fel. A volt rendőr, mint a hvg.hu-nak elmondta, a Cattani-csoportról szóló alkotás forgatókönyvének megírásában vesz részt. Nála illetékesebb pedig nem sok van – tette hozzá –, mivel operatív tisztként vett részt a híres egység munkájában. Megkérdeztük, miért nem vonják be a munkába a Cattani volt vezetőjét, Illés Gyulát, amire az volt a válasz, hogy „az ügyekkel, amivel a csoport foglalkozott, én is tisztában vagyok.” (Több újsághírben Labancz az egység vezetőjeként szerepel, tévesen.) A volt rendőr elmondta, hogy amikor rövid nyolc hónap után megszüntették az egységet, ő volt az, aki egyik kollégájával a csoport tevékenysége során keletkezett iratokat elrendezte.

Értesüléseink szerint Labancz alhadnagy egyszerű előadóként dolgozott néhány ügyön. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem jutott volna információk birtokába, de a hvg.hu által megkérdezett több volt kolléga egyöntetűen javasolta, hogy amennyiben Kármán Irén valóban hiteles filmet akar forgatni a Cattani-csoportról, akkor a Labancz által közölt információkat ellenőriznie kell. A neves, ámbár rövid életű egység feloszlatása után Labancz nyomozó a BRFK rablási osztályára került át. De hamar bajba került, mert egyik nap bilincsbe verve vitték el egy vesztegetési ügy miatt. Labanczot felfüggesztették egy időre, ekkor egy éjszakai szórakozóhelyen kapott munkát. Az ellene felhozott bűncselekményt később bizonyíték hiányában megszüntették, és a nyomozót visszahelyezték a rendőrségre, ahol a BRFK akció osztályán folytatta pályafutását, míg a testülettől végleg le nem szerelt.

A Cattani-csoport eredményességét egyesek elismerik, mások megkérdőjelezik. Az egység munkájáról készülő film, krimi azzal együtt tanulságos lehet, hogy egyelőre úgy tűnik, nem ez áll az újságírónő megverésének hátterében.

csb

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A gyerekvállalásról forgatott, magyar családokat mutatott be a Guardian

A gyerekvállalásról forgatott, magyar családokat mutatott be a Guardian

Operatív törzs: Öt város szennyvizében is megtalálták már a brit mutánst

Operatív törzs: Öt város szennyvizében is megtalálták már a brit mutánst

Gergely Márton: Szent koronavírustan

Gergely Márton: Szent koronavírustan