szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Janesch Péter magyar és Kengo Kuma japán építész által vezetett csapat nyerte a budapesti kormányzati negyed tervpályázatát - jelentette be Görözdi György, a bíráló bizottság elnöke. A győztes pályamű 20 milliós pályadíjat kapott.

Janesch Péter a terv makettjével.
Földhöz közel
© Stiller Ákos
A második helyen a Finta és Társai Építész Studió Kft., míg a harmadikon - Szőkedencsi Géza vezetésével - az Artonic Design Kft. végzett. A második helyezett 19 millió, a harmadik 9 millió forint pályadíjat kapott. A két negyedik díjas a Mérték Építészeti Studió Kft., valamint a japán Kai Workshop Co. Ltd. lett, egyaránt 4,5-4,5 millió forint díjazással.
 
Janesch Péter és Kengo Kuma tervezőtársai fiatal építészek, Alexa Zsolt, Bernard Bea, Rabb Donát, Vági János, Szentirmai Tamás, Schreck Ákos, akik nem egy irodában dolgoznak.

A beérkezett 17 pályamunka közül a nem díjazottakat is megvásárolta a Kincstári Vagyoni Igazgatóság: tíz tervet egyenként 1,5 millió, míg kettőt 3 millió forintért. A nyertes pályamunkát zöld épületnek minősítette Sylvester Ádám, a bíráló bizottság társelnöke. Tervezői szembenéztek a jövő kihívásával, és környezettudatos, fenntartható működést választottak. Az épület az átlátható struktúra, a modern demokrácia építészeti leképződése - jellemezte a tervet a társelnök. A bíráló bizottság tagjai egyöntetűen ezt a tervet minősítették a legjobbnak.

Maga az épület kevés energiát igényell, mivel olyan levegőkeringetést alakítanak ki benne, amely fűtésre és hűtésre a talaj hőjét, az elhasznált levegőben lévő meleget pedig a friss levegő előmelegítésére használja. Fegyverneky Sándor országos főépítész - az építész zsűrinek szakértői jelentést készítő csoport vezetője - az MTI-nek elmondta, a nyertes épület üvegfelületei előtti lombhullató növényzet nyáron árnyékol, télen pedig beengedi a napfényt.

A kormányzati negyed a miniszterelnökséget leszámítva valamennyi központi államigazgatási szervezetnek (minisztériumnak) helyet ad majd  2009 májusának végétől.


A terv. Illeszkedés
© Stiller Ákos
A kormányzati negyed megtervezésére 17 pályázat érkezett. Josep A. Acebillo Marin, Barcelona főépítésze, a tervpályázatot értékelő bizottság tagja múlt pénteki sajtótájékoztatóján úgy jellemezte apályaműveket, hogy "pragmatikus pályázatok érkeztek", amelyek között több olyan is van, amelynek építését akár már holnap el lehetne kezdeni. Hozzátette: mindegyik pályázati munka szem előtt tartotta a fenntarthatóság, az energiatakarékosság követelményét.

A kormányzati negyed tervpályázatainak értékelését végző zsűriben egyébként magyar szakértők mellett három neves külföldi építész vesz részt: Josep A. Acebillo, Hans Stimmann, Berlin volt főépítésze, valamint Daniel Libeskind, a manhattani World Trade Center helyén épülő komplexum és a berlini Zsidó Múzeum tervezője.

A részletes kivitelezési terv készítésének kalkulált költsége 2,4 milliárd forint. A PPP-konstrukcióban megvalósuló beruházás maximális összege pedig 142,5 milliárd forint lehet.

Janesch Péter 1973-tól a Magyar Iparművészeti Főiskola belsőépítész szakán tanult, ahol mesterei voltak: Jánossy György, Reimholz Péter, Szrogh György, Vámossy Ferenc. 1982-től egy évig a Római Katolikus Hittudományi Akadémia, majd 1984-1986 között a MÉSZ Mesteriskola VIII. ciklusának hallgatója volt, ahol Janáky István, Makovecz Imre, Turányi Gábor voltak az oktatói. Az 1986-1988-as ciklusban a MÉSZ Mesteriskolában mint demonstrátor vett részt az oktatásban. 1986-ban és 1987-ben a BME Középület-tervezési Tanszékén, 1987-1989 között a Magyar Iparművészeti Egyetem Mesterképző Intézeténél dolgozott meghívott oktatóként. Építészvezető-ervezői jogosultságát 1987-ben szerezte.

1989-ben alapította az építésztervezéssel, fővállalkozású kivitelezéssel és terápiás gondozással foglalkozó J. B. A.-t, amelynek jelenleg is vezetője. 1990-ben építészkutatói ösztöndíjjal egy évet Japánban töltött a Tokai Egyetemen. 2004-ben a Velencei Épitészeti Biennálé magyar pavilonjának kurátora volt, abban az évben kapott Ybl-díjat.

Kengo Kuma japán építész, a Kengo Kuma & Associates alapítója. 2001 óta a Keio Egyetem Műszaki Tudományok Karának docense. Számos könyv és monográfia szerzője a japán építészet témakörében, több japán és nemzetközi díjat elnyert épület tervezője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Politikusok és építészek „vérfertőző” viszonya - videók

Az egyik dolgozott a kínai kommunistáknak meg a Las Vegas-i kaszinóknak. A másik pedig Sztálinnak meg Mussolininak, aztán beszállt a New York-i ENSZ-palota tervezésébe. Építészek. Olykor zsenik, máskor szörnyetegek. De mit mondjunk a politikusokról, akik saját emlékművüket akarják látni, zokszó nélkül robbantatnak fel műemlékeket, és mindenbe beleszólnak?

MTI Itthon

Megvásárolták a kormányzati negyed tervpályázatát

Pénteken 12 órakor lejárt a kormányzati negyed tervpályázati dokumentációjának megvásárlási határideje, 37 tervező vette meg a dokumentációt - mondta Láng Balázs, a kormányzati negyed projekt kommunikációs vezetője.

MTI Itthon

Tíz ajánlat a kormányzati negyed tervpályázatára eddig

A kormányzati negyed tervpályázatára csütörtök kora délutánig 10 terv érkezett a Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz, hat cég pedig megvásárolta a felépítésre és üzemeltetésre kiírt közbeszerzés dokumentációját - mondta Görözdi György, a projekt miniszterelnöki megbízottja.

MTI Gazdaság

Kormányzati negyed: 480 ezer a pályázati dokumentáció

Saját finanszírozásban kell felépítenie az ajánlattevőnek közel 180 ezer négyzetméternyi épületet, azt 25 éven át működtetnie kell, a megrendelő pedig 2034. augusztus 31-ig szolgáltatási díjat fizet - áll a "Kormányzati Épület(együttes) fejlesztési projekt" közbeszerzési felhívásában.

Magyarország Kína érdekében vétózott egy uniós nyilatkozatot

Magyarország Kína érdekében vétózott egy uniós nyilatkozatot

Orbán: A Janssen-vakcinákat is úgy fogjuk vizsgálni, mint a keletieket

Orbán: A Janssen-vakcinákat is úgy fogjuk vizsgálni, mint a keletieket

Putyin Ukrajnával teszteli Biden elszántságát

Putyin Ukrajnával teszteli Biden elszántságát