szerző:
MTI/hvg.hu

A Janesch Péter magyar és Kengo Kuma japán építész által vezetett csapat nyerte a budapesti kormányzati negyed tervpályázatát - jelentette be Görözdi György, a bíráló bizottság elnöke. A győztes pályamű 20 milliós pályadíjat kapott.

Janesch Péter a terv makettjével.
Földhöz közel
© Stiller Ákos
A második helyen a Finta és Társai Építész Studió Kft., míg a harmadikon - Szőkedencsi Géza vezetésével - az Artonic Design Kft. végzett. A második helyezett 19 millió, a harmadik 9 millió forint pályadíjat kapott. A két negyedik díjas a Mérték Építészeti Studió Kft., valamint a japán Kai Workshop Co. Ltd. lett, egyaránt 4,5-4,5 millió forint díjazással.
 
Janesch Péter és Kengo Kuma tervezőtársai fiatal építészek, Alexa Zsolt, Bernard Bea, Rabb Donát, Vági János, Szentirmai Tamás, Schreck Ákos, akik nem egy irodában dolgoznak.

A beérkezett 17 pályamunka közül a nem díjazottakat is megvásárolta a Kincstári Vagyoni Igazgatóság: tíz tervet egyenként 1,5 millió, míg kettőt 3 millió forintért. A nyertes pályamunkát zöld épületnek minősítette Sylvester Ádám, a bíráló bizottság társelnöke. Tervezői szembenéztek a jövő kihívásával, és környezettudatos, fenntartható működést választottak. Az épület az átlátható struktúra, a modern demokrácia építészeti leképződése - jellemezte a tervet a társelnök. A bíráló bizottság tagjai egyöntetűen ezt a tervet minősítették a legjobbnak.

Maga az épület kevés energiát igényell, mivel olyan levegőkeringetést alakítanak ki benne, amely fűtésre és hűtésre a talaj hőjét, az elhasznált levegőben lévő meleget pedig a friss levegő előmelegítésére használja. Fegyverneky Sándor országos főépítész - az építész zsűrinek szakértői jelentést készítő csoport vezetője - az MTI-nek elmondta, a nyertes épület üvegfelületei előtti lombhullató növényzet nyáron árnyékol, télen pedig beengedi a napfényt.

A kormányzati negyed a miniszterelnökséget leszámítva valamennyi központi államigazgatási szervezetnek (minisztériumnak) helyet ad majd  2009 májusának végétől.


A terv. Illeszkedés
© Stiller Ákos
A kormányzati negyed megtervezésére 17 pályázat érkezett. Josep A. Acebillo Marin, Barcelona főépítésze, a tervpályázatot értékelő bizottság tagja múlt pénteki sajtótájékoztatóján úgy jellemezte apályaműveket, hogy "pragmatikus pályázatok érkeztek", amelyek között több olyan is van, amelynek építését akár már holnap el lehetne kezdeni. Hozzátette: mindegyik pályázati munka szem előtt tartotta a fenntarthatóság, az energiatakarékosság követelményét.

A kormányzati negyed tervpályázatainak értékelését végző zsűriben egyébként magyar szakértők mellett három neves külföldi építész vesz részt: Josep A. Acebillo, Hans Stimmann, Berlin volt főépítésze, valamint Daniel Libeskind, a manhattani World Trade Center helyén épülő komplexum és a berlini Zsidó Múzeum tervezője.

A részletes kivitelezési terv készítésének kalkulált költsége 2,4 milliárd forint. A PPP-konstrukcióban megvalósuló beruházás maximális összege pedig 142,5 milliárd forint lehet.

Janesch Péter 1973-tól a Magyar Iparművészeti Főiskola belsőépítész szakán tanult, ahol mesterei voltak: Jánossy György, Reimholz Péter, Szrogh György, Vámossy Ferenc. 1982-től egy évig a Római Katolikus Hittudományi Akadémia, majd 1984-1986 között a MÉSZ Mesteriskola VIII. ciklusának hallgatója volt, ahol Janáky István, Makovecz Imre, Turányi Gábor voltak az oktatói. Az 1986-1988-as ciklusban a MÉSZ Mesteriskolában mint demonstrátor vett részt az oktatásban. 1986-ban és 1987-ben a BME Középület-tervezési Tanszékén, 1987-1989 között a Magyar Iparművészeti Egyetem Mesterképző Intézeténél dolgozott meghívott oktatóként. Építészvezető-ervezői jogosultságát 1987-ben szerezte.

1989-ben alapította az építésztervezéssel, fővállalkozású kivitelezéssel és terápiás gondozással foglalkozó J. B. A.-t, amelynek jelenleg is vezetője. 1990-ben építészkutatói ösztöndíjjal egy évet Japánban töltött a Tokai Egyetemen. 2004-ben a Velencei Épitészeti Biennálé magyar pavilonjának kurátora volt, abban az évben kapott Ybl-díjat.

Kengo Kuma japán építész, a Kengo Kuma & Associates alapítója. 2001 óta a Keio Egyetem Műszaki Tudományok Karának docense. Számos könyv és monográfia szerzője a japán építészet témakörében, több japán és nemzetközi díjat elnyert épület tervezője.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Világ

Politikusok és építészek „vérfertőző” viszonya - videók

Az egyik dolgozott a kínai kommunistáknak meg a Las Vegas-i kaszinóknak. A másik pedig Sztálinnak meg Mussolininak, aztán beszállt a New York-i ENSZ-palota tervezésébe. Építészek. Olykor zsenik, máskor szörnyetegek. De mit mondjunk a politikusokról, akik saját emlékművüket akarják látni, zokszó nélkül robbantatnak fel műemlékeket, és mindenbe beleszólnak?

MTI Itthon

Megvásárolták a kormányzati negyed tervpályázatát

Pénteken 12 órakor lejárt a kormányzati negyed tervpályázati dokumentációjának megvásárlási határideje, 37 tervező vette meg a dokumentációt - mondta Láng Balázs, a kormányzati negyed projekt kommunikációs vezetője.

MTI Itthon

Tíz ajánlat a kormányzati negyed tervpályázatára eddig

A kormányzati negyed tervpályázatára csütörtök kora délutánig 10 terv érkezett a Kincstári Vagyoni Igazgatósághoz, hat cég pedig megvásárolta a felépítésre és üzemeltetésre kiírt közbeszerzés dokumentációját - mondta Görözdi György, a projekt miniszterelnöki megbízottja.

MTI Gazdaság

Kormányzati negyed: 480 ezer a pályázati dokumentáció

Saját finanszírozásban kell felépítenie az ajánlattevőnek közel 180 ezer négyzetméternyi épületet, azt 25 éven át működtetnie kell, a megrendelő pedig 2034. augusztus 31-ig szolgáltatási díjat fizet - áll a "Kormányzati Épület(együttes) fejlesztési projekt" közbeszerzési felhívásában.

Radar360: Greta Thunberg az év embere, Boris Johnson a hűtőházé

Radar360: Greta Thunberg az év embere, Boris Johnson a hűtőházé

Nagyon várják Handó Tünde utódját a bíróságokon, de megmentőnek kevés lesz

Nagyon várják Handó Tünde utódját a bíróságokon, de megmentőnek kevés lesz

Áttörés: a levegőbe emelkedett a világ első elektromos utasszállítója

Áttörés: a levegőbe emelkedett a világ első elektromos utasszállítója

Kíváncsi, milyen lesz a Galaxy S11? Akkor nézze meg azt a Samsung-telefont, amit a héten mutatnak be

Kíváncsi, milyen lesz a Galaxy S11? Akkor nézze meg azt a Samsung-telefont, amit a héten mutatnak be

Melegcsók is szerepel a H&M karácsonyi reklámjában

Melegcsók is szerepel a H&M karácsonyi reklámjában

Inkább gyártsunk műholdat, mint robbanómotort – két perc alatt képbe hozzuk az űrprogramról

Inkább gyártsunk műholdat, mint robbanómotort – két perc alatt képbe hozzuk az űrprogramról