Tetszett a cikk?

Újabb két település, Selyeb és Alsószentmárton is rövidesen bekapcsolódik a roma közösség digitális felzárkóztatását célzó Login kezdeményezésbe. A Nyírő András és társai által létrehozott program a Szigetre is kitelepül.

"Gyere, itt van internet!"

A borsodi Selyeb községben napokon belül tizenhat, a baranyai Alsószentmártonon pedig rövidesen százhúsz számítógépet helyez üzembe a roma közösség digitális felzárkóztatását célzó Login kezdeményezés – közölte a programot gründoló Nyírő András.

A Login Initiative elnevezésű program idén tavasszal indult azzal a céllal, hogy a digitális kultúrától elzárt roma közösségeknek közösségi internetet, s kedvezményes számítógép-vásárlási lehetőséget kínáljon. A projekt mintaterepe a borsodi Tomor község volt, a közösségi wifi telepítéséről a hvg.hu is beszámolt. Az akkori állapotokhoz képest további változás, hogy a Netbox névre keresztelt, használt, de felújított számítógép-konfigurációk már az interneten is megrendelhetők.

A Sziget fesztiválon a Civil Sziget szekcióban külön standja lesz a Loginnak, Netbox-sátor néven – mondta lapunknak Nyírő András. A program a fesztivál ideje alatt szórólapon osztogatja majd az erre az alkalomra kiadott Orsos János-féle mini beás-magyar internetes szótárt. A sátornál rendezett tolerancia-játékok nyertesei pedig beás nyelven feliratozott pólót kapnak.

Kelemen Szilvia

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Találkoztunk boldogan wifiző cigányokkal

A digitális technológiákkal az ország legsanyarúbb vidékein élő, alapvetően iskolázatlan cigányok is simán megbarátkoznak. Legalábbis ezt látszik igazolni az az - itthon alighanem egyedülálló - mintaprojekt, amit a magyar internetguru Nyírő András tervezett meg kollégáival, s a Rom Som alapítvány segítségével a csereháti romák váltják valóra.

Fideszesek követelik Simonka György kizárását

Fideszesek követelik Simonka György kizárását

Fejenként 150 ezer forintos gyorssegélyt kaphatnak az állás nélkül maradt kommunikációs szakemberek

Fejenként 150 ezer forintos gyorssegélyt kaphatnak az állás nélkül maradt kommunikációs szakemberek

Koronavírusos a Wizz Air egyik budapesti dolgozója

Koronavírusos a Wizz Air egyik budapesti dolgozója