Tetszett a cikk?

Összesen 28 gyanúsítottja van a diósdi kettős gyilkosságnak és a hozzákapcsolódó 17 bűnügynek – derült ki a szerdán délben tartott rendőrségi sajtótájékoztatón. Az ügyhöz kapcsolódik egy olajlopásos történet, fő vádlottai követték el az olajlopást, őket zsarolta meg F. József, akit azután testőrével együtt Diósdon megöltek. Ám ezek a vádlottak az emberölési ügyből valamilyen okból kimaradtak.

Ignácz István dandártábornok, a diósdi kettős emberölést felderítő nyomozóhatóság, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) vezetője,  az utóbbi évek legkiterjedtebb bűnszövetkezetének nevezte a 2002-ben szerveződött, főként Pest megyében és Budapesten tevékenykedő, súlyos bűncselekményeket elkövető bandát, . „Szerteágazó, összetett és kusza a történet” – mutatott rá  a főkapitány. A gyanúsítottak kapcsolati ábráját illetően elmondta, Sz. István vezette a bűnszervezetet, amely tagolt volt, és amelyben mindenkinek megvolt a feladata. Akár 50-100 embert is össze tudtak szedni a cél, vagyis a pénzszerzés érdekében. A 28 hónapig tartó nyomozás iratai 30 ezer oldalt tesznek ki, az ügyben 378 tanút hallgattak meg, a felderített bűnügyekért – emberölés, emberölés kísérlete, illetve előkészülete, fegyveres rablások, testi sértések, zsarolások – összesen 700 év szabadságvesztés szabható ki a gyanúsítottakra.

A lefülelt bűnszervezet kapcsolati hálója
© PMRFKSovák Csaba alezredes, a PMRFK vizsgálati osztályának vezetője ezután elmondta, két évvel ezelőtt, március 31-én éjjel kaptak a bejelentést arról, hogy két embert megöltek Diósd határában. A 43 éves F. Józsefre és a 28 éves K. Norbertre két fegyverből adták le a halálos lövéseket. A két férfi üzleti és baráti kapcsolatrendszerének megvizsgálása révén jutottak el P. Sándorhoz és K. Ferenchez, akik közül az előbbi tüzelt  a Pipásként ismert F. Józsefre és alkalmi testőrére, a Colos becenevű K. Norbertre. F. József  családtagjainak aznap este eldicsekedett, hogy aznap este nagy összegű pénzt fog kapni. A hvg.hu értesülései szerint tudomására jutott, hogy az ercsi kamionmosóhoz csöveket fektettek le, amelyeken keresztül C. Attila és P. István  a közelben lévő százhalombattai kőolaj-finomítóból akar olajat leszippantani. Megzsarolta a két férfit, hogy ha nem fizetnek  húszmillió forintot, bejelentést tesz a rendőrségen.

Sovák Csaba elmondása szerint a megzsarolt emberek Sz. Istvánhoz és Sz. Miklóshoz fordultak segítségért, akik utasítást adtak F. József megölésére. Ezt P. Sándor K. Ferenc segítségével végre is hajtotta, majd a fegyvereket a Dunába dobták. A gyilkosság után fél évvel, 2005. október 5.-én az ügyhöz kapcsolódva a rendőrök házkutatást tartottak M. Tamás érdi lakos otthonában. Ennek során valóságos fegyverarzenál került elő: 3000 tár lőszer, 11 gépkarabély, 6 Scorpio típusú gépfegyver. A nyomozás során még 17 másik bűncselekményre derült fény.

A 17 bűnügy (Oldaltörés)

Diósd, a tetthely. A két zsarolót szitává lőtték.
© E. Várkonyi Péter
A többi ügyet Varga Béla százados, a diósdi ügyet nyomozó csoport vezetője ismertette. A kettős emberölés volt a kiindulási alap. Első körben öt ügy került képbe: egy emberölés előkészülete, amit egy alternatív mentőszolgálat vezetője ellen terveztek, két rivális mentőszolgálat vezetőjének megrendelésére, illetve négy rablás, köztük az M7-esnél 2002 októberében történt emlékezetes fegyveres pénzszállító rablás, amelynél a zsákmány 72 millió forint volt. Ezt követően jöttek elő az újabb és újabb bűnügyek

A Koszi-klánként ismert testvérpárt, Sz. Istvánt és Sz. Miklóst tavaly április 3-án fogták el. Ettől kezdve megindult az egymásra köpködés. Nyilvánvalóvá vált, hogy a bűnszövetkezet az olajlopásra épült. A bandában két csoport működött, az egyik klasszikus feladatokat látott el, a másik inkább a  bérmunkákra szakosodott, A "munkák" között szerepelt a már említett mentőszolgálatos tervezett megölése, továbbá két konkurens olajszállító telep szétlövése.

Noha a rendőrség bizonyítékai szerint az eseményeket Sz. István és Sz. Miklós irányította, ők kapták meg a bevételek nagy részét, így azt is, ami az olajlopásokból befolyt, nevük egyáltalán nem szerepel egy  kapcsolódó büntetőeljárásban, a MOL sérelmére elkövetett olajlopás ügyében. A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség már egy éve megtette a vádemelést, a vádiratban a két férfi neve még tanúként sem bukkan fel. Az olajlopások fő irányítóiként, első és másodrendű vádlottként, Sz. Károlyt és B. Józsefet jelölték meg, akik egyébként zsarolás  miatt jelenleg jogerős szabadságvesztésüket töltik. Ők ketten a tulajdonosai az ercsi kamionmosót birtokló  Aranymosó Kft-nek 2004. december 13-a óta.  A hvg.hu információi szerint  Sz. Károlyt és B. Józsefet egy ideig gyanúsítottként kezelték a diósdi kettős gyilkosság ügyében, de később megszüntették velük szemben az eljárást. 

Egyelőre nem tudtunk fényt deríteni a hatóságok eljárásának hátterére. Úgy tudjuk, valamiféle háttéralkú van a háttérben. Ennek részeként C. Attila állítólag azután kezdett vallani Sz. Istvánra és Sz. Miklósra, hogy a rendőrök megígérték, elengednek büntetéséből, feleségét pedig, bár az tudott egy fegyveres rablásról és részt vett a zsákmányolt összeg megszámolásában, nem gyanúsítják meg. 

Csikász Brigitta

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyomozás indult a ZTE-Budafok meccs ügyében, amelyen véletlenül buktatták le a szurkolókat

Nyomozás indult a ZTE-Budafok meccs ügyében, amelyen véletlenül buktatták le a szurkolókat

Több mint kétmilliárd forintos osztalékot fizethet a 4iG

Több mint kétmilliárd forintos osztalékot fizethet a 4iG

13 évre ítéltek egy visszaeső pedofil apát, aki 3 és 8 éves korában is szexuálisan bántalmazta a kislányát

13 évre ítéltek egy visszaeső pedofil apát, aki 3 és 8 éves korában is szexuálisan bántalmazta a kislányát