szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Péntekig kell nyilatkoznia a Nap-kelte három műsorvezetőjének – Aczél Endrének, Bakáts Tibornak és Orosz Józsefnek –, hogy áll-e fenn esetükben összeférhetetlenség – nyilatkozta a Magyar Televízió (MTV) reggeli műsorának producere.

Gyárfás Tamás producer elmondta, legutóbb – második alkalommal – hétfőn hívta fel levélben Dobos Menyhért közéleti igazgató, hogy a "hozzá érkezett utasítás" alapján kérje tőle a három képernyős nyilatkozatát arról: van-e a köztévés szereplésükkel az MTV szabályzata szerint összeegyeztethetetlen tevékenységük.

A producer közlése szerint az írás példaként a Népszabadságot, a Klubrádiót, a Magyar ATV-t és a Tilos Rádiót említette, és Dobos Menyhért közölte azt is: ha szeptember 21-ig nem kap választ, "új műsorvezetőkről szükséges gondoskodni" e három ember helyére.

Tájékoztatása szerint Bakáts Tibor már korábban jelezte: távozik a Tilos Rádiótól, míg a másik két műsorvezető "nem egyértelműen reagált, hanem vitatta a felvetés realitását". Az MTV kora esti sajtóközleménye szerint csaknem egy hónapja zajlik átfogó összeférhetetlenségi vizsgálat a társaságnál, mivel a cég álláspontja szerint fel kell számolni minden fennálló összeférhetetlenséget.

A Közszolgálati Műsorszolgáltatási Szabályzata (KMSZ) kimondja, hogy „belső munkatársak más műsorszolgáltatónál műsorkészítőként nem működhetnek közre, kivéve, ha ez a két intézmény együttműködésének keretében történik. Külső műsorkészítő és képernyős munkatárs más műsorszolgáltatónál nem végezhet olyan tevékenységet, amely azonos vagy hasonló jellegű, mint az MTV-nél végzett munkája. A politikai összeférhetetlenségi szabályok szerint az MTV munkatársai publikációikban nem veszélyeztethetik a közszolgálati televízió pártatlan megítélését.”

A közlemény szerint a három műsorvezető „nem küldte el határidőre az összeférhetetlenségi nyilatkozatot, ezért az illetékes főszerkesztő múlt pénteken, majd csütörtökön "újra arra kérte Gyárfás Tamás producert, hogy amíg a nyilatkozatok nem érkeznek meg, addig ne őket, hanem a többi műsorvezetőt foglalkoztassa. (…) Amennyiben az érintettek - Verebes Istvánhoz hasonlóan - megszüntetik az összeférhetetlenséget, továbbra is dolgozhatnak az MTV műsorvezetőjeként" – zárul a közlemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Ultimátum a Nap-kelte műsorvezetőinek

Levélben szólította fel a Nap Tv vezetőségét az MTV közéleti főszerkesztősége, hogy szeptember 21-ig műsorvezetőik döntsenek arról: az MTV képernyőjén akarnak dolgozni, vagy más elektronikus médiumnál, mert a kettő összeférhetetlen - írja a Népszabadság.