szerző:
MTI

A világon sehol sem működhet kizárólag üzleti alapon az egészségügyi rendszer - hangsúlyozta Bill Clinton szombaton Budapesten. Az egykori amerikai elnök hozzátette: Magyarországnak az egészségügyi reform során azt a modellt kell választania, amelyben minden állampolgár biztosított lesz.

Bill Clinton Budapesten
© MTI
Mindenkinek szüksége van az egészségügyi ellátásra - hangsúlyozta Bill Clinton, a Central European Business Center által rendezett gálavacsorán. Az egykori amerikai elnök kiemelte: Magyarországnak az egészségügyi rendszer átalakításakor azt a modellt kell választania, amely a legkevesebb adminisztrációs költséggel jár, minden állampolgárt lefed, rugalmas és ösztönzi a munkáltatókat, hogy alkalmazottaikat egészséges életmódra bátorítsák. Clinton egy-egy előadásáért 250 ezer dollárt kér.

Magyarország három modellt követhetne: a britet, a kanadait, vagy az európaiak egyikét. Nagy-Britanniában majdnem mindenki biztosított, az állam gyűjti be a járadékot, az egészségügyi szolgáltatók az államnak dolgoznak, aki pedig jobb ellátást szeretne, az megvásárolhatja azt. Kanadában a kormány finanszírozza a rendszert, de magánszolgáltatók vannak. A francia, a német, vagy a holland rendszer vegyes modell - mondta a politikus. Bill Clinton rámutatott: az amerikai, a svájci és a kanadai egészségügyi rendszer a legdrágább a világon, egyik egészségügyi rendszer sem tökéletes.

Az egészségügyi költségek mindenütt növekednek, terjedőben a civilizációs egészségügyi problémák, mint például a gyerekkori cukorbetegség az USA-ban és Angliában, az érrendszeri betegségek Indiában. Az egykori elnök az egyik budapesti szállodában rendezett gálavacsorán mondott beszédet, a hotel előtt számos újságíró és turista várta az érkezését.

A gálavacsorán - ahol a beugró 1000 euró, 250 ezer forint  volt - számos üzletember mellett részt vett többek között Kóka János gazdasági miniszter, Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter, April H. Foley amerikai nagykövet és Dávid Ibolya, az MDF elnöke is. Clinton vasárnap hagyja el a magyar fővárost.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyar győztese van a bahreini MMA-világbajnokságnak

Magyar győztese van a bahreini MMA-világbajnokságnak

Sokaknál akadozik a Facebook

Sokaknál akadozik a Facebook

A magas árak és a korrupció miatt vonultak utcára Bulgáriában

A magas árak és a korrupció miatt vonultak utcára Bulgáriában

Megtrollkodták a legjobban várt karácsonyi reklámot

Megtrollkodták a legjobban várt karácsonyi reklámot

Megütötte, majd bezárta a tornaterembe tanárát egy pécsi diák

Megütötte, majd bezárta a tornaterembe tanárát egy pécsi diák

Végre eljut a Disturbed Magyarországra

Végre eljut a Disturbed Magyarországra