Gyárfás Tamás producer azt állítja, nem sért semmilyen rendelkezést, hogy közműcégek évekig milliókkal szponzorálták a vállalatok vezetőivel készített interjúkat az MTV reggeli műsorában, s ezt az adások egyikében sem jelezték.

Gyárfás Tamás a Nap-kelte producere levélben összegezte álláspontját annak kapcsán, hogy a hvg.hu feltárta, az MTV reggeli műsorában évekig a fővárosi közműcégek által fizetett interjúkat sugároztak. A producer a műsorával szembeni „sorozatot” emleget, miközben cikkünk ténybeli állításait nem cáfolja. Gyárfást írásunk készítésekor is felhívtuk, s bár hosszasan beszéltünk vele, akkor a riportban nem akart megszólalni. A publikálás után született levelét mint a magyar közélet jelenkori állapotát tükröző dokumentumot közöljük, bár sem hajszát nem folytatunk a tévéműsor ellen, sem azt nem értjük, hogy mi köze lenne egymáshoz egy interjúnak, egy publicisztikának és egy tényfeltáró riportnak, amelyek ráadásul teljesen más témákban íródtak.

Íme Gyárfás mai levelének szerkesztett változata (a hosszú idézetek tartalmát összefoglaljuk, és a citátumok forrását külön is belinkeljük):
 
»Sorozatot indított a hvg.hu a Nap-keltével szemben. Alig másfél hete, szeptember 27-én Topolánszky Ákos egykori államtitkár nyilatkozatát tette közzé, amelyben többek között azt állítja:

[Itt Gyárfás levelében idézi a rá vonatkozó passzust, amelyben Topolánszky szerint a sportminisztériumban bár korábban elutasították a producer cégét, a producer azonban kijárta Gyurcsány Ferenc sportminiszternél, hogy mégis megkapja a megpályázott milliókat. A teljes interjút itt olvashatja! Most vissza Gyárfás mai leveléhez. – A szerk.]

Tekintettel arra, hogy a közlés előtt a hvg.hu szerkesztősége nem keresett meg, még aznap levélben kerestem meg a hvg.hu főszerkesztőjét. Hozzászólásomat a hvg.hu közölte. (Gyárfás korábbi levelét itt olvashatja!)

Öt nappal később a hvg.hu újabb a Nap-keltével kapcsolatos írást tett közzé: Némi gond az időzítéssel. Rudi kontra Aczél, Orosz, Pallagi. [Itt Papp László Tamás írta meg véleményét a Nap-kelte műsorvezetőinek összeférhetetlenségi ügyeiről. A magyar sajtóban több hasonló végkövetkeztetésű publicisztika jelent meg. Ezek szerint más orgánumok is részesei a Gyárfás által emlegetett „sorozatnak”. – A szerk.]

Korábban a lapokban is megjelent, hogy Rudi Zoltán úr, az MTV elnöke a október 2-án, tehát éppen a hvg.hu újabb cikkének megjelenése napján fogad a műsorvezetők összeférhetetlenségének ügyében. Mint ismeretes, a megbeszélés azzal zárult, hogy az MTV Zrt. nem kezeli elkülönítetten Aczél Endre és Orosz József esetleges összeférhetetlenségének kérdését. Az MTV-n belül e tárgyban teljes, átfogó vizsgálat zajlik, amely természetesen a Nap-kelte műsorvezetőit is érinti.

És most jött az újabb támadás, miszerint 2004 és 2006 között több millió forintot fizettek fővárosi közüzemi cégek azért, hogy a Nap-kelte műsorban szerepeljenek. Ami tény, a Nap-kelte műsorában több éven át, minden pénteken, kb. 8.40 és 8.55 között került sugárzásra a Fő a város! című sorozat. Ennek keretében a fővárosi témák kerültek kizárólagosan terítékre, így kulturális témák, városrendezési kérdések, közüzemi szolgáltatások.

A megnevezett cégekkel, így a Fővárosi Gázművekkel, a Fővárosi Vízművek Zrt.-vel és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel az évek során számos gazdasági megállapodás született. Ezek, mint ahogy azt dr. Sámson Anna kereskedelmi igazgató a hvg.hu munkatársának elmondta: jogszerűek voltak. A Nap-kelte szerkesztősége nem sértette meg az MTV Zrt.-vel fennálló szerződését, médiatörvényt, az ORTT szabályait.

Arra vonatkozóan, hogy az elmúlt négy évben a riportok során, a felölelt, a hvg.hu által vizsgált öt év alatt elhangzott-e néhány érdektelen mondat, arra már dr. Sámson Anna kereskedelmi igazgató már megadta a választ: „Nyilván elhangzott néhány érdektelen mondat, de nem ez volt a jellemző, sokkal inkább a fővárosi lakosságot foglalkoztató néhány nagyon fontos ügy.”

A cikk szerzője dicséretére szól, hogy ezt követően leszögezi: „Tény, hogy a műsorban – a közműcégek vezetőivel folyó beszélgetésben – nagyrészt a lakosságot érintő témákról (például gázfelújítás, csőtörés, gázáremelés) esett szó.”

A cikk zárásaként azonban súlyos kritikát gyakorol, az ORTT-hez és a kuratóriumhoz fordul. Felidézi, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) több alkalommal hozott szankciót amiatt, hogy a Nap-kelte megsértette a médiatörvényt. A médiahatóság elmarasztalta már a műsort a reklámidő folyamatos túllépése, az emberi jogok megsértése és a közszolgálati műsorszolgáltatóra nézve kötelező elfogulatlan, hiteles tájékoztatás megsértése miatt.

Az általánosítás, a summázás mindig veszélyekkel jár, ismereteink szerint az ORTT-hez számos panasz érkezett a Nap-keltével kapcsolatosan, de a testület csak a legritkább esetben tartotta ezeket megalapozottnak« zárul a producer levele.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Milliókért adtak el interjúkat a Nap-keltében

Több millió forintot fizettek ki fővárosi közműcégek Gyárfás Tamás médiavállalkozásának, az St. Plusz Kft.-nek azért, hogy stúdióbeszélgetésen vehessenek részt a Nap-keltében – tudta meg a hvg.hu. Bár az érintett közműcégek nem nyilatkoznak a tőlük kért összegekről, kiderítettük: volt olyan közöttük, amely szereplésenként egymillió forintot fizetett.

Vélemény

Mit mondott Szilvásy Topolánszkynak?

Szilvásy György tárca nélküli miniszter és Topolánszky Ákos beszélgetését nem rögzítette sem a Nemzetbiztonsági Hivatal, sem pedig a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, állította az illetékes. Így nem bizonyítható Topolánszky állítása, vagyis hogy őt a NBH vezetője az irodájából felhívta, megfenyegette, és kilátásba helyezte: ha nem vonja vissza állításait, nagy összegű sikkasztást varrnak a nyakába. Újból felidézzük, hogyan emlékszik Topolánszky a beszélgetésre.

Itthon

A Topolánszky-interjú utóélete

Hogyan olvas a magyar sajtó? Nincs meglepetés: irányzatosan. Egyes mondatok többet, mások eredeti értelmükhöz képest teljesen mást, megint mások egyenesen semmit sem jelentenek. Az érintett politikusok persze nagyon is tudják, mi jelent meg róluk tegnap.

Vélemény

Topolánszky Gyurcsányról, Zuschlagról és Ocsovairól

Debreczeni József könyvében Gyurcsány Ferenc felidézi az ifjúsági és sportminisztérium élén eltöltött időszakot, és kábítószerügyekben illetékes helyettes államtitkárát, Topolánszky Ákost „elsőrendű szakembernek, tisztességes köztisztviselőnek” nevezi. Fájlalja, hogy 2003 októberében menesztették a minisztériumból, amiért az akkori közigazgatási államtitkárt teszi felelőssé. Topolánszky, aki ma a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet igazgatóhelyettese, most az egykori tárcán belül kialakult informális hierarchiáról, a "visszautasíthatatlan" követelésekről, a pályázati pénzek elosztását eleve meghatározó politikusi előzsűriről beszél, és feltárja kirúgásának valódi körülményeit.

Itthon

Topolánszky: Szilvásy megfenyegetett

Topolánszky Ákos, az ifjúsági minisztérium egykori közigazgatási államtitkár-helyettese a Magyar Nemzetnek tegnap úgy nyilatkozott: Szilvásy György felszólította őt arra, hogy a hvg.hu-interjú őrá vonatkozó állításait vonja vissza, különben jogi útra tereli a folyamatot, és megjelentet egy közleményt, amely arról szól majd, hogy egy alapítványon keresztül próbált bűnös módon szert tenni közpénzekre.

MTI Itthon

Áll a bál a Nap-keltések összeférhetetlensége körül

Péntekig kell nyilatkoznia a Nap-kelte három műsorvezetőjének – Aczél Endrének, Bakáts Tibornak és Orosz Józsefnek –, hogy áll-e fenn esetükben összeférhetetlenség – nyilatkozta a Magyar Televízió (MTV) reggeli műsorának producere.

Hét nap

GYÁRFÁS HARCOL

Veszélybe kerülhet a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság (Eb) rendezésére beadott - és az olasz, valamint a...

MTI Média

Módosítanák a Nap-kelte szerződését

A Nap-kelte szerződésének módosításáról tárgyal a Magyar Televízió (MTV) menedzsmentje a reggeli műsor producerével - mondta a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének egy, név nélkül nyilatkozó tagja.

Vélemény

Rudi kontra Aczél, Orosz, Pallagi

Ha egy Fidesz-kormány a Magyar Nemzet publicistáit, Lánchíd rádiós szerkesztőket ültetne a reggeli köztévés műsorsávba, Aczél és Orosz tiltakoznának legelőször. Teljes joggal egyébiránt.

Itthon

A Nap-kelte stábjának mégsem kell a kitüntetés

Mádl Ferenc aggályosnak látta a Nap TV egyes munkatársainak állami kitüntetését, a Nap-kelte című műsor médiatörvényt sértő magatartása miatt. A szerkesztőség úgy döntött, hogy nem kíván részesülni a részükre javasolt állami kitüntetésben - közölte hétfőn a műsor főszerkesztője.

MTI Itthon

Nem rögzítették Szilvásy és Topolánszky telefonbeszélgetését

Természetesen sem a Nemzetbiztonsági Hivatal, sem a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat nem rögzítette a Szilvásy György miniszter és Topolánszky Ákos közötti telefonbeszélgetést, erre ugyanis sem oka, sem törvényes lehetősége nem volt - közölte a távirati irodával a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok neve elhallgatását kérő illetékese szerdán.

Videó: már utasfülkéje sincs a Volvo önvezető elektromos vontatójának

Videó: már utasfülkéje sincs a Volvo önvezető elektromos vontatójának

Korábban bezárnának vasárnap a boltok

Korábban bezárnának vasárnap a boltok

Népszava: trükközni kell az óvodákban, hogy törvényes legyen a működés

Népszava: trükközni kell az óvodákban, hogy törvényes legyen a működés

Meghalt Köteles Erzsébet tornász

Meghalt Köteles Erzsébet tornász

Kidőlt fák, leszakadt vezetékek maradtak a vihar után

Kidőlt fák, leszakadt vezetékek maradtak a vihar után

Állítólag beindult az Intel és a Qualcomm a Huawei-embargó ellen

Állítólag beindult az Intel és a Qualcomm a Huawei-embargó ellen