Több millió forintot fizettek ki fővárosi közműcégek Gyárfás Tamás médiavállalkozásának, az St. Plusz Kft.-nek azért, hogy stúdióbeszélgetésen vehessenek részt a Nap-keltében – tudta meg a hvg.hu. Bár az érintett közműcégek nem nyilatkoznak a tőlük kért összegekről, kiderítettük: volt olyan közöttük, amely szereplésenként egymillió forintot fizetett.

Gyárfás Tamás
© Túry Gergely
Éveken át több millió forintot fizetett ki a Gyárfás Tamás érdekeltségébe tartozó St. Plusz Kft.-nek a Fővárosi Vízművek, a Fővárosi Gázművek és a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. azért, hogy vezető munkatársait stúdióbeszélgetésre hívják be a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorába – derítette ki a hvg.hu. A közműcégek a Nap-kelte péntekenként futó, „Budapest gondjaival, bajaival, ügyes-bajos dolgaival” foglalkozó Fő a város című rovatában beszélgethettek a műsorvezetőkkel, ugyanott, ahol fővárosi vezetők is gyakori vendégek voltak. A műsor készítői egyetlenegy ilyen interjúnál sem jelezték, hogy a szereplésért a beszélgetőpartner által képviselt közműcég fizetett, a Fővárosi Vízművek például beszélgetésenként egymillió forintot.

A borsos áron megvásárolt napkeltés stúdióbeszélgetések ügye 2004-ben a Fővárosi Vízművek egyik igazgatósági ülésén is napirendre került. Az egyik igazgatósági határozat szerint a közműcég akkori igazgatósági elnöke, Polgár Miklós arra kérte a menedzsmentet, hogy ne szerződjön az St. Plusz Kft.-vel. A hvg.hu megkeresésére Polgár nem cáfolta, hogy született ilyen határozat.

Számításaink szerint egyébként 2004-ben legalább hét alkalommal volt stúdióvendég a Fővárosi Vízművek valamelyik vezető munkatársa, Haranghy Csaba vezérigazgató, illetve Péterffy Gábor akkori szóvivő. (Nem számoltuk azokat a szerepléseket, amikor a Gazdasági Híradóban, illetve riportbejátszásokban szólaltatták meg őket.)

A hőségriadónál már biztos nem fizettek

A Vízművek is fizetett.
Kinyílt a pénzcsap
© Bócsi Krisztián
Noha az említett határozat után a Fővárosi Vízművek jó ideig nem kötött új szerződést, de információink szerint később is fizetett a szereplésekért. Szóbeli megkeresésünkre a vízmű egyik kommunikációs munkatársa telefonon először úgy tájékoztatott minket, hogy „vízmű idén, amikor a hőségriadó miatt volt stúdióvendég a közmű vezetője, már nem fizetett a szereplésért”. A társaság kommunikációs osztályvezetője, Lévai Zsuzsanna e-mailban arról tájékoztatott, hogy „a Fővárosi Vízművek Zrt. és az St. Plusz Kft. között 2004. június 30-ig volt megállapodás, ezt követően a két fél nem állt - és jelenleg sem áll - szerződéses jogviszonyban egymással”. Az ezt követően feltett kérdéseinkre, azaz hogy mikortól volt szerződéses viszonyban a két cég, hány alkalommal fizetett a szereplésekért, s végül miért szűnt meg a jogviszony, egyelőre nem kaptunk választ.

A Fővárosi Vízművek mellett a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. is szerződött Gyárfás cégével és fizetett is a stúdióbeszélgetésért. Amikor a közműcégnél arról érdeklődtünk, hogy összesen hány alkalommal fizettek a szereplésért, Horváth László helyettes szóvivője azt válaszolta: az FKF Zrt. 2004 és 2006 között állt szerződésben az St. Plusz Kft.-vel, melynek keretében – idézzük Horváth e-mailjét – „vetítették az FKF spotjait (a téli úttisztítás, fenyőfák elszállítása, lomtalanítás, szelektív hulladékgyűjtés, gyűjtőszigetek, kerti zöldhulladék gyűjtése témakörében) illetve a „Fő a város” című műsor keretében (péntekenként 9.00 órától volt látható) voltak stúdióbeszélgetések”. A szóvivő-helyettes mindehhez hozzátette, hogy a szerződések "rendben teljesültek", s jelenleg nincs szerződésük az St. Plusz Kft.-vel.

A FŐGÁZ más médiumoknak is fizetett (Oldaltörés)

A producer is megszólal
Gyárfás Tamás producert írásunk készítésekor is felhívtuk, s bár hosszasan beszéltünk vele, akkor a riportban nem akart megszólalni. Később levélben reagált cikkünre.
A Nap-kelte „fizetővendégei” között volt a Fővárosi Gázművek is. Hasonlóan a többi közműcéggel kötött szerződéshez, az St. Plusz Kft. és a FŐGÁZ között létrejött megállapodásnak is része volt, hogy a FŐGÁZ illetékesei interjúlehetőséget kaptak a Fő a városban. Számításaink szerint a FŐGÁZ vezetője, Csallóközi Zoltán 2003 és 2006 között több mint húsz alkalommal volt a stúdió vendége, a legtöbbször 2005-ben szerepelt a műsorban. Kovács Richárd, a FŐGÁZ kommunikációs vezetője a hvg.hu megkeresésére nem kívánta elárulni, hogy a közműcég és az St. Plusz Kft. által kötött szerződésben milyen összeg szerepelt, mondván: ez a két gazdálkodó szervezetre tartozik. Egyben emlékeztetett arra, hogy a Fővárosi Gázművek más médiumoknak, így például kerületi lapoknak is fizetett már abból a célból, hogy a „lakosságot is érintő közlendők a társaság által igényelt tartalommal, teljeskörűen megjelenhessenek”.

Kinek az asztala?
A „fizetett interjúknak”  korántsem biztos, hogy bármilyen jogi következményük lesz. Az Országos Rádió- és Televíziótestület (ORTT) egyik név nélkül nyilatkozó munkatársa szerint ez az ügy a közszolgálati televízió tulajdonosi körére tartozik, mivel az ORTT-nek nem dolga azt vizsgálni, hogy a műsorszolgáltatóhoz gazdálkodása során milyen típusú pénzek és hogyan folynak be. „Ez egy belső működési rendet érintő anomália” – mutatott rá a szakember. Ezzel szemben a Magyar Televízió Közalapítvány egyik kurátora azt állította: ilyen ügyben a médiatestületnek kellene vizsgálódni.
Csakhogy a közszolgálati televízión lement, fizetett interjúkban elhangzottakat visszaolvasva, néhányuknál nemcsak az a kérdés merül fel, hogy Gyárfás cége milyen alapon kért pénzt ezekért, hanem az is, hogy az interjú témái valóban hírértékűek voltak-e, illetve közvetlenül érintették-e a lakosságot. Egy alkalommal például abból az apropóból hívták be a stúdióba a FŐGÁZ első emberét, hogy a cég budai szolgáltatási osztálya elköltözött. Ám az már az interjúból is kiderült, hogy ez még a budai fogyasztók számára is teljesen érdektelen: az ügyintézést ugyanis az ügyfélszolgálati irodákban bonyolítják. Egy másik alkalommal pedig az volt a „hír”, hogy a FŐGÁZ díjat nyert, amelyről – mint az a beszélgetésből kiderül – még a műsorvezető sem tudta, hogy pontosan micsoda.

„A megállapodások nem sértettek jogszabályt” – közölte megkeresésünkre dr. Sámson Anna, az St. Plusz Kft. kereskedelmi igazgatója. A műsorban elhangzott témákkal kapcsolatban pedig elmondta, „a fővárost érintő számos beszélgetés és helyszíni forgatás során, a felölelt öt év alatt, nyilván elhangozott a kiragadott néhány érdektelen mondat, de nem ez volt a jellemző, hanem sokkal inkább a fővárosi lakosságot foglalkoztató megannyi nagyon fontos ügy.”  Tény, hogy a műsorban – a közműcégek vezetőivel folyó beszélgetésben – nagyrészt a lakosságot érintő témákról (például gázfelújítás, csőtörés, gázáremelés) esett szó. 

A Nap-kelte – szerződés alapján – szolgáltatja a közszolgálati televízió számára a reggeli hírműsort. A Nap TV a műsorkészítésért és a gyártásért a Magyar Televíziótól nem kap pénzt, hanem ellentételezésként az adás reklámidejét hasznosíthatja.

Dezső András

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Itthon

A Nap-kelte stábjának mégsem kell a kitüntetés

Mádl Ferenc aggályosnak látta a Nap TV egyes munkatársainak állami kitüntetését, a Nap-kelte című műsor médiatörvényt sértő magatartása miatt. A szerkesztőség úgy döntött, hogy nem kíván részesülni a részükre javasolt állami kitüntetésben - közölte hétfőn a műsor főszerkesztője.

MTI Itthon

Ultimátum a Nap-kelte műsorvezetőinek

Levélben szólította fel a Nap Tv vezetőségét az MTV közéleti főszerkesztősége, hogy szeptember 21-ig műsorvezetőik döntsenek arról: az MTV képernyőjén akarnak dolgozni, vagy más elektronikus médiumnál, mert a kettő összeférhetetlen - írja a Népszabadság.

MTI Média

A Fidesz szerint szocialista propagandaműsor a Nap-kelte

Szocialista propagandaműsornak tartja a Nap-keltét a Fidesz, ezért a gyártóval kötött megállapodás felülvizsgálatára szólította fel csütörtökön a Magyar Televíziót. "A Nap-kelte szerkesztősége elhatárolódik a Fidesz által kifogásolt kijelentéstől" - reagált a történtekre Holub Katalin, az MTV szóvivője.

MTI Média

Módosítanák a Nap-kelte szerződését

A Nap-kelte szerződésének módosításáról tárgyal a Magyar Televízió (MTV) menedzsmentje a reggeli műsor producerével - mondta a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnökségének egy, név nélkül nyilatkozó tagja.

Csúnya vége lett egy ferencvárosi házibulinak

Csúnya vége lett egy ferencvárosi házibulinak

Mesterlövész lőtt ki egy gázpalackot Szederkényben

Mesterlövész lőtt ki egy gázpalackot Szederkényben

Bevándorlásügyi konferencián gyűjt muníciót az EU elleni harcához a kormány

Bevándorlásügyi konferencián gyűjt muníciót az EU elleni harcához a kormány

Reagált Putyin Budapestre költöző bankja: Nem vagyunk kémbank

Reagált Putyin Budapestre költöző bankja: Nem vagyunk kémbank

Így számoljunk le a halogatással. Most!

Így számoljunk le a halogatással. Most!

Több mint 50 második világháborús robbanótestet találtak a Városligetben

Több mint 50 második világháborús robbanótestet találtak a Városligetben