Tetszett a cikk?

Feloszlathatják a Magyar Szocialista Párt zuglói szervezetét – s ezzel a kiskunhalasi sorsára juthat –, amennyiben nem hajtja végre az országos egyeztető és etikai bizottságnak a hétvégén hozott határozatát. Ez a XIV. kerületi MSZP-t arra kötelezi, hogy teremtsen rendet a tagfelvételek terén, rendeljen el tagrevíziót, és hogy az elnökség kérjen bizalmi szavazást maga ellen.

Szücs István, a zuglói
MSZP elnöke

Három hónappal ezelőtt beszámoltunk az MSZP Budapesti Etikai és Egyeztető Bizottsága (BEEB) határozatáról: eszerint alapszabály-ellenes volt a zuglói szocialisták tagfelvételi eljárása, a nyolc hónapig egyoldalúan fenntartott tagfelvételi moratórium és a jelentkezők közötti válogatás. (Mint írtuk, a moratóriumot Szücs István a kerület MSZP-s elnöke léptette életbe.) A BEEB megerősítette: az alapszabály tagfelvételi regisztrálási moratóriumot nem ismer.

Szücs István akkor közölte a hvg.hu-val, elismerik ugyan a moratóriummal kapcsolatos bírálatot, de fellebbeznek az Országos Egyeztető és Etikai Bizottságnál jónéhány döntéssel kapcsolatban. Így például nem ismerik el a tagrevízió szükségességét, és nem tartják szükségesnek a megválasztott elnökség mandátumának megerősítését. Ha elutasítják álláspontjukat, bírósághoz fordulnak.

A fellebbezés megtörtént, ám az MSZP országos etikai bizottsága ismét csak megerősítette: alapszabály-ellenes volt a tagfelvételi moratórium, és elrendelte a zuglói párttagság felülvizsgálatát. Egyben javasolta, hogy miután döntöttek a tagfelvételi moratórium idején fektetett felvételi kérelmekről, az elnökség kérjen bizalmi szavazást maga ellen.

Közben a pártszervezeten belül is kiéleződött a feszültség. Szücs István elnök már korábban kifejtette, hogy a moratórium elrendelése válasz volt az egyik elnökségi tag, Tóth Csaba lépésére, aki azért hozott új embereket a pártba, hogy az ő táborát gyengítse. A Szücs-táborhoz tartozik – zuglói párttagok információi szerint – Komlódi Gábor, a volt frakcióvezető, Kemecsei Árpád, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. felügyelő-bizottságának elnöke, Mészáros Szabolcs elnökségi tag, Kinisch Andrea elnökségi tag, férje, Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára. (Az ő nevük bukkant fel nemrég a Zuschlag-ügyben vizsgált A Holnap Városáért és a Biztos Pont egyesületek okirataiban. A szerk.) Rajtuk kívül e csoporthoz kötik Csák Ferencet, Szücs helyettesét. A szembenállók élén – a zuglói elnök szerint – Tóth Csaba áll, aki Szűcs szerint Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes támogatását élvezi.

Nemrég egy párttag fegyelmi eljárást kezdeményezett Szücs István elnök és helyettese, Csák Ferenc ellen. Ezt az elnökség nem szavazta meg. Érdekessége a szavazásnak az volt, hogy azok is leadták voksukat, akiknek ügyében döntöttek. Csák Ferenc szerint összehangolt támadás indult az elnökség meggyöngítésére. Lehet, hogy a két csoport harcában fordulópont lesz az OEEB által előírt párttagság-felülvizsgálat és a bizalmi szavazás az elnökségről.

A történetet tovább bonyolíthatja, ha Szűcs – ígérete szerint – a bírósághoz fordul. Molnár Zsolt budapesti ügyvezető alelnök figyelmeztetett, nem lenne szerencsés, ha a zuglói elnök valóban így cselekedne. „Nem fér össze a párt erkölcsével és etikájával, ha valaki nem veszi figyelembe az egyik legfelsőbb fórum döntését, de természetesen mint állampolgárnak joga van ahhoz, hogy bíróságon támadja meg a határozatot.” Molnár hozzátette: amennyiben a zuglói szocialisták nem hajtják végre az OEEB határozatát, akár fel is oszlathatják a szervezetet, mint tették ezt néhány napja a kiskunhalasi MSZP-vel.

Még egy adalék, ami még kacifántosabbá teszi a zuglói történetet: a BRFK nyomozást folytat okirat-hamisítás gyanúja miatt. A feljelentők szerint ugyanis a tagfelvételi moratórium elrendelése előtt a Szücsék által felvett 34 új MSZP-tag jelentkezési lapjain a belépési nyilatkozatokat hamis aláírásokkal látták el.

Csikász Brigitta

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Üvegből készült zajvédő falat próbálnak ki az M7-esen

Üvegből készült zajvédő falat próbálnak ki az M7-esen

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Fülöp herceg jó néhány saját festményt is hátrahagyott az utókorra

Fülöp herceg jó néhány saját festményt is hátrahagyott az utókorra