szerző:
MTI

A Magyar Rádió (MR) fenntartja azon álláspontját, hogy az MR2-Petőfi teljesíti közszolgálati kötelezettségeit - áll a szerdai médiahatósági meghallgatása után kiadott rádiós közleményben. Az ORTT elnöke kijelentette: ő valószínűleg egy másik ülésen volt, mint a rádió vezetője, de részleteket nem kívánt közölni, mert még folyik az eljárás.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a meghallgatáson "elismerte, hogy az MR2-Petőfi Rádió új műsorstruktúrája sikeres a fiatalok körében", nem kapott ugyanakkor ez alkalommal sem választ az MR vezetése arra, hogy a megújult adó műsora a médiatörvény mely szakaszait sérti és miért. "Örömmel hallottuk a mai konzultáción, hogy az ORTT tagjai is értékelik az MR2-Petőfi Rádió radikális váltását és elismerik azt, hogy a rádió sikeresen célozza meg a fiatal korosztályt" - idézi Such Györgyöt, a közmédium elnökét a dokumentum, amely szerint az ORTT osztja azt az álláspontjukat, hogy a közszolgálati rádiónak a lakosság túlnyomó részéhez kell szólnia és a fiatal generációk kizárása a közszolgálati rádiózásból a hazai piac régóta fennálló hibája volt.

Mint írják, a Magyar Rádió továbbra is vitatja az ORTT azon többségi álláspontját, amely szerint - a rádió értelmezésében -  "a zene nem közszolgálat"; "látjuk az ORTT nehéz helyzetét, hiszen az MR2-Petőfi Rádió megjelenése felborította azt a rádiós piaci status quo-t, amelyben a fiatal felnőtt lakosságot eddig csak a kereskedelmi rádiók szólították meg" - idézi Such Györgyöt a dokumentum.

"Erre a kihívásra azonban nem a közszolgálati rádió elhallgattatása a helyes válasz. Egy minőségi zenét sugárzó, népszerű közszolgálati adó a fiatalokat a rádiózás mellett tartja és a kereskedelmi rádiókat a hallgatókért folytatott versenyben megújulásra ösztönzi" - olvasható a közleményben. 

"Én valószínűleg egy másik ülésen voltam, mint Such úr" - nyilatkozta Kovács György, az ORTT elnöke, hangsúlyozva, nem kenyere, hogy a sajtón keresztül üzengessen. Mint mondta, egyeztetés folyt, a médiahatóság pedig a közigazgatási eljárás lezárulta után nyilvánosságra hozzá álláspontját.

Október közepén döntött úgy a médiahatóság, hogy közigazgatási eljárást indít a médiahatóság a Magyar Rádióval szemben amiatt, "hogy az MR2-Petőfi Rádió nem teljesíti közszolgálati műsorszolgáltatási kötelezettségét"; a kétmondatos határozat szerint az ORTT jelzi Such Györgynek, a közszolgálati médium elnökének a rádió közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzata és "az MR2-Petőfi működése közötti anomáliákat", s konzultációt kezdeményez vele az ügyben.

A Magyar Rádió Petőfi adója június óta jelentkezik a fiatalabb nemzedékek szóló új hangnemmel, új műsorstruktúrával; a "nagyon zene" szlogennek megfelelő tartalom már közvetlenül az indulás után nagy visszhangot váltott ki a médiapiacon: többen azzal támadták, hogy ez a tematika nem közszolgálati.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény nem fogalmaz egyértelműen a közszolgálati műsorszolgáltató meghatározásakor: az intézménynek vagy egyes adóinak kell megfelelnie bizonyos kritériumoknak. A jogszabály definíciója szerint ez "olyan műsorszolgáltató, amelynek működését közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzat határozza meg, feladata többségében közszolgálati műsor szolgáltatása, fenntartása alapvetően közpénzekből történik, társadalmi felügyelet alatt áll, alapvető jogait és kötelességeit e törvény állapítja meg".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Hétfőtől új névvel jelentkeznek a Magyar Rádió vidéki stúdiói

A Magyar Rádió Zrt. vidéki stúdiói jövő hétfőtől megújult tartalommal, új arculattal és új néven jelentkeznek: az MR6 - A régió rádiója Győrből, Pécsről, Szegedről, Miskolcról és Debrecenből jelentkezik október 1-jén reggel hat órakor - jelentette be szerdán Debrecenben Szomráky Béla, a Magyar Rádió Zrt. Regionális, Nemzetiségi és Külföldre Irányuló Adások Főszerkesztőségének főszerkesztője.

MTI Itthon

ORTT-vizsgálat indult a Petőfi Rádió ellen

A Magyar Rádió (MR) vezetésének tudomása szerint vizsgálatot folytat az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Petőfi Rádió új műsorstruktúrájának kialakítása kapcsán - közölte a közszolgálati médium vezetése csütörtökön az MTI-vel. Az ORTT későbbre ígért tájékoztatást a távirati irodának arról, valóban folyik-e az a vizsgálat, amiről a rádió tudomást szerzett.

MTI Itthon

Rádióelnök-választás: feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyészség

Feljelentés-kiegészítést rendelt el a VIII. kerületi ügyészség a tavaly júliusi rádióelnök-választással kapcsolatos múlt heti beadvány kapcsán; az eljárást lefolytató kerületi rendőrségnek kell döntenie arról is, hogy indít-e nyomozást közokirat-hamisítás bűncselekményének gyanúja miatt az ügyben - tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Jókorát csúsztatott Orbán az Európai Tanácsban

Bombafenyegetés miatt kiürítették a Call of Duty játékokat fejlesztő stúdiót

Bombafenyegetés miatt kiürítették a Call of Duty játékokat fejlesztő stúdiót

Elbukott a puccs: Theresa May megnyerte pártja bizalmi szavazását

Elbukott a puccs: Theresa May megnyerte pártja bizalmi szavazását

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

Kapjanak szavazatot a hatévesek is – javasolja egy brit politológus

Viszlát, kocka terepjáró: 700 lóerővel búcsúzik az előző Mercedes G-osztály

Viszlát, kocka terepjáró: 700 lóerővel búcsúzik az előző Mercedes G-osztály

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség

Benkő: Példátlan fejlesztés előtt a honvédség