szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Első fokon enyhe ítéletet hirdetett az évszázad olajügyeként emlegetett Energol-ügyben szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság; a bíró az indoklás során súlyos kritikával illette az ügyészség tevékenységét.

A 18 vádlott közül adócsalás miatt hatan letöltendő – két évnél nem súlyosabb – szabadságvesztést kaptak, bár ez a korábban már előzetes letartóztatásban töltött időt és a szokásos kedvezményeket figyelembe véve a legtöbb vádlott esetében letöltöttnek tekinthető.

További hat vádlott felfüggesztett szabadságvesztést kapott, egy személyt próbára bocsátott a bíróság, ötöt pedig felmentett, köztük a kecskeméti maffiaperben súlyos bűncselekmények miatt jogerősen elítélt Ferencsik Attilát és Csikós Józsefet, aki a rendszerváltás előtt az MSZMP KB apparátusában dolgozott, majd a Belügyminisztérium ezredeseként a központi adatnyilvántartó hivatalt vezette, a '90-es évek közepén pedig az Energol Rt. egyik vezérigazgatója volt.

Az ügyész és 14 vádlott tudomásul vette az elsőfokú döntést, amely így az ő vonatkozásukban jogerőre emelkedett. Két vádlott felmentésért fellebbezett, ketten pedig három nap gondolkodási időt kértek a jogorvoslat vonatkozásában, így másodfokra már csak legfeljebb négy vádlott kerülhet az Energol-ügyben.

A bíró szóbeli indoklásának elején nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a bíróság csak a vád tárgyává tett cselekményekről mondhat ítéletet. Az elsőfokú bíróság szerint a vádirat nem felel meg az alapvető kritériumoknak, és hiányosságait elévülés miatt az eljárás során már nem is lehetett orvosolni.

A bíró az egyes vádpontok indoklásakor is lépten-nyomon visszatért a vádirat hiányosságaira, melyek miatt számos esetben a törvényes eljárás keretei között nem volt megállapítható a büntetőjogi felelősség, így csak felmentő rendelkezést hozhatott a bíróság. Például a vádban szereplő rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűncselekménye a szakértői vélemények szerint nem bizonyítható, a határértékeken belül volt az inkriminált kőolajszármazék. Egy közokirat-hamisítási ügy néhány nappal a vádlott elfogása előtt évült el, és volt olyan felmentett vádlott, akinél a bíróság azt állapította meg, hogy a vád nem tartalmaz olyan cselekményt, amely bűncselekmény lenne. 

Az időmúlásról szólva a bíró hangsúlyozta: az eltelt 11 év  olyan mérték, ami normál büntetőeljárásnál nem értékelhető”.  Öt éve még egész más ítélet születhetett volna. Hozzátette: az ügyben kiszabható legsúlyosabb büntetési tételt, az öt évet több mint kétszeresen haladja meg az eljárás időtartama, ez európai mércével elfogadhatatlan, és ennek nem a vádlottak az okozói. Ebben az ügyben soron kívüliséget rendeltek el, képzeljék el, mi lett volna, ha nem – jegyezte meg a bíró.

A szövevényes ügy nyomozása 1996-ban kezdődött el a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség feljelentése alapján a 
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon rossz minőségű termék forgalomba hozatala miatt. Az eljárás kezdeti szakaszában a nyomozók még az olajügyek és az 1990-es évek második felében elkövetett fővárosi robbantásos leszámolások közti összefüggés lehetőségét is vizsgálták, ám ebben az irányban eredménytelen maradt az adatgyűjtés. 

Az 1990-es évek legnagyobb olajügyében az ügyészség 19 vádlottat állított bíróság elé sok százmilliós adócsalás és más  bűncselekmények miatt. Az eredeti vádak szerint a bűnözői csoport több tízmillió liter ismeretlen eredetű kőolaj forgalmazásával és  közterhek meg nem fizetésével követte el a súlyos bűncselekmény-sorozatot.

Az Energol-ügy vádlottjai között van a kecskeméti maffiaperben tavaly bűnszervezetben elkövetett fegyvercsempészet, illetve emberölés előkészülete miatt jogerősen 12 év fegyházbüntetésre ítélt Radnai László, továbbá bűnszervezetben elkövetett emberölés előkészülete miatt 5, illetve 6 év fegyházra ítélt Csüllög Zsigmond és Ferencsik Attila. Radnai és Csüllög az 1990-es években a Conti Car tulajdonosaként többször szerepelt a bűnügyi krónikákban. Az Energol-ügy több másik vádlottja is állt már büntetőbíróság előtt.

Elévülés miatt szüntették meg korábban az ügy gyanúsítottjaként szereplő Portik Tamás ellen az eljárást, a férfi egy időben a  körözött magyar személyek listáján a legkeresettebbnek számított. A vádlottak az eljárás során többnyire tagadták bűnösségüket, de volt, aki társaira terhelő vallomást tett.

Az ügyész korábbi vádbeszédében a terhelő bizonyítékok közt említette egy védett tanú vallomását és az 1998-as, négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantásban elhunyt Boros Tamás nyilatkozatát is. Boros Tamás egy időben a rendőrség koronatanújának számított többek között az olajmaffia-ügyekkel kapcsolatban is. 

Az elsőfokú büntetőper 2003 júniusában kezdődött el, több tucatnyi tárgyaláson számos tanút hallgattak meg, ám bírócsere miatt 2005-ben elölről el kellett kezdeni a pert. A vádbeszédben az ügyészség már hetekkel ezelőtt elismerte, hogy az Energol Rt.-vel kapcsolatos vádpont lényegében nem bizonyítható, téves az a megállapítás, hogy ez a cég "első forgalomba hozó" lenne, az adóhatóság többször ellenőrizte az Energolt, továbbá ezzel a vádponttal kapcsolatban a rossz minőségű termék forgalomba hozatalának bűncselekménye sem bizonyítható.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Papa: minden párt saras az olajügyekben

Az ORFK "Papa" néven ismert egykori felderítő tisztje fél évet töltött előzetes letartóztatásban, a bíróság bűnösnek mondta ki, végül a Legfelsőbb Bíróság minden vádpont alól felmentette. Az ügy részletei titkosak. Sándor István a Népszavának adott nyilatkozatában elmondta: az ügyészség és a rendőrség egy része a politika irányítása alatt működik.

MTI Itthon

Szilvásy: nyilvános az olajügyi papírok egy része

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) elvégezte a szolgálatoknál lévő olajügyi iratok minősítésének átvizsgálását, és számos dokumentumot nyilvánosságra hozott internetes oldalán - közölte Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter.

MTI Itthon

Olajügyek: összeomlott a vád Energol-ügyben

Összeomlott a vád az Energol-ügyben; az ügyész a Pesti Központi Kerületi Bíróságon szerdán megtartott perbeszédében a vádpontok túlnyomó többségét már nem tartotta bizonyíthatónak.

HavariaPress Gazdaság

Egyelőre kivárnak a magyar hatóságok az olajügyben

Még kivárnak a hazai hatóságok az oroszországi kőolajszállítás leállása ügyében. Ha azonban néhány napon belül nem rendeződik Oroszország és Fehéroroszország azon konfliktusa, Magyarország az Adria kőolajvezeték felől pótolja majd a Barátság kőolajvezeték kiesését. A Mol egyelőre tartja árcsökkentési előirányzatát.

MTI Itthon

Három titkos olajügyi jegyzőkönyvet tettek nyilvánossá

Nyilvánossá tette az Országgyűlés az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság három, zárt ülésről készített jegyzőkönyvét az interneten. Eredetileg mindhárom dokumentumot 2091-ig minősítették államtitokká, ezek feloldásáról az Országgyűlés elnöke döntött.

Hét nap

OLAJÜGYI ENYHÍTÉS

A Szegedi Ítélőtábla tavaly év végén hozott jogerős ítéletében enyhítette a Békés Megyei Bíróság 2002 tavaszán hozott...

A DIGI megvásárlása után tovább terjeszkedne a 4IG

A DIGI megvásárlása után tovább terjeszkedne a 4IG

Fájdalmas tévhitek övezik az egyik legkellemetlenebb népbetegséget

Fájdalmas tévhitek övezik az egyik legkellemetlenebb népbetegséget

Kiképeztek több mint kéttucat önkéntest, de a kórházak egyelőre nem fogadják őket

Kiképeztek több mint kéttucat önkéntest, de a kórházak egyelőre nem fogadják őket