szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vádalku miatt a fegyveres rablásokkal nem vádolta meg az ügyészség azt a férfit, aki egy bűnszervezet tagjaként a diósdi kettős gyilkosságot elkövette még 2005 márciusában - derült ki a Pest Megyei Bíróság csütörtöki tárgyalásán.

Az ügyészség a diósdi kettős gyilkosság, az Egér úton és a Szerémi úton pénzszállító autók ellen végrehajtott fegyveres támadások, két bankrablás, a százhalombattai olajlopások ügyében és más bűncselekmények miatt emelt vádat összesen 38 férfi ellen még tavaly szeptemberben. A per első tárgyalását kedden tartották a fővárosban, csütörtökön pedig a szervezet "bérgyilkosának" nyomozati vallomásának ismertetésével folytatódott a per.

A tárgyaláson az ügyészség képviselője elmondta, hogy a férfival, P. Sándorral kötött vádalku része, hogy - bár a férfi részt vett pénzszállító autó elleni támadásban és bankrablásban is - az ügyészség őt csak az élet elleni bűncselekménnyel gyanúsította meg.

A vádlott a bíró kérdésére azt mondta, bűnösnek érzi magát, majd hozzátette: kész vallomást tenni. A nyolc általános iskolát végzett férfi korábban vagyonőrként dolgozott, és rokoni szálak fűzik a szintén vádlott C. Attilához. Mint mondta, nagybátyja, C. Attila egy alkalommal megjegyezte, hogy sok pénzt tudnának szerezni a pénzszállító autókról szóló információkkal, ő így került bele a bűnözői csoportba.

Az egykori vagyonőr "tippje" alapján kíséreltek meg többek között kirabolni egy pénzszállító autót a Szerémi úton, de ez - bár egy kézigránátot is használtak - nem sikerült. Szintén P. Sándor vagyonőri munkája során szerzett információk alapján kíséretek meg kirabolni egy XIX. kerületi bankot, de P. Sándor kénytelen volt üres kézzel távozni a bankból, mert az alkalmazottak megnyomták a riasztót, a páncélszekrény pedig nem nyílt ki. Egy III. kerületi bankot is megpróbálták kirabolni, de a rablás előtt nem sokkal rendőrök igazoltatták őket, így letettek a tervről. Csak néhány héttel később kísérelték meg, ezúttal P. Sándor nélkül, aki megijedt.

A fegyveres rablások mellett P. Sándor és K. Ferenc megbízást kapott C. Attilától, hogy öljenek meg egy cégvezetőt. A férfira a XVII. kerületben, autójában ülve lőtt rá hatszor P. Sándor, majd elmenekült a helyszínről. A Fortus Rt. akkori vezetője, Sáska László pedig túlélte a támadást.

Ezt követően kapott megbízást C. Attilától P. Sándor, hogy ölje meg azt a férfit, aki videóra vette, ahogy a Koszi-klán emberei kőolajat és benzint lopnak a Mol százhalombattai finomítójából, és részt kért az olajlopás nyereségéből. P. Sándor szerint C. Attila azért bízta meg őt a gyilkossággal, mert korábban a XVII. kerületben nem sikerült egy hasonló feladatot teljesítenie, és C. Attila "akart nekem újabb lehetőséget adni, hogy nagyon sok pénzhez jussak".

P. Sándor vallomása szerint 2005 márciusában bűnözőtársa, K. Ferenc hozta a későbbi sértetteket Diósd határába, ahol ő már várt rájuk. Ő egy géppisztollyal próbált tüzelni az autóban ülő két férfira, de a fegyver besült, így egy pisztollyal lőtt a férfiakra. Amikor elfogytak a töltények, társa fegyverével folytatta a lövöldözést, ezután hazamentek, a fegyvereket szétszedve a Dunába dobták az északi összekötő vasúti hídnál. A bérgyilkosságért 2,4 millió forintot kapott P. Sándor és K. Ferenc C. Attilától.

Az ügyészség előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel vádolja a férfit, aki tettét bűnszervezet tagjaként követte el.

A per négy vádlottja részese a tanúvédelmi programnak, mert teljes, magukra és a többi vádlottra nézve terhelő vallomást tettek. Ketten közülük az olajlopás kitervelésében és szervezésében vettek részt, egyikük a rablással, bérgyilkossággal foglalkozó bűnszervezet vezetője volt, a negyedik férfi pedig a csütörtökön kihallgatott P. Sándor.

A bíróság az ítélkezési szünet előtt még mintegy harminc tárgyalási napot tart majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: Két 14 év alatti koronavírusos gyerek van lélegeztetőgépen

Orbán: Két 14 év alatti koronavírusos gyerek van lélegeztetőgépen

Törőcsik Mari az élet hihetetlen szeretetét adta nekünk

Törőcsik Mari az élet hihetetlen szeretetét adta nekünk

Három híresség is elmondja a kormány videójában, hogy miért fontos a védőoltás

Három híresség is elmondja a kormány videójában, hogy miért fontos a védőoltás