Tetszett a cikk?

Néhány tucat radikális nacionalista, illetve náci és pár száz, ellenük tiltakozó ember nézett egymással farkasszemet az Újlipótvárosban hétfő délután. Valószínűleg a jelentős erőkkel kivonuló rendőrségnek köszönhető, hogy a két fél közti összecsapás megmaradt a verbalitás szintjén.

A két be nem jelentett tüntetés előzménye az volt, hogy a Hollán Ernő utca 10. – melynek első emeletén lakott egyébként Szálasi Ferenc – alatti jegyirodában március 20-án egy nő jegyet akart venni a radikális nacionalista Hungarica zenekar koncertjére, ám a vétel – a felek által különbözőképp előadott és a rendőrség által azóta vizsgált – tettlegességéig fajuló konfliktusba torkollott, április 1-jén hajnalban pedig ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak az üzletre, ami kiégett. Az akciót a magát Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadseregnek nevező szervezet vállalta magára. Ezt egy internetes felhívás követte: „Elmegyünk ebbe a jegyirodába néhány százan egyszerre, jegyet venni az április 19-i Kárpátia koncertre. […] Aki nem akar vagy nem tud erre költeni, az kérdezze végig, milyen nemzeti érzelmű programokat tudnak ajánlani, és ezekre mennyibe kerül a jegy.”


Polgár Tamás, a médiában főleg Tomcat néven ismert szoftverfejlesztő és pólókereskedő, a radikális nacionalisták jegyvásárlási szándékának fő spiritusz rektora a hvg.hu-nak azt mondta: helytálló a Wikipedia azon értesülése, hogy ő nemzeti liberális. Hozzátette: a Horthy Miklós által a nemzet számára kijelölt úton kellene haladni. Visszautasította, hogy akár antiszemita, akár cigányellenes lenne. Nyilatkozatából csak az derül ki, hogy folyamatosan rájuk gondol. Akciójukkal kapcsolatban Polgár leszögezte: ha nem szolgálják ki őket a jegyirodában, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnél feljelentést tesznek.

Az antináci ellentüntetés egyik fő szervezője, Szabó György, XIII. kerületi fideszes önkormányzati képviselő azt a tényt, hogy annak a pártnak tagja, melynek parlament frakciójában ott ül Wittner Mária, továbbá melyben tagtársa Bayer Zsolt, úgy kommentálta: a Fidesz az elmúlt években folyamatosan elítélte a magyarországi antiszemitizmust, beleértve Bayer Zsolt minapi, a Magyar Hírlapban megjelent írását. Arra a felvetésre, hogy Bayert ki kell-e zárni a Fideszből, illetve Wittner Máriát a párt országgyűlési frakciójából, Szabó úgy reagált: „Nem hiszem, hogy az én feladatom lenne ezekben az ügyekben ítélkezni, vagy véleményt mondani. Bayer bocsánatot kért a kijelentéséért, a párt pedig elhatárolódott tőle. Wittner Mária szereplését nem tudom és nem is akarom kommentálni.” Szabóval Polgár is – némileg szópárbajjá módosult – interjút készített. Szabó úgy vélte: „demokráciában élünk, ahol nem Molotov-koktélok dobálásával kell megoldani a vitás ügyeket”. Polgár visszautasította, hogy akár a Magyarok Nyilaihoz, akár a Kuruc.infóhoz bármilyen köze lenne. Arra a kijelentésére, hogy „Mi vagyunk a magyarok”, Szabó úgy válaszolt: „Mi is magyarok vagyunk.”


Az antináci megmozduláson megjelent több ismert értelmiségi, például Babarczy Eszter eszmetörténész, Gerendás Péter muzsikus, Rózsa Péter televíziós, Kelemen Katalin rabbinő, Radnóti Sándor esztéta, Szántó T. Gábor író, Ungváry Krisztián történész és Verő Tamás rabbi. Szintén jelen volt a tüntetésen Léderer András, a Szabad Demokraták Szövetsége ifjúsági szervezetének, az Új Generációnak (ÚG) az elnöke és Merker Dávid, az ÚG volt alelnöke, XIII. kerületi SZDSZ-es önkormányzati képviselő, ebben a minőségében Szabó György politikai ellenfele. Az állam által de facto hivatalos zsidóságnak elismert Mazsihisz vezetői közül senkit senkit nem lehetett látni a sokaságban, mint ahogy országgyűlési képviselőt sem. A demonstráción megjelenő Halmai Gábor, az Országos Választási Bizottság elnökhelyettese a hvg.hu-nak azt mondta: szigorúan magánemberként van jelen. "Ennek az ügynek nincs kapcsolata az én közjogi funkciómmal" - mondta.

A Molotov-koktéllal kiégetett jegyiroda tulajdonosa, Kovács Zoltán a hvg.hu-nak adott interjújában visszautasította azt a nacionalisták által hangoztatott vádat, hogy a Hungarica-koncertre jegyet venni akaró nőt életveszélyesen megfenyegették volna.

Galéria, kattintson!
© MTI - Szigetváry Zsolt

A székely rovásírással és Dávid-csillaggal díszített pólójával a figyelmet magára felhívó Magyar Dávid a hvg.hu-nak azt mondta: az van a pólójára írva, hogy „Zsidó vagyok, nem turista.” A hvg.hu fölvetésére, hogy – tekintettel arra, hogy az emberek túlnyomó többsége Magyarországon nem olvas rovásul – ennek mi értelme van, Magyar hozzátette: „Azok, akiknek szól az üzenet, büszkék arra, hogy ezt az írást ismerik, tehát el tudják olvasni.”

Amikor az antinácik elkezdték skandálni, hogy „Nácik, haza!”, ezt a túloldal nyilván magára vette, mert reagált: „Itthon vagyunk” A tudósító több radikális nacionalista tüntetőtől is érdeklődött volna, hogy miért vették magukra a lenácizást, de senki sem nyilatkozott – holott mind a saját, mind a lapjának a nevét közölte reménybeli interjúalanyaival. Egyikük „Húzzál a f…ba!” felszólítással próbálta távozásra bírni a tudósítót.

Bár az antinácik egészen rövidnek szánt tüntetésének tervezett végével Szabó bejelentette a rendezvény befejezését, a tömeg ott maradt. Tekintettel arra, hogy a megmozdulást egyik fél sem jelentette be, ráadásul a trolibusz-közlekedés leállt, a jelentős erőkkel kivonult rendőrség a feleket távozásra szólította föl. Ezzel kapcsolatban Rózsa Péter, a Magyar Televízió szerkesztője azt mondta a hvg.hu-nak: azért nem jelentették be a tüntetést, mert nem volt rá meg a törvényben megszabott három napjuk. Ugyanő visszautasította, hogy az antináci demonstráció egyik szervezője lenne. „Nem voltak szervezők. Egymásnak adtuk a híreket, hogy jöjjünk sokan” – fogalmazott.

A két, párhuzamosan futó tüntetés vége felé, mikorra a jegyiroda már bezárt, s így a radikális nacionalisták elestek a jegyvásárlás lehetőségétől, Polgár a hvg.hu azon kérdésére, hogy mit fognak most csinálni, azt válaszolta: „Hát mit? Anyázunk.”

Szegő Péter

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!