Tetszett a cikk?

"Csak a magyar emberek mehetnek dolgozni, a cigányok nem kellenek” - ezzel utasított el telefonon egy budapesti munkaerő-kölcsönző cég képviselője három roma asszonyt, miután jelentkeztek a cég hirdetésére. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a céget egymillió, megbízójukat pedig kétmillió forintos bírság megfizetésére kötelezte. A két vállalat felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz (FB), amely azonban most elutasította a keresetet. A Roma Sajtóközpont jelentése.

A Stampi 2002 Munkaerő-kölcsönző Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-t egymillió, a Benei és Társa Édesipari Termékgyártó és Forgalmazó Kft-t pedig kétmillió forintos bírság megfizetésére kötelezte az Egyenlő Bánásmód Hatóság, (EBH) miután nem vettek fel három szabadszállási roma asszonyt csomagolási munkára. A nőket a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) képviselte az eljárás során.

A szabadszállási asszonyok telefonon egyeztettek a budapesti közvetítő cég képviselőjével, majd a részletek megbeszélése miatt a fővárosba utaztak. Ott a munkaerő-kölcsönző cég vezetője arról tájékoztatta őket: Budapesten kell dolgozniuk, 2990 forintot kapnak napi 10 órás munkáért, és az utazási költségekhez havi 14 – 15 ezer forinttal kell hozzájárulniuk. 

A nem túl kedvező ajánlat ellenére a roma asszonyok elvállalták a munkát. Azonban még aznap este telefonon azt közölte velük a közvetítő cég képviselője: „csak magyar emberek mehetnek dolgozni, cigányok nem kellenek” - mesélte a Roma Sajtóközpontnak az egyik asszony. Bitó Ilona elmondta: a cég képviselője azt állította, hogy megbízójuk, a Benei és Társa Kft ügyvezetője utasította őket, hogy romákat ne küldjenek hozzájuk dolgozni.

Bitó Ilona arról panaszkodott, hogy soha nem érezte magát így megalázva. Hozzátette: több mint húsz évig dolgozott megbecsült vendéglátósként Szabadszálláson, és még soha nem járt így. A megbízó cég ügyvezetője a hatósági meghallgatáson elismerte, hogy azt kérték: „csak  magyarokat” közvetítsenek ki hozzájuk, ugyanakkor azzal védekezett, hogy ezen „magyar állampolgárokat” értett. Az EBH azonban azt állapította meg: roma származásuk miatt nem közvetítettek ki a három roma asszonyt a képzettségüknek és végzettségüknek megfelelő munkára.

A két cég felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz (FB), az azonban most elutasította a keresetet – tudta meg a Roma Sajtóközpont Udvari Mártontól, a NEKI jogászától. Udvari elmondta: a bíróság megalapozottnak találta az EBH elmarasztaló határozatát. A jogász hozzátette: nem lehet fellebbezni a FB határozata ellen, de felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Legfelsőbb Bírósághoz, ha jogszabálysértés történt az eljárás során. Udvari szerint akkor jelenthet visszatartó erőt az EBH által kiszabott bírság nagysága, ha más cégek is tudomást szereznek az elmarasztaló határozatokról. Közölte azt is: a NEKI-hez érkező panaszok többsége munkahelyi diszkriminációs ügy.

Lakatos Elza, Roma Sajtóközpont

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Diszkrimináció-mentes munkahelyeket díjaztak Budapesten

A munkahelyi esélyegyenlőség területén elért eredményeiért kilenc vállalat képviselője vehetett át elismerést hétfőn Budapesten a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) budapesti regionális irodájától, jó gyakorlatukat a nemzetközi intézmény kiadványban népszerűsíti.

hvg.hu Vállalkozás

Túlóra, munkahelyi diszkrimináció, tanulmányi szerződés

Mennyi túlórára kötelezhető a munkavállaló bejelentés nélkül? A munkavállalónak vagy a munkáltatónak kell-e bizonyítania a munkahelyi diszkrimináció tényét? Tanulmányi szerződés esetén milyen képzések finanszírozására kötelezhető a munkáltató? Olvasóink kérdéseire Viszló László, a hvg.hu munkajogi szakértője válaszolt.