szerző:
hvg.hu

A gyásznál is jobban foglalkoztatja a kaposváriakat a kérdés, mi volt a Táncsics Mihály gimnázium 17 éves diákjainak indítéka, amiért megölték a velük egykorú nagyatádi osztálytársukat. A Népszava nem felejti el megemlíteni, hogy mindhárom fiatal „hungarista” volt. Az egyik bulvárlap szerint pedig nem ketten, hanem négyen tervelték ki a gyilkosságot.

„Különös atmoszféra lengte be a keddi bűnmegelőzési bemutatót a kaposvári Noszlopyban [ez egy kaposvári közgazdasági szakközépiskola - hvg.hu]. A 17 éves diákok a gyászoló Táncsics gimnáziumtól ötven méterre hallgatták: mi a bűn, és mi a büntetés...” – írja a Somogy Megyei Online. A diákoknak a Kaposvári Büntetés-végrehajtási Intézet munkatársai beszéltek a szabadságvesztés történetéről, a középkori gályarabságtól kezdve hazánk jelenlegi – fogház, börtön és fegyház szigorfokozatú – gyakorlatáig.

Naponta egy DVD-film, televíziózás, egy óra séta a szabadban, zárkába vihető csocsóasztal, angol-szakkör, könyvtár, börtönlelkész, pszichiáter – az átlagos, jó magaviseletű fogvatartottak egyebek között ezekkel a lehetőségekkel élhetnek az „előzetesházban” – írja a lap. A bemutatón szóba került a kaposvári Táncsics gimnáziumba járó diákok felfoghatatlan gyilkosságának ügye is. A beismerő vallomást tett fiatalkorúakat ugyanis a Kaposvári Büntetés-végrehajtási Intézet munkatársai őrzik, külön zárkában. „A befogadó beszélgetésen megtört, tettüket megbánó fiatalokat láttam” – mondta Horváth Zoltánné főhadnagy.

Szélsőjobbos eszmevilágról ír a Népszava

A Népszava is foglalkozik a kaposvári üggyel. A lap riportjából kiderül: a Táncsics Mihály Gimnáziumba már nem engedik be az újságírókat, az igazgató sem hajlandó nyilatkozni. A lap szerint a kaposváriakat a gyásznál jobban foglalkoztatja a rejtély: miért kellett Szabó Józsefnek meghalnia? Mint írják, a városban makacsul tartja magát a hír, hogy a gyilkosok drogoztak, és azért ölték meg „barátjukat”, mert ő fel akarta dobni őket.

Egy másik szóbeszéd szerint a két gyanúsított korábban már megkínzott valakit. A pletykákról a lapnak a megyei rendőrkapitány szóvivője csak annyit mondott: erre vonatkozóan nincsenek információik. A Népszava riportere szerint többen azt állítják: a bestiális gyilkosok és áldozatuk is hungaristák voltak. Nem állt távol tőlük a „szélsőjobbos eszmevilág”, amit az iskola „nemigen igyekezett kijavítani” – írja a lap.

Négyen tervelték ki a gyilkosságot?

A Bors című bulvárlap úgy értesült, nem ketten, hanem négyen tervelték ki, hogy büntetésből megölik a fiút, ám a másik két osztálytárs a gyilkosság előtt meggondolta magát. A két elkövető ekkor fenyegette meg őket: ha beszélnek, végük. A bulvárlapnak ezt a verziót a rendőrség sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. A lap szerint a városban azt beszélik, a fiúk listát készítettek, amin több diáktársuk neve szerepelt, „Jocóé állt az első helyen”.

Sokan úgy gondolják, a két elkövető és áldozatuk között tavaly egy titkos szövetség alakult. „Együtt szerepjátékoztak, íjászkodtak. Dávid és Misi (a két gyanúsított – a szerk.) ilyenkor a gonosz bőrébe bújt. Hármójuk szövetségét Jocó nemrég felbontotta, mert ki akart lépni ebből a körből, inkább tanulni akart, erre biztatta társait is” – írja a lap. A Bors úgy tudja, az egyik elkövető édesapja a kaposvári rendőrség közlekedési alosztályán volt rendőr, de a fia az utóbbi években édesanyjával és annak új élettársával élt a kaposvári Rózsadomb tetején. „Dávid mindent megkapott, amit csak akart. Megszokta, hogy pénzzel, ismertséggel sok mindent el lehet érni” – mondta el egy ismerőse a Borsnak. A letartóztatott fiú szülei és testvére teljesen összeomlottak.

Kemény élet várja őket a börtönben (Oldaltörés)

A lapnak Bilkei Pál szakpszichológus azt mondta, szerinte a felelősség mindenképpen a gyilkos fiúk szüleit, illetve az iskolát terheli. Úgy vélekedik, csak az a kamasz lesz agresszív és erőszakos, aki ilyen mintát lát otthon. A szakértő abban is biztos, hogy a fiúk nem azért öltek, mert – ahogy azt vallomásukban állították – nagyképűnek találták egykori barátjukat. „Itt valami sokkal súlyosabb titoknak kell a felszín alatt lennie, aminek a kiderülésétől rettegett a két elkövető” – mondta Bilkei.

Nem nyilatkoznak többet a sajtónak a múlt héten meggyilkolt nagyatádi fiú szülei – írja a Blikk. A bulvárlap szerint a mindig pedáns fiú frissen mosott ruhái még az ágyán sorakoznak, szülei semmihez sem nyúltak.

Kemény évek várnak a gyilkosokra

A történtek feldolgozásában most négy pszichológus segít a kaposvári gimnáziumban. Terényi Zoltánné, a csoport irányítója a Magyar Rádiónak elmondta, hogy a diákok kezdetben nagyon nehezen tudtak megszólalni. Ugyan tapasztaltak valamiféle másságot a két gyereken, de soha nem gondolták, hogy ilyesmi bekövetkezik. Ez a másság az agresszivitást jelenti. A beszélgetéseken kiderült: az elkövetők korábban állatokat kínoztak, nyúztak meg, élve eltemettek egy kutyát, s megvárták, amíg fel tudott a szerencsétlen jönni, utána pedig agyonverték. „Tehát ezekről az esetekről tudtak a többiek, elítélték, de a nagyközösségben nem beszéltek róla” – mondta a pszichológus, hozzátéve: az áldozat ezekben a cselekményekben nem vett részt.

Kiderült, hogy az osztálytársak azt is tudták, hogy az egyik elkövető előtt olyan minta lebeghetett, mint az alkoholista nagybácsi, aki az állatkínzásokban is benne volt. „Tehát ő volt az egyik minta a számukra, aki meg mert tenni dolgokat, együtt ittak vele és nem is keveset, ráadásul naponta” – mondta a szakértő. Terényi szerint ha nem foglalkoznak a két elkövetővel – akár a börtönben, akár máshol -, akkor az életük vakvágány lesz.

A börtönben mindenestre kemény világ vár kettőjükre, lévén, hogy a fiatalkorúak börtönébe kerülnek. Éles Éva, a szegedi fegyház és börtön klinikai szakpszichológusa tapasztalatai szerint a fiatalkorúak intézetében olyan kemény életkörülmények vannak, ahol nagyon sok agressziót követnek el, illetve sok agresszió áldozatává is válnak az elítéltek: „Elég csak a tavaly Tökölön bekövetkezett bűncselekményre gondolni, ahol a zárkatársak egyik társukat felakasztották. Mint például ezen fiatalok esetében is, az a szerencsés, ha egyből felnőtt korúak közé kerülnek, mert ott már egy lehiggadt, ’bölcsebb’ elítélt közösség várja őket” – fogalmazott a szakértő a rádiónak.

Legfeljebb 15 évet kaphatnak

A nagyatádi diákot múlt szerdán kővel, fával és egy, a helyszínen talált vésővel ütlegelték az elkövetők Kaposvár egy elhagyatott részén, majd a tóba dobták. Az orvos szakértő vizsgálata szerint 14 ütés érte az áldozat fejét. Még életben volt, amikor a vízbe került. Halálát nagy valószínűséggel fulladás okozta.
A fiú két osztálytársát emberölés alapos gyanújával vették őrizetbe, majd helyezték előzetes letartóztatásba. A gyanúsítottak beismerő vallomást tettek. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon tartott hétfői sajtótájékoztatón elhangzottak szerint azért ölték meg társukat, mert korábbi barátjuk "eltávolodott tőlük, lekezelően, nagyképűen viselkedett, agresszíven bánt velük". A fiatalkorú elkövetőket legfeljebb 15 évre ítélheti a bíróság.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Beismerő vallomást tettek a nagyatádi fiú gyilkosai

Beismerő vallomást tett az a két fiatal, akit emberölés alapos gyanújával vettek őrizetbe, majd helyeztek előzetes letartóztatásba osztálytársuk, egy 17 éves nagyatádi fiú halált okozó bántalmazása miatt - közölte Herke Tamás bűnügyi igazgató hétfőn, Kaposváron.

Gulyás szerint Strache óvatlanságot követett el, reméli, magyar kormánytag ilyet nem tesz

Gulyás szerint Strache óvatlanságot követett el, reméli, magyar kormánytag ilyet nem tesz

Szegedi baktérium segítségével alkották meg a világ első mesterséges élőlényét

Szegedi baktérium segítségével alkották meg a világ első mesterséges élőlényét

Már a bulinegyed sem a régi: kevesebb a kocsma, mint 5 éve

Már a bulinegyed sem a régi: kevesebb a kocsma, mint 5 éve

Bezár az ingyenes fotótároló: már csak egy napja van, hogy lementse a képeit

Bezár az ingyenes fotótároló: már csak egy napja van, hogy lementse a képeit

Már ősszel jöhet a Huawei operációs rendszere, ami leváltja az Androidot

Már ősszel jöhet a Huawei operációs rendszere, ami leváltja az Androidot

Yuval Noah Harari: A klímaváltozás most történik, most kell vele foglakoznunk

Yuval Noah Harari: A klímaváltozás most történik, most kell vele foglakoznunk