szerző:
MTI

Országos cigány kereszténydemokrata párt megalakulásáról döntöttek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ongán szombaton.

A Borsod Online (boon.hu) értesülése szerint Szilárdi László szóvivő azt mondta: számításaik szerint ma hazánkban körülbelül másfélmillió roma él, akiknek nincs megoldva a politikai képviseletük. Ezen szeretnének változtatni egy kereszténydemokrata értékrendet közvetítő párt keretein belül. Elmondta azt is: ez kifejezetten roma párt lesz, amelynek az a célja, hogy bejusson a következő választásokon az országgyűlésbe. Az alapítók között található egyebek mellett Horváth Izabella romológus, Isaszegi Róbert olimpiai bronzérmes ökölvívó és Budai Zoltán jogász.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A cigányellenességet vizsgálják a rendőrségnél

Átfogó vizsgálatot indít a rendőrség és a kisebbségek kapcsolatáról a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa – ezt maga a kisebbségi ombudsman, Kállai Ernő jelentette be a Rendőrség Igazgatási Központjában.

Kovács Andrea (hvg.hu) Itthon

Cigány vagyok, bulizhatok?

Face control - ízlelgette már ön is a kifejezést miközben egy szórakozóhely biztonsági embere mustrálta ruházatát és bőrszínét? A gyakorlat egyre elterjedtebb, de a diszkrimináció és a házirend gyakran - nem is olyan észrevétlenül - összecsúszik. Legutóbb egymilliós bírságot szabtak ki emiatt.

Vélemény

Vásárhelyen már nincs cigány iskola

Az ötvenezer lakosú tiszántúli város, Hódmezővásárhely példát mutat: az idei oktatási évben már nem fogadott tanulókat a cigány gyerekek oktatására "szakosodott" általános iskola. Iskolabuszok viszik a diákokat, köztük a tanyasiakat is, az integrált iskolákba. A lokálpatrióta szellemű városban általánossá vált a meggyőződés: nem mondhatnak le minden negyedik gyerekről.

MTI Kult

Magyar cigányokról jelent meg családregény Londonban

Jessica Duchen angol írónő Hungarian Dances (Magyar táncok) című regényét mutatták be kedden este a londoni Magyar Kulturális Központ nagytermében a Brit-Magyar Baráti Társasággal együttműködve.

hvg.hu Itthon

A Magyar Nemzet és a cigányok

Számukra norma a bűnözés, amit szinte az anyatejjel szívnak magukba; ahol többségbe kerülnek, ott a pusztulás lesz az úr; gyalázzák, gyűlölik a magyarokat; pedig soha ennyi pénzt nem kaptak az államtól, mint manapság – írta a polgári napilap a cigányokról. A cigányság világnapja szerdán, pénteken pedig rasszizmus elleni világnap. Ma kedd van Magyarországon.

HVG Hetilap

"Sikk lett a rendőrök közt cigányellenesnek lenni"

Számos igazolhatatlan legenda él a cigányok bűnözéséről Máté Mihály cigányságkutató, volt rendőrnyomozó szerint. A rendőrök előítéletessége és szakszerűtlensége szerinte tovább ront az amúgy sem rózsás helyzeten.

hvg.hu Világ

Romániai cigányok perlik a londoni bulvárt

Beperli egy romániai falu kisebbségi önkormányzata a Daily Mail és a Sun bulvárlapokat, mert azok rágalmazták a helyi cigányságot. Azt állították, hogy a London környékén most lebuktatott gyerekcsempészek nagy része romániai cigány, és a gyerekek között is sok roma van. E lapok régóta követelik a kelet-európai bevándorlás korlátozását.

hvg.hu Itthon

Halmozottan hátrányos helyzetben a cigány oktatási programok

Nemhogy második esélye nincs a legtöbb cigány középiskolásnak, de még első sem. Az állami finanszírozású, önkormányzati fenntartású iskolarendszer képtelen megbirkózni a feladattal – állapította meg egy cigány fiatalok középfokú oktatásáról szóló konferencia. Az uniós pénzek sem segítenek, ha nincs mögöttük színvonalas oktatáspolitika.

MTI Itthon

Cigány nőket vertek meg Szigetváron

Két roma nőt bántalmazott öt fiatal kedden Szigetváron, a rendőrség őrizetbe vette a gyanúsítottakat – közölte a baranyai rendőrség.

Itthon

3 milliós büntetés, amiért nem vettek fel cigányokat

"Csak a magyar emberek mehetnek dolgozni, a cigányok nem kellenek” - ezzel utasított el telefonon egy budapesti munkaerő-kölcsönző cég képviselője három roma asszonyt, miután jelentkeztek a cég hirdetésére. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a céget egymillió, megbízójukat pedig kétmillió forintos bírság megfizetésére kötelezte. A két vállalat felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz (FB), amely azonban most elutasította a keresetet. A Roma Sajtóközpont jelentése.

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

Négy kiránduló diák talált egy 1600 éves aranyérmét

A NER nagykutyái szálltak harcba Andy Vajna tévés örökségéért

A NER nagykutyái szálltak harcba Andy Vajna tévés örökségéért

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját

Már vannak gyanúsítottak az észak-írországi újságíró-gyilkosság ügyében

Már vannak gyanúsítottak az észak-írországi újságíró-gyilkosság ügyében