szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több száz autótulajdonos fizet zsebbe egy budapesti parkolási cég ellenőreinek azért, hogy a hivatalos árnál jóval olcsóbban parkolhassanak egyes kerületekben – legalábbis erre utal a hvg.hu birtokába került dokumentum, amivel egy kirúgott ellenőr „házal” a sajtónál.

A birtokunkba került papírokon több száz autó adata, elsősorban a gépkocsi típusa, helye szerepel. A XIII., IX kerületben, valamint a körúton dolgozó ellenőrök ennek alapján tudják, kik azok a kivételezettek, akik a hivatalos parkolási díjnál jóval olcsóbban parkolhatnak, büntetlenül.

Csütörtök kora délután ellenőriztük a listán szereplő járműveket és helyszíneket, és valóban találtunk olyan, a listán szereplő autókat, amelyeken sem parkolójegy, sem egyéb, ingyenes parkolást engedélyező matrica nem volt, ahogy büntetés sem.

A közel ezer autóból álló listát a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. egykori munkatársa, Duka József juttatta el a hvg.hu-hoz. Duka azt állítja, a „buliban” a parkolóőröktől a csoportvezetőkig mindenki benne van, aki nem, kirúgják. A férfi szerint az illegális tarifa ötszáz forint volt, ennyi pénzt kaptak zsebbe a vesztegető autósoktól az őrök, de vannak olyan helyszínek, ahol magasabb a tarifa. Bármeddig is marad az autós, fix tarifát kell fizetnie. A fekete pénzből a parkolóőröket ellenőrző dolgozók is kaptak részesedést - mondta.

Duka azután tálalt ki, hogy néhány munkatársával együtt eljött a cégtől, miután - állítása szerint - főnökei egyre több sarcot szedtek tőlük.

Az ügyben megpróbáltuk elérni Rusznák Imrét, a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. elnökét, egyelőre sikertelenül. Rusznák a Blikknek úgy nyilatkozott: cégüknél rendkívül nagy a szigor, ugyanakkor ki fogja vizsgáltatni az esetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Márciusban is kérhetik a cégek a munkáltatói adómentességet

Márciusban is kérhetik a cégek a munkáltatói adómentességet

Szovjet időgép: beültünk egy 492 kilométert futott régi Ladába

Szovjet időgép: beültünk egy 492 kilométert futott régi Ladába

Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet

Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet