szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem védik megfelelően a köztéri szobrokat – ez a véleménye dr. Szabó Máté ombudsmannak, aki a magyar Music Television gerillareklámja miatt indított vizsgálatot: tavalyi indulásakor a zenetévé piros kartonpapírból kivágott gitárformát akasztott köztéri szobrok nyakába.

„A közterületi műalkotások védelmének rendszere jelen formájában csak korlátozottan alkalmas arra, hogy az alkotást magát, illetve ezen keresztül a művészeti élet szabadságát, valamint az alkotások tulajdonosainak tulajdonhoz való jogát valóban meg tudja védeni" – foglalt állást dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa a "piros gitár" ügyben.

A magyar Music Television reklámkampánya során több – főként budapesti – köztéri szobor nyakába piros kartonpapírból kivágott gitárformát akasztottak. A biztos hivatalból vizsgálatot indított az ügyben: tájékoztatást kért többek között a Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatójától, az FKF vezérigazgatójától, a Budapest Galéria igazgatójától és a fővárosi főjegyzőtől.

Állásfoglalásában az ombudsman alaposan kiosztotta az intézményeket, mondván, egyik sem tett semmit a tulajdonosi hozzájárulás nélkül folytatott reklámkampánnyal kapcsolatban. „Sőt, az egyes szervek mindössze valamiféle – jellemzően téves – feltételezéssel bírtak a többiek hatásköréről, ennek eredményeként megállapították hatáskörük hiányát, azonban a hatásköri összeütközés feloldására egyikük sem tett kísérletet” – olvasható az Országgyűlési Biztos Hivatalának közleményében.

Mi több, a biztos szerint mindezzel az érintett intézmények „visszásságot okoztak a jogállamiság elvével, a jogbiztonság követelményével összefüggésben”. Az ombudsman úgy véli: a köztéri szobrokat nem védik megfelelően, noha lehetne. A biztos ezért az igazságügyi és rendészeti miniszternek azt javasolja, az oktatási és kulturális miniszterrel együtt vizsgálja meg, miként lenne hatékonyabbá tenni a közterületen elhelyezett művészeti alkotások védelmét.

Ha az ombudsman nem is, a reklámszakma díjazta az MTV illegális akcióját. A Magyar Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége által tavasszal szervezett Arany Penge díjátadón ezüst díjjal jutalmazták a kampányt, amelyet a Proud nevű ügynökség készített a csatorna részére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely: George Clooney-nak jobban áll, mikor tanult szöveget mond

Gulyás Gergely: George Clooney-nak jobban áll, mikor tanult szöveget mond

Szenvedélyei közül a külpolitikában jut a legmagasabbra Biden külügyminiszter-jelöltje

Szenvedélyei közül a külpolitikában jut a legmagasabbra Biden külügyminiszter-jelöltje

Kádár János, cenzúrázva: „Útvesztés történt” - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 2.rész

Kádár János, cenzúrázva: „Útvesztés történt” - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 2.rész