Ismét nem született ítélet a Fővárosi Bíróságon a Fővárosi Főügyészség által a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület feloszlatását kezdeményező perben. Igazi színfoltot csak Reiner Péter felszólalása jelentett. Öcsödi Ágnes bírónő szeptember 1-jére halasztotta a tárgyalást.


Mónus Áron és könyvei
© Szegő Péter
Akárcsak május 19-én, ismét hatalmas rendőri készültség előzte meg a pert köszönhetően annak, hogy ugyanaz a mindössze hatvanhárom főt befogadni képes tárgyalóterem volt a per helyszíne, mint korábban. A szünetekkel együtt több mint hét órán át tartó tárgyaláson újabb úgynevezett beavatkozók jelentkeztek, mind a felperesi, mind az alperesi oldalon. A beavatkozó olyan jogi vagy magánszemély, aki a fel- vagy az alperes oldalán beavatkozik a perbe: kérdéseket tehet fel, tanúk idézését indítványozhatja stb.

Közvetlenül a per megkezdése előtt az alperes egyik beavatkozója, Mónus Áron – akárcsak a másfél hónappal korábbi tárgyaláskor – a fotósok legnagyobb gyönyörűségére a saját maga által írt vagy fordított antiszemita könyvekkel vette körül magát. A közvetlenül Mónus mellett ülő Reiner Péter – akiről az elmúlt háromnegyed évben megtudhattuk, hogy egyszerre zsidó és gárdista – a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott: nem hajlandó a Mónus előtti könyveket kommentálni, mert „nincs ismeretem a könyvekről”. Reinernek ahhoz sem volt megjegyzése, hogy Mónus kiadta Adolf Hitler Harcom (Mein Kampf) című pamfletjét. A per megkezdésekor egyébként – Varga Bálint Zsolt, a Fővárosi Főügyészséget képviselő ügyész kérésére – a bírónő elpakoltatta Mónussal a könyveit.

Tóth Géza, egy egyik alperesi beavatkozó-jelölt indítványozta az ügyészség föloszlatását. Reiner nem mert ekkorát álmodni: ő csak a felperesi indítvány elutasítását kérte. „Ez egy koncepciós per” – hangsúlyozta.

Öcsödi Ágnes bírónő
© Szegő Péter
Az ügyész emlékeztetett a Magyar Gárda Mozgalom (MGM) galgagyörki, illetve faddi fölvonulására, – már az elmúlt tárgyalási fordulót követően –, amikor a helyi cigányságot szerinte csak a rendőri föllépésnek köszönhetően nem érte atrocitás a Gárda részéről. Mint az ügyész kiemelte: Faddon kétszázötven egyenruhás gárdista masírozott vezényszóra, menetoszlopban. Varga a Magyar Gárda Mozgalom és a Magyar Gárda Egyesület (MGE) szimbiózisának illusztrálására felhozta: Szilárd István, az MGE egyik alapító tagja intézet beszédet Faddon a gárdistákhoz, közös a honlapjuk, továbbá. számos MGM-tag az MGE bankszámlájára fizette be a tagdíját.

A két szervezet közti anyagi kapcsolatot az alperes MGE védelmét ellátó ügyvéd, Gaudi-Nagy Tamás is elismerte, de szerinte a felperes ezzel félreviszi a tárgyalást. A per tárgya ugyanis – szögezte le Gaudi-Nagy – az, hogy az alperes rasszista-e, és ezért föl kell-e oszlatni. Érvelésében arra igyekezett rámutatni, hogy MGM nem rasszista. Példaként említette – egyebek mellett – a Gárda egyik Trianon-megemlékezését, amelyen mintegy nyolcvan cigány is részt vett, „teljesen békésen és félelem nélkül”. Az ügyvéd emellett nehezményezte a tárgyalás helyszínét is. Szerinte sérült a tárgyalás nyilvánosságának elve azzal, hogy nem egy nagyobb teremben került arra sor. Az ügyvéd azon megjegyzését, hogy már kész az ítélet, a bírónő határozottan visszautasította.

Reiner, Gaudi-Nagy és Morvai elhagyják
a bíróságot
© Szegő Péter
Ádám György ügyvéd, az egyik felperesi beavatkozójelölt, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták (MEASZ) képviselője „jogi csűrés-csavarásnak” nevezte Gaudi-Nagy tevékenységét. A Magyarországi Kisebbségek Pártját (MKP) képviselő Száva Vince szerint mindennapos jelenség, hogy az MGM megfélemlíti a cigányokat. Azt állította: pártja megyénként ezer aláírást gyűjtött egy petícióra, amelyben megállapítják: valós a rettegés a Gárdától.

Reiner Péter, az MGM pártoló tagja kifejtette: nézőként ott volt az első gárdaavatáson, ami nemhogy félelmet keltett benne, hanem úgy döntött: jelentkezik pártoló tagnak. „A Gárda számos […] rendezvényén vettem részt, valamint jelen voltam mindhárom ünnepélyes gárdistaavatáson, és soha nem tapasztaltam olyan megnyilvánulást, mely sértette volna bárkinek is a jogait, emberi méltóságát, szabadságát és etnikai vagy vallási különbözőségét.” (Úgy látszik, Reiner a Gárda-turné tatárszentgyörgyi állomásán – ahol az egyik szónok a „ cigánybűnözés genetikai gyökereiről” beszélt – nem volt jelen.)

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke kérte, hogy minél előbb folytatódjék a per. „Ez az állapot tarthatatlan. Nem tudom a cigányságot már visszafogni” – mondta az OCÖ elnöke. Fölmerült a július 14-i dátum, de Öcsödi végül a szeptember 1-e mellett döntött, „mert mindenkinek az idézését biztosítani kell”.

Szegő Péter

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Mégsem lesznek gárdisták az okányi cigányok

Indoklás nélkül tagfelvételi kérelmének törlését kérte a Magyar Gárda Békés megyei szervezetének kapitányától Keresztesi Zoltán, ifjabb Keresztesi Zoltán és Balogh Levente a Békés megyei Okányból – írja a Békés Megyei Hírlap.

hvg.hu Itthon

"A gárdisták méltóak lesznek eddigi jó hírükhöz"

Szeptember 1-jére halasztotta a Fővárosi Bíróság az ügyészség által a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatására irányuló per tárgyalását hétfőn. A tárgyaláson három beavatkozni szándékozó kérelmének adott helyt a bíróság; a rendőrség nagy erőkkel volt jelen a bíróság környékén. Videósaink is a helyszínen jártak.

MTI Itthon

Magyar Gárda per: halasztás

Szeptember 1-jére halasztotta a Fővárosi Bíróság az ügyészség által a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatására irányuló per tárgyalását hétfőn; a tárgyaláson három beavatkozni szándékozó kérelmének adott helyt a bíróság; a rendőrség nagy erőkkel volt jelen a bíróság környékén.

MTI Itthon

Gárda-per: újabb beavatkozók jelentkeztek

Több tucatnyi al- és felperesi beavatkozó jelezte, hogy csatlakozni kíván az ügyészség által kezdeményezett, a Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Egyesület feloszlatására irányuló perhez; a szervezeteket és magánszemélyeket a hétfői tárgyaláson ismertette a bíró a Fővárosi Bíróságon.

MTI Itthon

A Jobbik és a Gárda ezer embert csődített össze

Közel ezer ember gyűlt össze szombaton kora délután Budapesten, a belvárosi Erzsébet téren, ahová a Jobbik Magyarországért Mozgalom és az általa patronált Magyar Gárda szervezett utcai rendezvényt a nemzeti ünnep alkalmából.

MTI Itthon

Erődemonstráció a Gárda-per előtt

Szigorú biztonsági intézkedések mellett érkeznek a felek, valamint az újságírók és az érdeklődők a Magyar Gárda feloszlatásáért indított polgári per második tárgyalási napjára a Fővárosi Bíróság Markó utcai épületéhez, amelyet a rendőrség fémkordonokkal zárt le.

MTI Itthon

Gárdaellenes megmozdulás volt Nyíregyházán

Kisebb incidens történt az egy időben tartott Magyar Gárda ellenes demonstráción és a Trianon-megemlékezésen vasárnap Nyíregyházán, ahol az egyik romaszervezeti tisztségviselőnek az úgynevezett Nemzeti Őrsereg négy tagja összetörte a videokameráját.

MTI/hvg.hu Itthon

Tettlegességig fajult a Magyar Gárda ellen szervezett flashmob

Leköpdösték, megrugdosták és szidalmazták azt a mintegy tíz fiatalt, akik a Magyar Gárda és a szélsőségek elleni tiltakozásul takarítóeszközökkel a kezükben jelentek meg a Hősök terén a gárdista avatás után szombaton. A tiltakozó flashmob (villámgyülekezés) résztvevőit kikergették a térről.

MTI Itthon

Regisztrálni kell a Magyar Gárda perén

Regisztrálnia kell magát a Fővárosi Bíróságon (FB) annak, aki részt akar venni a Magyar Gárda perének következő, május 19-i tárgyalásán - közölte az FB közleményben csütörtökön.

MTI Itthon

Markó utca: nem engedik át a gyalogosokat a gárdisták

Szigorú biztonsági intézkedések mellett érkeznek az újságírók, az al- és felperesek, valamint az érdeklődők a Magyar Gárda feloszlatásáért indított polgári per harmadik tárgyalási napjára hétfőn a Fővárosi Bíróság Markó utcai épületéhez, amelyet a rendőrség fémkordonokkal zárt le.

HavariaPress Itthon

Nyírkátán demonstrál a Magyar Gárda

Délután két órától tart figyelemfelkeltő demonstrációt Nyírkátán a Magyar Gárda és a Nemzeti Őrsereg, de mivel ugyanott a helyiek is ellendemonstrációt szerveztek, a településre jelentős számú rendőrt is irányítottak - értesült a HavariaPress.

MTI Itthon

Városvezetőkkel koszorúzott a Gárda, megtapsolták

Tapsot kaptak Kaposváron a Magyar Gárda képviseletében koszorúzók. A város főterén tartott - a helyi televízióban élő adásban közvetített - ünnepi megemlékezés végén Kossuth Lajos szobránál a város és a megye vezetői, Kaposvár országgyűlési képviselői, pártok és civil szervezetek koszorúztak, köztük a Magyar Gárda két tagja. Az MSZP közleményben fejezte ki tiltakozását.

Sajátos erdőkerülők: jazzt játszanak a természet hangszerein

Sajátos erdőkerülők: jazzt játszanak a természet hangszerein

Nemzeti konzultáció: a kormány a menekülteknek sem fizetne

Nemzeti konzultáció: a kormány a menekülteknek sem fizetne

Gázolaj és villany: 340 lóerős dízelhibridként itt a BMW M340d

Gázolaj és villany: 340 lóerős dízelhibridként itt a BMW M340d

„A Nat 2020 az irodalomtanítás Mohácsa”

„A Nat 2020 az irodalomtanítás Mohácsa”

Egy nő az erkélyéről, slaggal próbálta eloltani a vadul lángoló Ferrarit

Egy nő az erkélyéről, slaggal próbálta eloltani a vadul lángoló Ferrarit

 A Fidesz a "közérdekű" építkezések környékéről is kipaterolná az önkormányzatokat

A Fidesz a "közérdekű" építkezések környékéről is kipaterolná az önkormányzatokat