szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Surján László fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint a szociális ellátórendszer „potyautasait” csak azután lehet büntetni, ha minden megtörtént a rendszerváltás után megszűnt egymillió munkahely visszaállítása érdekében.

A fideszes politikus hangsúlyozta, hogy az uniós támogatásokat csak munkahelyteremtő vagy GDP-növelő pályázatokra kellene fordítani, emellett csökkenteni kell a munkát terhelő adókat és járulékokat.

A néppárti EP-képviselő úgy látja, a rendszeres szociális segélyeket közhasznú munka végzéséhez kell kötni, adaptálva azt a kanadai példát is, ami alapján ez vonatkozik a civil szervezetek számára végzett önkéntes munkára, illetve tanulásra is.

Surján elfogadhatatlannak nevezte, hogy a segélyben részesülő, ám együtt nem működő családoktól a gyermekek után járó családi pótlékot vonják meg. Álláspontja szerint együttműködésre ösztönözne egy olyan megoldás, hogy ilyen esetekben a pénzt természetbeni ellátással, vagyis élelmiszerrel, ruházattal és taneszközükkel váltanák ki.

Szerinte a Gyurcsány-kormány a szociális törvény 2005. évi módosításával lehetetlen helyzetbe hozta az önkormányzatokat és az embereket, akiknek dönteniük kell, érdemes-e egyáltalán munkanélküliség helyett dolgozni.

Felidézte, hogy 1994-ben az Antall-kormány idején, az ő népjóléti minisztersége során született az a törvény, amelyik közmunkához köti a munkanélküli segély lejárta utáni jövedelempótló támogatás folyósítását. Hozzátette: ezen a Horn-kormány kicsit lazított, de a rendszer 2005-ig nagyvonalakban működött, amikortól a megállapított szintből vonják le a család meglévő jövedelmét és a különbözetet folyósítják segélyként.

Az EP-képviselő példaként felhozta, hogy ha egy házaspár egyik tagja munkanélküli, házastársa pedig minimálbérért dolgozik napi 8 órát, az utóbbi mindössze 7000 forinttal kap többet annál, mintha segélyből élne. Surján László úgy vélte, sokan ezért önként lesznek munkanélküliek, mert tudnak számolni, vagy a bűnözésnek is nevezhető feketemunka világát választják.

A politikus helytelennek nevezte, hogy ezt a problémát romakérdésként kezeljék, már csak azért is, mert a rendszerváltás után megszűnt egymillió munkahely jócskán meghaladja az egész magyarországi cigányság létszámát, illetve „roma és magyar is ki tudja számolni az említett segély–minimálbér dilemmát”. Szerinte a kormány és az MSZP-frakció dobogókői tanácskozásán csak nagy általánosságokban beszélt, érdemi javaslatokat nem tett.

Megvalósíthatatlannak nevezte azt a szándékot, hogy növeljék a minimálbér és segély közötti különbséget, mivel a gazdasági helyzet nem teszi lehetővé a minimálbér emelését, és az amúgy is alacsony segélyt sem lehet tovább csökkenteni.

Surján azt is felvetette, hogy az államkasszát, ezáltal az adófizetőket is súlyos kár éri, amikor valaki a minimálbér helyett a munkanélküliséget választja, mivel elvesznek addig befizetett járulékai, a költségvetésnek pedig helyette kell fizetnie.

Kérdésre válaszolva elmondta: keresztényként szépnek tartja Széles Gábor nagyvállalkozó gondolatát, hogy az egyházak missziószerűen segítsék a romák visszatérését a munka világába, de meglátása szerint jelenleg az egyház nincs ilyen helyzetben, bár a hívők közössége sok mindenre képes lenne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Csökkentenék a szociális segélyt

A minimálbér és a rendszeres szociális segély legmagasabb összegének távolításában állapodott meg a szocialista vezetés a dobogókői tanácskozáson - tudta meg a Világgazdaság.

MTI Gazdaság

Ősszel módosulhat a szociális segélyezés rendszere

Szükség van a rendszeres szociális segélyezés korrekciójára, a szükséges törvénymódosításokról ősszel tárgyalhat a parlament - erről a szociális és munkaügyi miniszter beszélt hétfőn Bátonyterenyén egy foglalkoztatási konferencián.

MTI Itthon

Segély: diszkriminatív a monoki önkormányzat döntése

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) azzal a kéréssel fordult a közigazgatási hivatalokat irányító Önkormányzati Minisztériumhoz, hogy az önkormányzati rendeletekkel kapcsolatos törvényességi felügyeletet ellátva a lehető legrövidebb időn belül folytassák le a szükséges eljárásokat.

MTI Itthon

Csökkenti a kormány a segély maximális összegét

A szociális segély összegének csökkentése mellett a minimálbér emelése is felmerült lehetőségként annak érdekében, hogy a mainál nagyobb legyen a különbség a legkisebb bér és a segély között - értesült a Népszabadság.

Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet

Egy vírusos eset miatt lezárják a kétmilliós új-zélandi Aucklandet

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna

Lenyűgöző videón a füstöt okádó Etna