szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

A Heves megyei rendőrfőkapitány utasításban szólította fel az állomány tagjait, hogy határolódjanak el az idén megalakult Készenléti Közrendvédelmi Akciócsoport elnevezésű egyesülettől, amelynek tagjai rendőrként tűnnek fel, s úgy is járnak el a lakosság előtt. A rendőrmellényesek között ráadásul büntetett előéletű emberek is vannak.

Police feliratú sárga láthatósági mellényben járnak el, s rendőrségi címert is használnak a Fővárosi Bíróságon idén március 4-én bejegyzett – később névváltozáson átesett – Készenléti Police Akciócsoport tagjai. Az egylet – elnöke szerint – azért jött létre, hogy tevékenységükkel segítség a bűnmegelőzést, a közrendvédelmet és a felderítést. (Ennek ellenére, tevékenységi körként polgári védelmet és tűzoltást jelöltek meg a bejegyzés kérésekor – a szerk.) „Budapesten kevés a rendőr, így elkél a mi támogatásunk. Ráadásul amióta az EU tagjai lettünk és a határok megnyíltak, szabaddá vált az emberek áramlása, így nemkívánatos alakok is érkeztek hozzánk" – fejtegette a hvg.hu-nak Demeter János elnök és főparancsnok.

Demeter elmondta, 120 tagja van az egyesületnek, köztük többen polgárőrök. Jelenleg 2400 forint éves tagdíjat szednek, ebből tartják fenn magukat, de tervezik, hogy később pályázni fognak az önkormányzatoknál, szeretnék ugyanis lecserélni Police feliratú sárga láthatósági mellényeiket „igazi egyenruhára.” „Országos hatáskörrel működünk, de egyelőre a fővárosban, Pest Megyében, Szabolcs-Szatmár-Beregben, Jász-Nagykun-Szolnokban és Hevesben alakultak szervezeteink” – számolt be a hvg.hu-nak a csoport terjeszkedéséről Demeter János.  Elmondása szerint a Fővárosi Önkormányzat illetékesei támogatásukról biztosították az egyesületet,i amely dőközben névváltozáson esett át:  június 6-a óta Készenléti Közrendvédelmi Akciócsoportként működik.

Az egyesület egyébként nemcsak a Fővárosi Önkormányzatot, hanem a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) is megkereste. Tóth Gábor főkapitány közölte, néhány hónappal ezelőtt az akkor még  Készenléti Police Akciócsoport felajánlotta a BRFK-nak az együttműködést, ám mivel kételyek merültek fel a szervezet legális működésével kapcsolatban, a kérelmet továbbították kivizsgálásra az Országos Rendőr-főkapitányságra.

Bencze József országos rendőrfőkapitány a hvg.hu-nak elmondta:  az egyesület ez irányú felajánlását elsősorban a szervezet akkori nevének megtévesztő volta miatt találta aggályosnak –  hiszen az Országos Rendőr-főkapitányság egyik szervét Készenléti Rendőrségnek nevezik –, ezért az ügyészségen közérdekű bejelentést tett, és kérte, hogy törvényességi eljárás keretében vizsgálják meg a Készenléti Police Akciócsoport működését.

„A név megtévesztő volt, hiszen rendőri egységekre utaltak benne. Ráadásul a police szó nálunk is használatos, s ezzel az egyesület azt a látszatot kelthette az állampolgárokban, hogy rendőri szervként jár el és közhatalmi jogosítványokkal van felruházva” – közölte a főkapitány. Úgy véli, a bíróságnak a társadalmi szervezet nyilvántartásba vétele során vizsgálnia kellett volna, hogy a választott elnevezés megfelel-e a névkizárólagosság követelményének.

A főkapitány azt is félrevezetőnek tartja, hogy a szervezet körbélyegzőjében, illetve okiratain a Magyar Köztársaság címerét is feltünteti, ami felveti a jogosulatlan címhasználat gyanúját. Emellett a szervezet  a fegyveres szerveknél alkalmazott elnevezéseket – főparancsnok, parancsnok-helyettes – használja, valamint az egyesület hivatalos jelképeként a rendőrség jelzéséhez hasonló jelzést rendszeresített, és azt a honlapján használja. Mindez törvénysértő. (Az egyesület internetes oldala ma már nem elérhető – a szerk.) 

Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjének az sem tetszik, bár nem kizáró oka az egyesületi tagságnak, hogy büntetett előéletűek és jelenleg is büntető eljárás alatt állók vannak a szervezet soraiban. „Kezdeményeztük az ügyészségi törvényességi eljárást, s ezt újra megtesszük, miután a szervezet neve június elején Készenléti Közrendvédelmi Akciócsoportra változott. Szerintünk ez ugyanolyan megtévesztő, mint a korábbi elnevezés. Ezért is helyeslem, hogy Heves megyében a főkapitány az állomány számára utasítást adott az egyesülettől való elhatárolódásra. Az ügyben csak a bíróság léphet, és hozhat olyan döntés, amellyel a Készenléti Közrendvédelmi Akciócsoportot eltiltja a névhasználattól” - hangsúlyozta Bencze József.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Íme, az egyetlen gyárilag golyóálló Porsche 911-es

Íme, az egyetlen gyárilag golyóálló Porsche 911-es

Nevelt fia udvarán találták meg az eltűnt bárnai férfi holttestét

Nevelt fia udvarán találták meg az eltűnt bárnai férfi holttestét

A Microsoft egy érdekes új funkcióval nehezítené a laptoptolvajok dolgát

A Microsoft egy érdekes új funkcióval nehezítené a laptoptolvajok dolgát