szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Zsaroló és önbíráskodó uzsorások ellen indított eljárást a rendőrség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében; az uzsorások sokszorosan követeltek vissza kölcsön adott pénzt a nehéz anyagi helyzetben lévő emberektől - közölte a térségi főkapitányság sajtószóvivője.

A tiszavasvári kapitányság zsarolás bűntettének megalapozott gyanújával vett őrizetbe egy 50 éves tiszadadai uzsorást és 20 éves segítőjét - mondta Fülöp Gergely. A főhadnagy tájékoztatása szerint az uzsorás egy falubeli családnak húszezer forintot adott kölcsön, amiért a dupláját szedte vissza, majd késedelmi kamat címén további összegeket követelt. A folyamatosan megöléssel fenyegetett, segélyekből tengődő család az eddigi adatok szerint 145 ezer forintot törlesztett az uzsorásnak és segítőjének.

A házaspár a folyamatos fenyegetőzéstől rettegve, öt hónapos kislányukkal elhagyta a lakását és a szabadban éjszakázott, végül a rendőrséghez fordult segítségért.

A szóvivő megjegyezte: a sértettek védelme és az eljárás eredményessége érdekében a rendőrség kezdeményezi a két őrizetbe vett férfi előzetes letartóztatásba helyezését a bíróságon.

Fülöp Gergely egy másik uzsorás ügyről is tájékoztatott: Érpatakon egy 48 éves asszony húszezer forint kölcsön helyett 65 ezer forintot követelt vissza egy 23 éves nőtől. Amikor a kölcsönt kérő nő hétfőn a családi pótlékot megkapta, az uzsorás azonnal elvett tőle 55 ezer forintot, majd megfenyegette, hogy megszurkálja, ha a még neki járó plusz tízezer forintot nem száz százalékos kamattal törleszti.

Az érpataki uzsorás szabadlábon védekezhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít le az EU-nak az AstraZeneca

60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít le az EU-nak az AstraZeneca

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

Lehangoló látvány, ahogyan a 20 év rabság után kiszabadított medve még mindig a megszokott köreit rója

A kormány mostantól akármennyit félretehet a járvány elleni védekezésre

A kormány mostantól akármennyit félretehet a járvány elleni védekezésre