szerző:
MTI

Foglalkoztatás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés vétségének elkövetésével vádolja az ügyészség Geréb Ágnes szülésznőt és három társát, akik egy otthon tervezett ikerszülést akartak levezetni 2003 decemberében.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon az első tárgyalási napon az ügyész ismertette a vádiratot, amelyből kiderült, milyen cselekmények miatt emelt vádat. Eszerint az orvosok 2003 elején ikerterhességet állapítottak meg B. Andreánál, az egyik sértettnél. Ő a szülésznőhöz fordult, aki azt mondta neki, az ikerterhesség nem akadálya az otthonszülésnek. A nő úgy döntött, otthon szüli meg az ikreit, közben a terhesség 36. hetéig rendszeresen eljárt az előírt terhesgondozásra és a Geréb Ágnes otthonszülés-tanfolyamára. Az orvosok és a védőnők közben le akarták beszélni a tervről, de hiába.

A szülésre egy Geréb Ágnes által szerzett lakásban került sor 2003. december 24-én, levezetésében a többi vádlott, Király Ágnes szülésznő, Frigyes Júlia pszichiáter és Németh Mónika általános orvos segédkezett. Az első csecsemő komplikáció nélkül világra jött, Geréb Ágnes ekkor figyelt fel arra, hogy a másik magzat szívhangja gyengül. A szülésznő egy szülést gyorsító injekciót adott a nőnek és pár perc múlva megszületett a második, nem lélegző gyermek.

Miközben Geréb Ágnes az édesanyát látta el, a segítők a kisfiút próbálták újraéleszteni, de a spontán légzés nem indult meg.

Ezután kihívták a Cerny újszülöttmentőt. A vádirat szerint Frigyes Júlia nem közölte a mentőkkel, hogy ikerszülés történt. A második kisfiú ekkor még mindig oxigénhiányos állapotban volt és ki is hűlt. A csecsemőt a SOTE klinikájára szállították. A gyerek a szülés során olyan súlyos agykárosodást szenvedett, hogy szellemileg és testileg is súlyosan visszamaradt volna. A kisfiú 2004 júliusában meghalt, de a szakértők nem mutattak ki okozati kapcsolatot a szülés eseményei és a halál bekövetkezte között.

A vádirat szerint Geréb Ágnes és társai több jogszabályi előírást is megszegtek. Például ikerterhesség esetén szigorú követelményeknek kell megfelelnie annak a helyszínnek, ahol a szülés megtörténik. Így készenlétben kell állnia két szülésznek, két neonatológusnak és egy jól felszerelt műtőnek is. Valamint akkoriban a tervezett otthonszülés sem volt engedélyezett, ugyanis a szakmai kollégium 2002-ben elvetette ennek lehetőségét. Ennek ismeretében, ezek ellenére mégis vállalkoztak a szülés levezetésére – ismertette a vádiratot az ügyész.

A tárgyalás során az egyedül jelen lévő Geréb Ágnes – társainak ügyvédje megbetegedett, ezért ők eltávoztak – nem kívánt vallomást tenni. Viszont a bíró ismertette a nyomozati anyagban szereplő vallomásainak egyes részeit, amelyeket fenntartott.

A vádban szereplő bűncselekmény miatt egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik a vádlottakat. A következő tárgyalási napot október 16-ára tűzte ki a bíróság.

A szülésznő ellen nem ez az első vád. 2007 októberében a bíróság jogerősen három évre eltiltotta Geréb Ágnest a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától egy 2000-ben lezajlott szülés során elkövetetett foglalkozási szabálysértés miatt. 2007 szeptemberében szintén közreműködött egy otthonszülésnél, ahol meghalt az újszülött. A rendőrség nyomozást indított az ügyben, de nem gyanúsították meg a nőt.

Az otthonszülés szabályozása miatt számos vita alakult ki az esetek kapcsán, az otthonszülést szabályozó jogszabály megalkotása pedig folyamatban van, bár késlekedik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Geréb Ágnest három évre eltiltották

A foglalkozási szabályok megsértése miatt jogerősen három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától a Fővárosi Ítélőtábla pénteken hozott határozatában Geréb Ágnest, az otthonszülést pártoló orvost.

Hét nap

Újabb otthonszülési zűr

Életveszélyes állapotban, erősen kivérezve szállítottak a budapesti Jahn Ferenc Kórházba szombaton hajnalban egy nőt...

MTI Plázs

Otthonszülés: megígérték, mégsincs törvény

Az ígéretekkel ellentétben mégsem lépett hatályba rendelkezés július 1-jével az otthonszülés szabályozásáról. Az MTI úgy tudja, az egészségügyi tárcánál továbbra is dolgoznak a szabályozáson.

Vélemény

Otthonszülés: engedélyre várva tragédia előtt és után

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt, bábát, az otthonszülés egyik fő népszerűsítőjét, a Napvilág Születésház vezetőjét kérdeztük az otthonszülés jelenlegi helyzetéről. Beszélgetésünk után jött a hír, hogy egy harmincöt éves nyíregyházi anya újszülöttje szülés közben meghalt a születésházban. A budapesti főkapitányság eljárást indított a felelősség megállapítására. A doktornőt nem tudtuk ismét elérni. Ismertetjük az interneten megjelent beszámolóját a tragikus eset körülményeiről.

Hét nap

Otthonszülési javaslat

Tízéves gyakorlattal rendelkező szakorvos, illetve a megfelelően továbbképzett szülésznő vezethetne otthon szülést az...

Visszatér a ’70-es évek, mindenki maga szerelheti a Tesláját

Visszatér a ’70-es évek, mindenki maga szerelheti a Tesláját

Közel háromszáz Alitalia-járatot töröltek sztrájk miatt

Közel háromszáz Alitalia-járatot töröltek sztrájk miatt

Többen jöttek vissza Magyarországra tavaly, mint ahányan elmentek

Többen jöttek vissza Magyarországra tavaly, mint ahányan elmentek

Királyi látogatással kényezteti rajongóit a Downton Abbey mozifilm

Királyi látogatással kényezteti rajongóit a Downton Abbey mozifilm

A krokodilbőrös Tesla ugyanúgy zöld rendszámos lenne

A krokodilbőrös Tesla ugyanúgy zöld rendszámos lenne

Azonnali átutalás: visszakozik a Pénzügyminisztérium?

Azonnali átutalás: visszakozik a Pénzügyminisztérium?