szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az első ütemben mintegy 6,5 milliárd forintból fejleszti villamoshálózatát a fővárosi közlekedési cég. A projekt célja, hogy az észak-déli irányban átszállás nélkül használható budai villamoshálózat alakuljon ki – közölte a BKV.

A cég közleménye szerint 2010-re a 17-es villamos vonalát Óbudáról, a Margit körúton át, a Moszkva téren keresztül a Móricz Zsigmond körtérre vezetik. Ez lesz az új 61-es villamos.

Az első ütem másik elemként a 19-es és 41-es villamosok vonalát északi irányban hosszabbítanák meg a Margit híd budai hídfőtől a Bem rakparton és összekötnék a Batthyány téri vonalakkal. Így a Bem rakparton, Bécsi úton át, a Vörösvári útig vezetnék. Ezáltal Óbuda közvetlen kapcsolatot kap az Etele térrel, Budafokkal és Kamaraerdővel is.

Az első ütem várható költsége mintegy 6,5 milliárd forint. Amennyiben a támogatási szerződés (az unió 85 százalékban támogatja a projektet) megkötésére még idén decemberben sor kerül, az építések 2009 második felében megkezdődhetnek. A jelenlegi ütemtervek azt tartalmazzák, hogy 2010 nyár végére teljes egészében elkészülhetnek az első ütem tervezett munkái.

A távlati tervekben szereplő második ütemben a Gellért téren elágazó vágány, és a Műegyetem előtti szakaszon új vonal épül, érintve a Kopaszi-gát térségét. Ez a szakasz eléri a Budafoki utat, átszállási lehetőséget biztosítva az 1-es villamosra és a buszokra. Szintén a második ütemben tervezett fejlesztés a XXII. kerületi Városház téri villamos-végállomás újragondolása.

Ehhez kapcsolódó járműbeszerzést nem tervez a vállalat, a jelenlegi állomány elegendő a fejlesztésekhez – olvasható a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Combino: 600-700 millióból hűtik majd a villamosokat

Nagyobb nyitható ablakokkal és egyetlen, a középső kocsiszekrény fölé beszerelt légkondicionáló berendezéssel tervezi megoldani a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) Zrt. a Combinók hűtését; a rendszert 600-700 millió forintból lehetne megvalósítani.

Magyar gazdaság

A vágy villamosai

A koncepció néhány javaslata- Az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) kiterjesztése az eddig nem...

Leállított több Trump elleni pert az amerikai legfelsőbb bíróság

Leállított több Trump elleni pert az amerikai legfelsőbb bíróság

Sportdízel: Magyarországon a 341 lóerős új Audi SQ5 TDI

Sportdízel: Magyarországon a 341 lóerős új Audi SQ5 TDI

A minisztérium cáfolja, hogy Orbán Gáspár HM-ösztöndíjasként került az elitakadémiára

A minisztérium cáfolja, hogy Orbán Gáspár HM-ösztöndíjasként került az elitakadémiára