szerző:
hvg.hu

Különösebb következmények nélkül foghat szalonképtelen „buzizásba” bárki a közrádióban. Az akadémikus Vida Gábor melegekre vonatkozó kitételeit a Magyar Tudományos Akadémia nem kívánta helyretenni.

A homoszexualitással és a melegekkel kapcsolatos erőteljes, több esetben sértő véleményt fogalmazott meg Vida Gábor akadémikus professzor pár nappal a melegeket ért durva támadást követően. A főként növényekkel foglalkozó genetikus professzor az MR1-Kossuth Rádió Közelről című adásának adott interjút annak kapcsán, hogy a Védegyletből – vele együtt – többen kiváltak, miután a civil szervezet vezetése a szélsőségesek támadását követően a melegekkel szolidáris nyilatkozatot adott ki. Vidáék azért léptek ki a szervezetből, mert a nyilatkozatot nem előzte meg semmilyen egyeztetés a tagsággal.

Vida a rádióműsorban kendőzetlenül tárta fel melegekkel kapcsolatos ítéleteit. Nyilatkozatából megtudhattuk, hogy szerinte a homoszexualitás az ágybavizeléshez hasonló defektus, amelytől undorodik. A professzort az sem zavarta, hogy az ágyba vizelőket sem szokás megkövezni. Arra a felvetésre ugyanis, hogy a vita nem a másságról, hanem a mind erőteljesebben megnyilvánuló verbális és fizikai erőszakról szól, azt felelte, hogy ezt nem lehet különválasztani. Ezt tetézve azt sugallta, hogy a homoszexualitás a pedofíliával egyenértékű.

A homoszexualitás az emberiség jövőjét veszélyezteti, festette fel a rémképet Vida, mintha csak vírusos úton terjedő betegségről beszélne. Boda Zsolt, a Védegylet szóvivője a tekintélyes tudós érveire azt válaszolta, nem értenek egyet vele, a szolidaritási nyilatkozatot azért adták ki, mert a melegfelvonuláson történtek alkotmányos alapjogokat sértettek.

Az esetet hallva kereste meg levélben a Magyar Tudományos Akadémiát az a fiatalember, akit pár nappal a melegfelvonulás után a Rudas fürdőben ért homofób támadás. Ebben kifejezte felháborodását Vida Gábor nyilatkozatával kapcsolatban, egyúttal közölte, arról egyértelmű állásfoglalást vár az MTA-tól.

„Azt gondolom, hogy az MTA tagja nem gondolhatja felelősen, hogy egy ember értékét a XXI. században csupán a szexuális fajfenntartási képessége határozza meg. Ha mégis, akkor következő felszólalásának témájaként javaslom a katolikus papokat, a pár nélkül maradt szingli nőket, az ágyban bénán vagy kómában fekvőket és minden meddő párt, egyedet” – írja levelében a nyilvánosságot névvel inkább kerülő, lapunkkal kapcsolatba lépő fiatalember.

„A szomorú az egészben az, hogy a professzor úr látszólag tudományos alapot szolgáltat a csürhének, miközben saját kollégái, ismerősei és talán - tudta nélkül - családtagjait támadja. Mindezt teszi közpénzből, az én adóforintjaimból” – áll a meleg fiatalember levelében.

Az MTA a kérdésben nem volt hajlandó állást foglalni, „Vida Gábor genetikus professzor - a szabad vélemény-nyilvánítást gyakorolva - nyilatkozott a homoszexualitásról” - áll válaszlevelükben. Ebben arra hivatkoznak, nem tisztük állást foglalni, a genetikus véleményét pedig nem kommentálják.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Itthon

Melegfelvonulás: az NBH szólt előre a szervezkedésről

A szélsőséges csoportok aktívan készültek akciójukra, mozgósításuk, fenyegetőzéseik nyilvános fórumokon is nyomon követhetőek voltak, s a rendőröknek gondosan elkészített elemzést adtak az eseményeket megelőzően - áll a legfrissebb HVG-ben.

MTI Kult

Melegszervezetek tévécsatornákat díjaztak

Az ABC és a FX tévécsatorna kapta meg annak az amerikai érdekvédő szervezetnek a díját, amely a melegek jogaiért harcolva azért is küzd, hogy másságukat vállaló szereplők is legyenek a tévéműsorokban.

hvg.hu Gazdaság

Melegszik az idő, párolog az intézményekbe vetett bizalom

Június végére újabb 2 pontot nőtt a hvg.hu NetHangulat index értéke, így az áprilisi mélypont után két hónap alatt 7 ponttal lett magasabb – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A kormányválság okozta sokk – úgy tűnik – már a múlté, de még mindig az internetezők négyötöde véli úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok.

MTI/hvg.hu Itthon

Megtámadták a felvonuló melegeket – összefoglaló

Szélsőséges tüntetők támadtak a melegfelvonulás résztvevőire és az őket biztosító rendőrökre szombaton Budapesten. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak. A legdurvább támadások a Hősök terén és a Liszt Ferenc térnél voltak. Este negyed hétkor még tartottak a rendőrök és az ellentüntetők összecsapásai.

MTI Itthon

Melegfesztivál: 16 büntetőügy már az ügyészségen

Már tizenhat büntetőügy van folyamatban a Budapesti Nyomozó Ügyészségen a július 5-én történt eseményekkel kapcsolatban - közölte az MTI érdeklődésére a Fővárosi Főügyészség sajtóirodája hétfőn.

hvg.hu Itthon

Videó: ahol nem zavarja az embereket a melegfelvonulás

Szikrázó napsütésben 120 ezer gondtalan felvonuló és békés nézelődő vett részt a 13. Szivárvány Parádén Bécsben. A melegfelvonulás célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az ősszel esedékes rendkívüli parlamenti választásra, valamint a melegek és leszbikusok bejegyzett partnerkapcsolatának lehetőségére.

MTI Itthon

Tamás Pál: a melegeket a legkönnyebb megtámadni

A szociológus szerint a homoszexuális kisebbséget sokkal könnyebben lehet megtámadni, mint más kisebbségeket, mert kevesen vannak, a többség amúgy is idegenkedik tőlük és az általános törvényeken kívül nincs védelmük; a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója a melegfelvonuláson történtekkel kapcsolatban hétfőn nyilatkozott.

Vélemény

Melegházasság, meleg élettársi kapcsolat

A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény 2007. decemberi elfogadását követően, 2009. január 1-től, Magyarországon is bevezetik a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét.

MTI Itthon

A melegek szerint a rendőrök mindent megtettek

A rendőrség példamutató módon védelmezte a békés felvonulókat az erőszakos szélsőjobboldali támadásoktól, jelesre vizsgázott az emberek jogainak védelméből és a demokratikus szólás- és gyülekezési szabadság biztosításából - közölte a melegfelvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány.

Halálos vasúti gázolás történt Ecsernél, késnek a vonatok a Budapest–Újszász–Szolnok vonalon

Halálos vasúti gázolás történt Ecsernél, késnek a vonatok a Budapest–Újszász–Szolnok vonalon

Ilyen az, amikor Chandler a Jóbarátokból Jokerként pózol

Ilyen az, amikor Chandler a Jóbarátokból Jokerként pózol

A politikától függ, megtorpan-e az építőipar

A politikától függ, megtorpan-e az építőipar

Az FTC vezérigazgatójának a cége készítette a filmet, amin Orbán kirúgja a labdát a Karmelita Kolostorból

Az FTC vezérigazgatójának a cége készítette a filmet, amin Orbán kirúgja a labdát a Karmelita Kolostorból

Otthongondozási díjra is jogosultak lehetnek az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek szülei

Otthongondozási díjra is jogosultak lehetnek az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek szülei

Kamuprofillal csábít Juliette Binoche

Kamuprofillal csábít Juliette Binoche