szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Különösebb következmények nélkül foghat szalonképtelen „buzizásba” bárki a közrádióban. Az akadémikus Vida Gábor melegekre vonatkozó kitételeit a Magyar Tudományos Akadémia nem kívánta helyretenni.

A homoszexualitással és a melegekkel kapcsolatos erőteljes, több esetben sértő véleményt fogalmazott meg Vida Gábor akadémikus professzor pár nappal a melegeket ért durva támadást követően. A főként növényekkel foglalkozó genetikus professzor az MR1-Kossuth Rádió Közelről című adásának adott interjút annak kapcsán, hogy a Védegyletből – vele együtt – többen kiváltak, miután a civil szervezet vezetése a szélsőségesek támadását követően a melegekkel szolidáris nyilatkozatot adott ki. Vidáék azért léptek ki a szervezetből, mert a nyilatkozatot nem előzte meg semmilyen egyeztetés a tagsággal.

Vida a rádióműsorban kendőzetlenül tárta fel melegekkel kapcsolatos ítéleteit. Nyilatkozatából megtudhattuk, hogy szerinte a homoszexualitás az ágybavizeléshez hasonló defektus, amelytől undorodik. A professzort az sem zavarta, hogy az ágyba vizelőket sem szokás megkövezni. Arra a felvetésre ugyanis, hogy a vita nem a másságról, hanem a mind erőteljesebben megnyilvánuló verbális és fizikai erőszakról szól, azt felelte, hogy ezt nem lehet különválasztani. Ezt tetézve azt sugallta, hogy a homoszexualitás a pedofíliával egyenértékű.

A homoszexualitás az emberiség jövőjét veszélyezteti, festette fel a rémképet Vida, mintha csak vírusos úton terjedő betegségről beszélne. Boda Zsolt, a Védegylet szóvivője a tekintélyes tudós érveire azt válaszolta, nem értenek egyet vele, a szolidaritási nyilatkozatot azért adták ki, mert a melegfelvonuláson történtek alkotmányos alapjogokat sértettek.

Az esetet hallva kereste meg levélben a Magyar Tudományos Akadémiát az a fiatalember, akit pár nappal a melegfelvonulás után a Rudas fürdőben ért homofób támadás. Ebben kifejezte felháborodását Vida Gábor nyilatkozatával kapcsolatban, egyúttal közölte, arról egyértelmű állásfoglalást vár az MTA-tól.

„Azt gondolom, hogy az MTA tagja nem gondolhatja felelősen, hogy egy ember értékét a XXI. században csupán a szexuális fajfenntartási képessége határozza meg. Ha mégis, akkor következő felszólalásának témájaként javaslom a katolikus papokat, a pár nélkül maradt szingli nőket, az ágyban bénán vagy kómában fekvőket és minden meddő párt, egyedet” – írja levelében a nyilvánosságot névvel inkább kerülő, lapunkkal kapcsolatba lépő fiatalember.

„A szomorú az egészben az, hogy a professzor úr látszólag tudományos alapot szolgáltat a csürhének, miközben saját kollégái, ismerősei és talán - tudta nélkül - családtagjait támadja. Mindezt teszi közpénzből, az én adóforintjaimból” – áll a meleg fiatalember levelében.

Az MTA a kérdésben nem volt hajlandó állást foglalni, „Vida Gábor genetikus professzor - a szabad vélemény-nyilvánítást gyakorolva - nyilatkozott a homoszexualitásról” - áll válaszlevelükben. Ebben arra hivatkoznak, nem tisztük állást foglalni, a genetikus véleményét pedig nem kommentálják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HVG Itthon

Melegfelvonulás: az NBH szólt előre a szervezkedésről

A szélsőséges csoportok aktívan készültek akciójukra, mozgósításuk, fenyegetőzéseik nyilvános fórumokon is nyomon követhetőek voltak, s a rendőröknek gondosan elkészített elemzést adtak az eseményeket megelőzően - áll a legfrissebb HVG-ben.

MTI Kult

Melegszervezetek tévécsatornákat díjaztak

Az ABC és a FX tévécsatorna kapta meg annak az amerikai érdekvédő szervezetnek a díját, amely a melegek jogaiért harcolva azért is küzd, hogy másságukat vállaló szereplők is legyenek a tévéműsorokban.

hvg.hu Gazdaság

Melegszik az idő, párolog az intézményekbe vetett bizalom

Június végére újabb 2 pontot nőtt a hvg.hu NetHangulat index értéke, így az áprilisi mélypont után két hónap alatt 7 ponttal lett magasabb – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A kormányválság okozta sokk – úgy tűnik – már a múlté, de még mindig az internetezők négyötöde véli úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok.

MTI/hvg.hu Itthon

Megtámadták a felvonuló melegeket – összefoglaló

Szélsőséges tüntetők támadtak a melegfelvonulás résztvevőire és az őket biztosító rendőrökre szombaton Budapesten. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró ellentüntetők Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak. A legdurvább támadások a Hősök terén és a Liszt Ferenc térnél voltak. Este negyed hétkor még tartottak a rendőrök és az ellentüntetők összecsapásai.

MTI Itthon

Melegfesztivál: 16 büntetőügy már az ügyészségen

Már tizenhat büntetőügy van folyamatban a Budapesti Nyomozó Ügyészségen a július 5-én történt eseményekkel kapcsolatban - közölte az MTI érdeklődésére a Fővárosi Főügyészség sajtóirodája hétfőn.

hvg.hu Itthon

Videó: ahol nem zavarja az embereket a melegfelvonulás

Szikrázó napsütésben 120 ezer gondtalan felvonuló és békés nézelődő vett részt a 13. Szivárvány Parádén Bécsben. A melegfelvonulás célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az ősszel esedékes rendkívüli parlamenti választásra, valamint a melegek és leszbikusok bejegyzett partnerkapcsolatának lehetőségére.

MTI Itthon

Tamás Pál: a melegeket a legkönnyebb megtámadni

A szociológus szerint a homoszexuális kisebbséget sokkal könnyebben lehet megtámadni, mint más kisebbségeket, mert kevesen vannak, a többség amúgy is idegenkedik tőlük és az általános törvényeken kívül nincs védelmük; a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézetének igazgatója a melegfelvonuláson történtekkel kapcsolatban hétfőn nyilatkozott.

Vélemény

Melegházasság, meleg élettársi kapcsolat

A bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény 2007. decemberi elfogadását követően, 2009. január 1-től, Magyarországon is bevezetik a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményét.

MTI Itthon

A melegek szerint a rendőrök mindent megtettek

A rendőrség példamutató módon védelmezte a békés felvonulókat az erőszakos szélsőjobboldali támadásoktól, jelesre vizsgázott az emberek jogainak védelméből és a demokratikus szólás- és gyülekezési szabadság biztosításából - közölte a melegfelvonulást szervező Szivárvány Misszió Alapítvány.

Új céget alapított a OnePlus társalapítója, hamarosan jön az első eszköz is

Új céget alapított a OnePlus társalapítója, hamarosan jön az első eszköz is

Egy negyed magyarországnyi terület pusztult el tavaly az Amazonas erdőiben

Egy negyed magyarországnyi terület pusztult el tavaly az Amazonas erdőiben

Vége Elliot Page házasságának

Vége Elliot Page házasságának