szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lábon lőttek egy nőt Piricsén péntekre virradó éjjel - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) szerint etnikai támadás történt, mivel a sértettek cigányok.

A Nyírbátorhoz közeli településen két épületre dobtak Molotov-koktélt és rálőttek. Egy középkorú nő a lábán sérült meg egy lövéstől, amikor a kilépett az utcára, miután zajt hallott. A nő súlyos sérülést szenvedett, kórházba szállították. A szóvivő elmondta: ismeretlen tettesek több Molotov koktélt dobtak az egymás melletti két lakóépületre, amelyben többen, köztük gyerekek is tartózkodtak. A szabolcsi rendőr-főkapitányság több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt indított nyomozást.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke péntek reggel azt mondta: a piricsi kisebbségi önkormányzat vezetője kora reggel telefonon értesítette az esetről, mert közlése szerint az éjszakai támadás áldozatai a cigány kisebbséghez tartoznak. Az MTI tudósítója helybeliektől úgy értesült, hogy az Ady Endre utcát főképpen cigányok lakják. Az OCÖ elnökének véleménye szerint a Szabolcs megyei eset a múlt hónapi galgagyörki éjszakai támadás folytatása lehet, amikor ugyancsak Molotov-koktélt dobtak és többször rálőttek romák házaira ismeretlenek. 

A rendőr-főkapitányság sajtószóvivője azt mondta: még tart a helyszíni szemle, de egyelőre olyan adat nem merült fel, hogy a támadásnak etnikai vonatkozása lenne. A főhadnagy azt mondta: több lövést is leadtak a házakra, de hogy pontosan hányat, a nyomozás érdekeire hivatkozva nem tudatta. Tájékoztatása szerint éles lőfegyverből adták le a lövéseket, amelynek típusát  fegyverszakértői vizsgálat állapítja meg.

Kolompár Orbán arra a kérdésre, hogy a rendőrség szerint eddig nem merült fel etnikai vonatkozás az ügyben, úgy fogalmazott: több településen és több alkalommal megtörtént hasonló támadásnál is cigányok voltak az áldozatok, ezért nem lehet másról beszélni. Hozzátette: elvárja a rendőrségtől, hogy rövid időn belül fogja el a támadókat, a bíróság pedig példás büntetéssel rettentse el, a hasonló bűncselekmények elkövetőit, tervezőit.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Emberölési kísérlet volt a szórakozóhelyre dobott Molotov-koktél

Meleg szervezetek azt kérik az V. kerületi rendőrségtől, hogy ne rongálás bűncselekménye, hanem emberölési kísérlet miatt indítson nyomozást annak kapcsán, hogy péntekre virradóra Molotov-koktélt dobtak egy fővárosi szórakozóhely bejárati ajtajára - közölte a Szivárvány Misszió Alapítvány.

MTI Itthon

Előzetesben a Molotov-koktélos gyújtogatás gyanúsítottjai

Előzetes letartóztatásba helyezte csütörtökön a bíróság a pátkai Molotov-koktélos gyújtogatás gyanúsítottjait - közölte a rendőrség. A három férfit több emberen elkövetett emberölés bűntett kísérletével gyanúsítják.

MTI Itthon

Molotov-koktélt dobott egymás házára két borsodi család

Molotov-koktélt dobtak egymás házára a Borsod megyei Taktaharkányban szerda este; a vitát két férfi nézeteltérése váltotta ki, amelybe a családtagok is bekapcsolódtak. Az indulatok késő estére lecsendesedtek, a rendőrség azonban továbbra is fokozottan jelen van a településen - mondta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.