szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"A rendőrség fokozza erőfeszítéseit, hogy felszámolja a herointerjesztő hálózatokat. Nem szabad megismétlődniük a mostanihoz hasonló tragédiáknak" - fejtette ki Bencze József főkapitány, a Budapesten szerdán tartott rendkívüli tanácskozáson. Ezen a bűnüldöző hatóságok vezetői, és a szakmai, valamint a civil szervezetek képviselői vettek részt. Megvitatták, milyen lépéseket lehetne tenni a kábítószer ellenes küzdelemben.


Heroinfüggés. Az afgán por
piacvezető
© www.addictionca.com
A tanácskozáson Bencze József országos rendőrfőkapitány elmondta, idén eddig az országban 261 kábítószer-terjesztővel szemben indult büntetőeljárás, 210-en előzetes letartóztatásban várják az ellenük folyó vizsgálat lezárását, 18-an lakhelyelhagyási tilalom alatt állnak. Rajtuk kívül kilencen  vannak házi őrizetben, ketten pedig óvadék ellenében szabadlábon védekezhetnek. Mint hangsúlyozta: „a fogyasztókkal szemben is eljár a rendőrség, de stratégiájában nagyobb hangsúlyt fektet a dílerek elfogására.”

 „A heroin tekintetében 2004-től megfigyelhető, hogy egyre erősebb, magasabb hatóanyag tartalmú szer kerül forrgalomba.  A XIII. kerületi haláleseteknél megtalált heroin-por rendkívül erős, 35-37 százalék "tisztaságú" volt, majdnem duplája a külföldön értékesített pornak. A keceli gyerekeknél felbukkant GHB-ról (gamma-hidroxi-butánsavról)  pedig elmondható, hogy a piacon mindig megjelennek azok az újabb és újabb anyagok, amelyek nincsenek rajta a kábítószernek minősülő anyagok listáján, így a rendőrség nem tud fellépni azokkal szemben, akik ezeket fogyasztják, terjesztik. ”

A piacon felbukkanó új szereket folyamatosan figyelni és vizsgálni kell, és át kellene gondolni, hogy mi legyen a tiltólistán nem szereplő kábító anyagokkal. Ennek kapcsán felvetődhet a gyógyszeripari törvény módosítása is. Így talán el lehetne érni, hogy a drogfogyasztással kapcsolatba hozható halálesetek száma csökkenjen: jelenleg évente 30-40 ilyen haláleset jut egymillió lakosra - mutatott rá a főkapitány.

Nagy Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Bűnügyi Szakértői Kutatóintézet vezetője „Mi van most a feketepiacon?” címmel tartott előadást. „A kábítószerrel kapcsolatos eljárásokban 2000 és 2007 között a marihuána állt az első helyen. A heroin 2000 és 2002 között a dobogó második fokán állt, majd a kereslete kissé visszaesett, hogy azután 2005-től újra élénküljön. Pillanatnyilag a fű és az extasy tabletta mögött a harmadik helyen áll  a leggyakrabban használt kábítószerek listáján.”

A heroinos ügyek mennyiségének növekedésével együtt 2005-től kevesebb heroin szállítmányt foglalt le a Vám és Pénzügyőrség, részben a kamionos szállítás visszaszorulása miatt, részben pedig amiatt, hogy a schengeni csatlakozást követően számos határátkelőhely megszűnt – ecsetelte a helyzetet Nagy Gábor. Hozzátette: a heroint jellemzően 10 grammos kiszerelésekben adják tovább a fogyasztóknak, akiknek többsége Budapesten, illetve Miskolcon él.  Magyarországon hét évvel ezelőtt, Európában egyedülálló módon, 50 százalék és afeletti tisztaságú heroin forgott a piacon - tette hozzá. Ezt felváltotta a nyugat-európai országokban jellemző 15-20 százalékos hatóanyagú por, ám tavaly már ismét 35-45 százalékos tisztaságú – Afganisztánból érkező – anyagot árultak a dílerek. 

Nagy Gábor a keceli ügy kapcsán elmondta, hogy az ott fogyasztott GHB-t a gyógyászatban, többek között alkoholisták kezelésére és intravénás érzéstelenítésre használják. Ám használják szexuális bűncselekményeknél is:  szórakozóhelyeken lányok italába adják, abban a reményben, hogy az öntudatlan áldozat magatehetetlenné válik,  és nem tud védekezni a tettessel szemben. A GBH egyébként gyors bomlása miatt nehezen kimutatható. Nagy Gábor hozzátette: míg a GBH szerepel a már említett tiltólistán, addig a GBL (gamma-butirolakton), amiből átalakítják, nem. Nem véletlen, hogy 2004 óta mind több olyan ügy van, amely ezzel a szerrel kapcsolatos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Újabb drogos halt meg Budapesten

Egy újabb, szombat óta immár a hatodik kábítószer-fogyasztó halt meg a kedd esti órákban Budapesten – közölte Csillag Melinda, a BRFK sajtóügyeletese szerdán. Négy nap alatt ez már a hatodik haláleset.

MTI Itthon

Előzetesben a miskolci drogdíler

A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte azt a miskolci drogdílert, akit a rendőrség azzal gyanúsít: heroint adott el annak a két fiatalnak, aki a napokban halt meg a kábítószer miatt - tájékoztatta Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Csikász Brigitta Itthon

Drogháború zajlik a magyar alvilágban

Miközben továbbra is talány, mi történhetett a kábítószerpiacon, ami hat ember túladagolásához és halálhoz vezetett, Heves megyében folytatódott a harc a drogbandák között a helyi pozíciók megszerzéséért.

MTI Itthon

Elfogtak két dílert, tőlük származhatott a halálos drog

Elfogott a rendőrség két férfit, feltehetően ők adták el a kábítószert annak a négy fiatalnak, akik a hétvégén - vélhetően kábítószer-túladagolásban - haltak meg a fővárosban - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).