szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"A rendőrség fokozza erőfeszítéseit, hogy felszámolja a herointerjesztő hálózatokat. Nem szabad megismétlődniük a mostanihoz hasonló tragédiáknak" - fejtette ki Bencze József főkapitány, a Budapesten szerdán tartott rendkívüli tanácskozáson. Ezen a bűnüldöző hatóságok vezetői, és a szakmai, valamint a civil szervezetek képviselői vettek részt. Megvitatták, milyen lépéseket lehetne tenni a kábítószer ellenes küzdelemben.


Heroinfüggés. Az afgán por
piacvezető
© www.addictionca.com
A tanácskozáson Bencze József országos rendőrfőkapitány elmondta, idén eddig az országban 261 kábítószer-terjesztővel szemben indult büntetőeljárás, 210-en előzetes letartóztatásban várják az ellenük folyó vizsgálat lezárását, 18-an lakhelyelhagyási tilalom alatt állnak. Rajtuk kívül kilencen  vannak házi őrizetben, ketten pedig óvadék ellenében szabadlábon védekezhetnek. Mint hangsúlyozta: „a fogyasztókkal szemben is eljár a rendőrség, de stratégiájában nagyobb hangsúlyt fektet a dílerek elfogására.”

 „A heroin tekintetében 2004-től megfigyelhető, hogy egyre erősebb, magasabb hatóanyag tartalmú szer kerül forrgalomba.  A XIII. kerületi haláleseteknél megtalált heroin-por rendkívül erős, 35-37 százalék "tisztaságú" volt, majdnem duplája a külföldön értékesített pornak. A keceli gyerekeknél felbukkant GHB-ról (gamma-hidroxi-butánsavról)  pedig elmondható, hogy a piacon mindig megjelennek azok az újabb és újabb anyagok, amelyek nincsenek rajta a kábítószernek minősülő anyagok listáján, így a rendőrség nem tud fellépni azokkal szemben, akik ezeket fogyasztják, terjesztik. ”

A piacon felbukkanó új szereket folyamatosan figyelni és vizsgálni kell, és át kellene gondolni, hogy mi legyen a tiltólistán nem szereplő kábító anyagokkal. Ennek kapcsán felvetődhet a gyógyszeripari törvény módosítása is. Így talán el lehetne érni, hogy a drogfogyasztással kapcsolatba hozható halálesetek száma csökkenjen: jelenleg évente 30-40 ilyen haláleset jut egymillió lakosra - mutatott rá a főkapitány.

Nagy Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Bűnügyi Szakértői Kutatóintézet vezetője „Mi van most a feketepiacon?” címmel tartott előadást. „A kábítószerrel kapcsolatos eljárásokban 2000 és 2007 között a marihuána állt az első helyen. A heroin 2000 és 2002 között a dobogó második fokán állt, majd a kereslete kissé visszaesett, hogy azután 2005-től újra élénküljön. Pillanatnyilag a fű és az extasy tabletta mögött a harmadik helyen áll  a leggyakrabban használt kábítószerek listáján.”

A heroinos ügyek mennyiségének növekedésével együtt 2005-től kevesebb heroin szállítmányt foglalt le a Vám és Pénzügyőrség, részben a kamionos szállítás visszaszorulása miatt, részben pedig amiatt, hogy a schengeni csatlakozást követően számos határátkelőhely megszűnt – ecsetelte a helyzetet Nagy Gábor. Hozzátette: a heroint jellemzően 10 grammos kiszerelésekben adják tovább a fogyasztóknak, akiknek többsége Budapesten, illetve Miskolcon él.  Magyarországon hét évvel ezelőtt, Európában egyedülálló módon, 50 százalék és afeletti tisztaságú heroin forgott a piacon - tette hozzá. Ezt felváltotta a nyugat-európai országokban jellemző 15-20 százalékos hatóanyagú por, ám tavaly már ismét 35-45 százalékos tisztaságú – Afganisztánból érkező – anyagot árultak a dílerek. 

Nagy Gábor a keceli ügy kapcsán elmondta, hogy az ott fogyasztott GHB-t a gyógyászatban, többek között alkoholisták kezelésére és intravénás érzéstelenítésre használják. Ám használják szexuális bűncselekményeknél is:  szórakozóhelyeken lányok italába adják, abban a reményben, hogy az öntudatlan áldozat magatehetetlenné válik,  és nem tud védekezni a tettessel szemben. A GBH egyébként gyors bomlása miatt nehezen kimutatható. Nagy Gábor hozzátette: míg a GBH szerepel a már említett tiltólistán, addig a GBL (gamma-butirolakton), amiből átalakítják, nem. Nem véletlen, hogy 2004 óta mind több olyan ügy van, amely ezzel a szerrel kapcsolatos.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Újabb drogos halt meg Budapesten

Egy újabb, szombat óta immár a hatodik kábítószer-fogyasztó halt meg a kedd esti órákban Budapesten – közölte Csillag Melinda, a BRFK sajtóügyeletese szerdán. Négy nap alatt ez már a hatodik haláleset.

MTI Itthon

Előzetesben a miskolci drogdíler

A bíróság előzetes letartóztatásba helyezte azt a miskolci drogdílert, akit a rendőrség azzal gyanúsít: heroint adott el annak a két fiatalnak, aki a napokban halt meg a kábítószer miatt - tájékoztatta Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Csikász Brigitta Itthon

Drogháború zajlik a magyar alvilágban

Miközben továbbra is talány, mi történhetett a kábítószerpiacon, ami hat ember túladagolásához és halálhoz vezetett, Heves megyében folytatódott a harc a drogbandák között a helyi pozíciók megszerzéséért.

MTI Itthon

Elfogtak két dílert, tőlük származhatott a halálos drog

Elfogott a rendőrség két férfit, feltehetően ők adták el a kábítószert annak a négy fiatalnak, akik a hétvégén - vélhetően kábítószer-túladagolásban - haltak meg a fővárosban - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Orosz-török megállapodás Szíriáról

Orosz-török megállapodás Szíriáról

671 millió forinttal segíti a magyar kormány a szerb nemzetiségi iskolákat

671 millió forinttal segíti a magyar kormány a szerb nemzetiségi iskolákat

A türingiai választás miatt megbénult Merkelék elkezdhetnek félni választóiktól

A türingiai választás miatt megbénult Merkelék elkezdhetnek félni választóiktól