szerző:
hvg.hu

Már csak napok kérdése az iskolakezdés, de a hulladékgazdálkodási technológusok székeinek többsége üres marad szeptemberben – a szak ugyanis a legtöbb helyen nem indul, mert nem akadt elég érdeklődő. Emellett azért jó hír, hogy a nemrég véget ért Sziget fesztivál tapasztalatai szerint a Hajógyári-szigeten minden harmadik ember tudta, hogyan kell szétválasztani az alumínium, papír és műanyag hulladékot. A szelektív gyűjtés fontos, de elég?

© sxc.hu
„Németországban előfordult, hogy egy brókercég bevonásával értékesítették a papírt és a műanyagot, lesve a hulladékkezelő cég számára legkedvezőbb árfolyamokat” - meséli Nagy György, tagszervezetein keresztül a hazai hulladékgazdálkodás 85 százalékát lefedő Köztisztasági Egyesülés igazgatója. A szelektív hulladékgyűjtés környezettudatossága piaci szemlélettel is párosul világszerte, sőt aktuális trendekről is beszélhetünk, amelyeket azonban nem kerül el a lobbi: ha például hulladéklerakó-szigetelőanyagot gyártó cégnek kedveznek a piaci szelek, akkor a lerakás kerül előtérbe, más esetekben az égetés tűnik „jó” megoldásnak, míg amikor egy-egy újabb technológia kerül elő, akkor arról bizonyítják be, hogy az a legkörnyezetkímélőbb.

A múlt és a jelen hulladékának tehát éles szemű brókeren, szociológuson, régészen és néhány - ebben fantáziát látó - művészen kívül viszonylag kevesen örülnek. Szemetet azonban a fogyasztói társadalom „termékéhsége” okán egyre többet termelünk. A hulladék feldolgozása vagy a környezetet védő előírások szerinti elhelyezése azonban költséges, és emellett számonkérhető tudatosságot igényel. A tudatosság leglátványosabb pontja napjainkban a szelektív gyűjtés, ami – a hulladékszigetek számát és az ily módon begyűjtött hulladék mennyiségét tekintve – terjedőben van. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumtól azt a tájékoztatást kapta lapunk, hogy a 2013-ig megvalósuló – 114 milliárdos - hulladékgazdálkodási projekteknek köszönhetően a lakosság 70-80 százaléka számára válhat napi rutinná a szelektív gyűjtés, míg jelenleg Magyarország lakosainak 50 százaléka tudhatja 200-250 méteres körzetében a gyűjtőszigeteket.

A fővárosban évente 600 ezer tonna lakossági kommunális hulladék keletkezik, ebből 20 ezer tonnát tudnak újrahasznosítani – az FKF Zrt. tájékoztatása szerint. Országos adattal a minisztérium szolgált: 2006-ban mintegy 400 ezer tonna hulladékot gyűjtöttünk szelektíven, ami a teljes mennyiség 8,5 százaléka, s az idei terv már 10 százalék. „A kilencvenes évek elején számtalan nemzetközi példát átnéztünk, miközben a megfelelő hulladékkezelési módszert kerestük, s a szelektív gyűjtés jelenlegi rendszere, az úgynevezett integrált hulladékkezelés tűnt magyar-kompatibilisnek, mert segít tudatosítani a probléma fontosságát. Míg a németeknél például természetes volt, hogy a joghurt fóliáját lemossa és a megfelelő zsákba dobja a delikvens, addig ez nálunk nehezen volt kivitelezhető, s még ma is az” - meséli Nagy György, miközben hozzáteszi azt is: a szelektív gyűjtés csak egy a lehetséges megoldások közül. A szakember véleménye szerint a vegyes begyűjtés és az utólagos szelektálás akár eredményesebb és költséghatékonyabb lehet a jövőben. A fegyelmezetten szelektáló németek példájánál maradva: „a lemosáshoz víz kell, abból szennyvíz keletkezik, azt kezelni kell, vagyis az összes felmerült költséget kell összehasonlítani, s így dönteni arról, hogy valóban lehet-e a szelektív gyűjtés a legmegfelelőbb módszer”.

Összeöntik a szelektívet? (Oldaltörés)

© sxc.hu
A tudatformálás néha megbicsaklik a suta kommunikáción. Régóta és igen masszívan tartja magát – a szakmabeliek állítása szerint – városi legenda, miszerint a szelektív gyűjtés csak a kukáig tart, onnan már összeöntve szállítják el a hulladékot. A megkérdezettek többféle választ adtak: volt, aki azt mondta, eleinte talán így volt, amikor a hulladék mennyisége miatt nem lett volna gazdaságos külön-külön elvinni. Azt is lehet tudni, hogy vannak olyan szállítók, amelyekben több tartály van. A Fővárosi Közterület Felügyelettől (FKF Zrt.)azt a választ kaptuk: „mivel egy 'szigeten' egy nap minimum kétféle anyag is elszállíthatnak, előfordulhat, hogy közvetlenül egymás után érkezik több célgépünk, és így az a látszat, hogy az anyagok összeöntésre kerülnek”.

Nagy György egy karakán polgármester példáján keresztül vázolja, hogy mit tegyen az, akinek kétségei vannak: történt ugyanis, hogy az egyik nagyváros első embere gyanút fogott, leállítatta a kocsit, és az elszállításért felelős cég munkatársait megkérte, hogy bizonyítsák be, nem öntötték össze a hulladékot. A szakember ezt javasolja a kétkedőknek is. „A cégeknek persze felelősen kell kommunikálni: ha egyik nap a papírgyűjtést hirdetik a kocsi oldalán, akkor aznap ne a műanyag hulladékot szedjék össze azzal az autóval, mert félrevezeti a lakosokat és hosszú évek munkáját tehetik tönkre” - mondja.

A lakáson belüli szelektálás felvetette már azt az igényt is, hogy ne kelljen elcaplatni a konténerekhez, hanem házon belül lehessen megoldani a különböző anyagok gyűjtését: spórolva így a szemétdíjon, a felhasznált hulladékért kapott pénzzel például. Ez a lehetőség azonban egyelőre néhány vidéki város és egy fővárosi kerület kiváltásága, bár a „mintaprojekt” terjedőben. A Fővárosi Hulladékgazdálkodási Terv szerint például 2011-től az arra alkalmas lakóingatlanoknál történő szelektív hulladékgyűjtés bevezetését tervezik. Addig azonban várniuk kell azoknak, akik nem „projekt-területen” élnek, mert senki nem gerilláskodhat a szeméttel: közegészségügyi okokból az önkormányzat kötelező feladata annak elszállítása a házaktól – egyelőre vegyesen.

„Megoldhatatlan, hogy az érdeklődő házaktól külön-külön az egész településre kiterjesztett rendszer nélkül szállítsuk el a szelektíven gyűjtött hulladékot, mert ennek nagyon magas költségei lennének”- mondja Nagy György. A pénz pedig fontos ösztönzője lehet a tudatformálásnak. „Ha valaki otthon a kertjében komposztál vagy szelektíven gyűjt, az szeretne kevesebb szemétdíjat fizetni” - mondja Rátz Judit. „Amikor azonban az emberek juttatást várnak például a környezettudatos hulladékgyűjtésért, akkor arra is gondolniuk kellene, hogy például a veszélyes hulladékot díj nélkül veszik be tőlük és kezelik, pedig annak is megvan a maga költsége”- árnyalja a képet a HuMuSZ munkatársa.

A szelektív hulladékgyűjtés enyhíthet a hulladék feldolgozásának problémáján, de a megoldás nem feltétlenül itt keresendő - nem elvitatva persze fontosságát s jelentőségét. „Arról általában elfelejtenek beszélni, hogy az egyik legfőbb problémát a termékek csomagolása jelenti, ami sok és sokféle lehet egy-egy árun” - magyarázza Nagy György. A piacra termelő, a termékértékesítésben érdekelt multik lobbierejével szemben esélytelennek tűnő zöldek mozgásterét firtató kérdésünkre pedig a vásárlói tudatossággal felel. „El lehet dönteni, hogy azt az ollót veszem-e meg, amelyiken csupán egy cetli van a szükséges információval, vagy pedig azt, amelyik csillogó-villogó fém-műanyag csomagolásban feszít" - példálózik. A HuMuSz-nál is hasonló választ kapunk: „A környezettudatosság nem a szelektív hulladékgyűjtéssel kezdődik, hanem azzal, hogy a kinőtt ruhát eldobom vagy elajándékozom-e” – szól Rátz Judit jótanácsa.

Hova vigyem?
A Fővárosi Közterület Felügyelet a mindennapokban bizonyára folyamatosan igyekszik a városlakók igényeit kielégíteni, de a cikkben is említett kommunikációs bukfenc őket sem kerülte el. Honlapjukon a következőkkel találkoztunk:

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pár perc alatt tízezer dollárt keresett Hosszú Katinka és Késely Ajna

Pár perc alatt tízezer dollárt keresett Hosszú Katinka és Késely Ajna

336 forint egy euró

336 forint egy euró

Végül enged Irán: kiadják a kezükből a lelőtt ukrán repülő feketedobozait

Végül enged Irán: kiadják a kezükből a lelőtt ukrán repülő feketedobozait

Barack Obama nem tud leállni a hülyéskedéssel Michelle Obama mellett

Barack Obama nem tud leállni a hülyéskedéssel Michelle Obama mellett

Lemondott az ukrán miniszterelnök, Zelenszkij gondolkodik

Lemondott az ukrán miniszterelnök, Zelenszkij gondolkodik

Meghalt Aczél János

Meghalt Aczél János