szerző:
Csikász Brigitta

Augusztus elején külföldi turistákat húztak le csúnyán egy budapesti szórakozóhelyen. A svéd fiatalok egyikét addig nem engedték szabadon, amíg a számlán szereplő félmillió forintos összeget társai fel nem vették egy bankautomatából. A rendőrség emberrablás gyanúja miatt nyomoz a lebuj három, előzetes letartóztatásban lévő alkalmazottja ellen. A történet nem egyedülálló, ám egy korábbi ügyben nem állapítottak meg bűncselekményt.

Az augusztus 2-án történt vendéglátós botrányt a svéd turisták úgy mesélik: a Dohány utcai Club 69 éjszakai bárban eltöltött éjszakájuk után öt üveg borért és néhány pohár sörért 445 ezer forintot számláztak ki nekik. Mivel a külföldieknek nem volt ennyi pénz a zsebükben, az alkalmazottak egyiküket „fogva tartva” arra kényszerítették a másik két vendéget, hogy egy közeli bankautomatából vegyék fel a hiányzó összeget.

Miután a svédek feljelentést tettek, a rendőrség emberrablás gyanúja miatt indított eljárást. A felismertetésen a külföldiek az éjszakai bár három dolgozóját ki is választották, akiket őrizetbe vettek, s akiket a bíróság később előzetes letartóztatásba helyezett.

A három férfi ügyvédje, Mester Csaba a hvg.hu-nak azt állítja, hogy az egyik felismert alkalmazott a kérdéses éjjel nem is dolgozott, a másik pedig a portás volt, aki – állítja az ügyvéd – a klubban történtekről nem tudott. Megjegyezte, az eljárás minősítését túlzónak tartja. "Nagyon meg lehetett félemlítve a két svéd férfi a náluk jóval alacsonyabb pincértől, illetve a szórakozóhelyen maradt társuk is biztosan a pszichikai terror hatása alatt szórakozott tovább az egyik konzumlánnyal” – közölte az ügyvéd.

Feketelistás helyek
Az USA nagykövetsége szerint az alábbi fővárosi belvárosi szórakozóhelyeken fordult elő korábban, hogy irreális összeget követeltek a vendégtől: Városközpont (Váci utca), La Dolce Vita (V. Október 6. utca), Nirvana Night Club (V. Szent István körút), Galaxia étterem, bár (V. Bécsi utca), Diamond Club (II. Bimbó út), Pigalle Night Club (VIII. Kiss József utca), Eden Night Club (VI. Andrássy út).
A night club tulajdonosa – aki neve elhallgatását kérte  – a hvg.hu-nak azt állítja, ők minden problémás ügyhöz rendőri intézkedést kérnek, s aznap háromszor is megtette ezt az üzletvezető. „A kérdéses esetben nem volt probléma, így hatósági intézkedésre sem volt szükség” – mondta lapunknak. 

A lokál tulajdonosa belső vizsgálatuk eredményére hivatkozik, amelynek alapján „a svéd társaság háromszor rendelt. Sörrel indítottak, majd miután négy lány csatlakozott hozzájuk, mindegyiküknek kértek egy-egy üveg Tokaji Furmintot. Az utolsó körben pedig csak egy üveg bort hozattak az asztalukhoz.” Ebből lett a félmilliós számla. A „belső vizsgálat” során meghallgatott pincérek szerint a svédek tisztában voltak azzal, hogy bankkártyával nem tudnak fizetni, s azzal is, hogy egy bankautomatához kísérik őket, és ott vesznek fel pénzt.

A tulajdonos nem tagadja, hogy Budapesten vannak olyan helyek, ahol lehúzzák a külföldi vendégeket, de szerinte afölött sem szabad szemet hunyni, hogy vannak olyan vendégek, akik a rendelés pillanatában tisztában vannak azzal, hogy nem fogják tudni, vagy nem akarják majd kifizetni a számlájukat. Éppen ezért még év elején kérték a Legfőbb Ügyészség állásfoglalását arról, hogy mi a teendő az ilyen esetekre, és azt a választ kapták, hogy a rendőr kiérkezéséig visszatartható a vendég. Hangsúlyozta: nem kötelező hozzájuk betérni, és a konzumlányokkal szórakozni. „A bejáratnál megtalálható az árlap, és az asztalokon is ott van az italok ára. Tudomásul kell venni, hogy a night clubok fogyasztási tarifáiban benne van a konzumálás is, és emiatt nem csak nálunk ilyen magasak az árak, hanem a többi, hasonló vendéglátóhelyen is.”

Mindenesetre a tulajdonos védekezése sem változtat azon, hogy a Club 69 felkerült az USA nagykövetsége által összeállított feketelistára. Talán hiába, mert a helyet azóta a tulajdonos bezárta.

Isten hozott a Galaxisban! (Oldaltörés)

Az amerikai nagykövetség listáján egyébként szintén szerepel a Budapest szívében, a Bécsi utcában található Galaxia – illetve Galaxis néven ismert – étterem, amelynek nincs bejelentett telefonszáma, legalább is a tudakozóban nem tudták megadni. A helyről, s ezáltal Magyarországról is lesújtó véleménnyel vannak a Budapesten járt, fórumbejegyzéseket író külföldiek. Budapest ugyan szép, a lányok csinosabbak, mint Angliában vagy Franciaországban, írják a turisták, de a Galaxia vendéglátóhely módszerével finoman szólva nem elégedettek.

A francia Alexanderrel és barátjával is ugyanaz történt tavaly nyáron. A belvárosban sétálva leszólította őket két konzumlány, és a közeli Galaxia étterembe hívták őket. Miután Alexander és a barátja a két lánnyal együtt megivott két sört, egy energiaitalt, egy cherry likőrt és elfogyasztott egy capuccinót 44 ezer forintot számláztak nekik. Egy német turistának és két társának ugyanakkor a két lánnyal elfogyasztott desszertért és italokért 600 eurót, tavalyi árfolyamon mintegy 147 ezer forintot kellett kicsengetnie.

Közel ekkora összeget húztak le idén egy Budapesten élő indiai állampolgárról. A férfit május 30-án a Váci utcában állította meg két hölgy, hogy útbaigazítást kérjen tőle a Bécsi utcában található Galaxia étteremhez, amelyik olcsó és ahol jól főznek. „A lányok két főételt rendeltek, egyikük arra hivatkozva, hogy vegetáriánus, hidegtálat kért. Emellett még ittunk hat-hat pohár pálinkát és bort” – mesélte az indiai férfi a vele történteket. A feketeleves viszont csak ezután következett, a számla – egy fehér cetlin kézzel felírt számok – ugyanis majdnem 150 ezer forintra rúgott.

A hölgyek 20-20 ezer forinttal szálltak be a számla rendezésébe, a fennmaradó összegből pedig az indiai férfi csak 10 ezer forintot tudott kifizetni. Mivel a bankkártyája otthon volt, a vendéglátósok felajánlották, hogy taxit hívnak és hazakísérik. Ez történt, és a kártyáját magához véve egy bankautomatából felvette az összeget.

A férfi a hvg.hu-nak elmondta, azért nem mert rögtön rendőrt hívni, mert nem volt biztos abban, hogy átvágták. „Erre csak akkor jöttem rá, amikor az egyik lány, Barbara, a korábban megbeszéltekkel ellentétben nem akart velem találkozni. Mindenesetre visszamentem az étterembe, hogy a számlát elkérjem. Nem adták oda, viszont meglepetésemre az odahívott biztonsági ember nem más volt, mint az előző esti taxisofőr. Végül nem jártam sikerrel. A történteket viszont megosztottam egy barátommal, aki rávett, hogy a rendőrséghez forduljak. A feljelentést megtettem az I. kerületi kapitányságon, de azóta sem tudom, mi van az üggyel.”

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Club 69 ügyében folyik a nyomozás. Ennek során vizsgálják, igaz-e az, hogy az egyik előzetesben lévő dolgozó valóban nem volt a night clubban a kérdéses estén. Amíg ez nem tisztázódik, nem kerülhet szabadlábra. A Galaxia bár ügyében pedig azt közölték a hvg.hu-val, hogy az ügy átkerült az V. kerületi kapitányságra, ahol bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást, és ezzel együtt értesítették az esetről a

Fogyasztóvédelem
Az indiai férfi a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál is bepanaszolta a Galaxia éttermet. A szervezet osztályvezetője válaszában elismerte, hogy tudnak a külföldiek lehúzásáról, de a történtek bizonyítása meghaladja a hatáskörüket. A levelet szignáló osztályvezető közlése szerint „a belváros néhány kétes hírnevet szerzett szórakozóhelyén úgynevezett konzumált fogyasztás folyik, amikor is a vendégeket az üzletbe csábító 'hölgyek', illetve az esetenként az üzletben dolgozó 'táncos lányok' mindig az árlapon található legdrágább italfélét választják, és az ő fogyasztásuk is a külföldi vendég számlájára kerül. Megjegyzendő körülmény, hogy a hölgyekkel való ismerkedés és az ezt követő közös program nem kötelező, mindenki önállóan dönti el, hogy részt vesz ebben vagy sem. E szórakozóhelyek híre és a róluk kiadott figyelmeztető felhívások, ismertetők tulajdonképpen már reklámként funkcionálnak, és szinte ösztönzik a külföldi turistát a felkeresésükre, kipróbálásukra.”
fogyasztóvédelmet.
Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ingyen letölthet 19 darab gyönyörű háttérképet a számítógépére

Ingyen letölthet 19 darab gyönyörű háttérképet a számítógépére

Bemutatták az amerikai űrhaderő egyenruháját, a fél internet ezen nevet

Bemutatták az amerikai űrhaderő egyenruháját, a fél internet ezen nevet

Elárverezték a Halálos iramban sztárjának autócsodáit

Elárverezték a Halálos iramban sztárjának autócsodáit

Karácsonnyal együtt küzd a populizmus ellen Varsó liberális polgármestere

Karácsonnyal együtt küzd a populizmus ellen Varsó liberális polgármestere

Kiment a színpadra, majd elnézést kért, és meghalt

Kiment a színpadra, majd elnézést kért, és meghalt

Andy Vajna bizalmasa tanácsokat készül adni

Andy Vajna bizalmasa tanácsokat készül adni