szerző:
MTI

Uszítónak és manipulatívnak tartja az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a Nézőpont Intézet "cigánybűnözést" firtató közvélemény-kutatási kérdését; Kolompár Orbán erről az MTI-nek szerdán beszélt.

A Heti Válasz megrendelésére készült felmérés eredményei szerint - amelyeket a hetilap csütörtöki megjelenése előtt már szerdán eljuttattak az MTI-hez - az úgynevezett "cigánybűnözést" a megkérdezettek 91 százaléka gondolja létező jelenségnek, míg az ellentábor alig ötszázalékos. Érdekes tény - jegyzi meg a lap -, hogy a felmérésben "az MSZP és a Fidesz szavazói politikai szimpátiától függetlenül ugyanolyan arányban gondolják azt, hogy a fogalom egy valós problémára utal". Az adatok szerint azzal, hogy a munkaképeseknek a segélyért kötelezővé kellene tenni a közmunkát, százból 86-an értenek egyet, ennél kilenc százalékkal kisebb azok aránya, akik úgy hiszik, a romák hajlamosabbak a bűnözésre, mint a nem romák.

A "cigánybűnözés" igazolhatatlan legenda

Számos igazolhatatlan legenda él a cigányok bűnözéséről Máté Mihály cigányságkutató, volt rendőrnyomozó szerint. A rendőrök előítéletessége és szakszerűtlensége szerinte tovább ront az amúgy sem rózsás helyzeten. Tovább a HVG interjújához.

A felmérésre reagálva Kolompár Orbán azt mondta, azért uszító és manipulatív már a kérdés felvetése is, mert ez a kifejezés sem a jogrendszerben, sem a kriminalisztikában nem ismert. Hangsúlyozta, az OCÖ - csakúgy mint a szakemberek - nem fogadják el a "cigánybűnözés" használatát a közbeszédben; a szervezet visszautasít minden ilyen jellegű megnyilatkozást. Az OCÖ elnöke úgy fogalmazott: a rossz gazdasági helyzet és a politikai csatározás miatt az emberek ösztönösen a leggyengébbeket okolják a problémákért. Hozzátette: bízik abban, hogy a társadalom mégsem ennyire elutasító a cigánysággal szemben. A roma vezető azt mondta: biztos abban, hogy a cigányság, erős összefogással, képes megváltoztatni ezt a közvélekedést. 

A "cigánybűnözés" kifejezést a 2006. októberi olaszliszkai bűncselekményt követően főként a szélsőjobboldali Jobbik pártszervezet, de több jobboldali szervezet is igyekezett a politikai közbeszéd részévé tenni, ami ellen közjogi méltóságok, pártvezetők, politikusok, kriminológusok, a legfőbb rendőri vezetők és roma szakértők, cigány vezetők is tiltakoztak. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 2006. október 15-én két gyermeke szeme láttára verték halálra Szögi Lajos tiszavasvári tanárt, miután a férfi autójával elsodort egy 11 éves kislányt, aki a vízelvezető árokba esett, de sérülést nem szenvedett. A Jobbik Magyarországért Mozgalom még 2006 novemberében egy kifejezetten rasszista, cigányellenes honlapot indított el a cigánybűnözésről azzal a megfogalmazással, hogy a "cigánybűnözés" létezik.

A parlamenten kívüli párt múlt év január elején egyenesen polgárháborúhoz vezethető helyzetet vizionált, ha az OCÖ elnöke nem hajlandó velük a "cigánybűnözés" létezéséről és megoldásáról tárgyalni. A Jobbik alelnöke, Bíber József Tibor az OCÖ székháza előtt több ízben petíciót kívánt átadni. A roma érdekképviseleti szervezet válaszként uszítás, lázítás és a kisebbségi jogok megsértése miatt büntetőfeljelentést tett a párt ellen, és képviselőikkel "roma vagyok, nem bűnöző" feliratú fekete pólókban vonultak a Jobbik XI. kerületi Villányi úti székháza elé. 

Kaltenbach Jenő korábbi kisebbségi ombudsman a Rádió C "Köz-társaság" című műsorában úgy fogalmazott: véleménye mindenkinek lehet, de a Jobbik által hirdetett ideológia kétségkívül veszélyes. Bene László akkori országos rendőrfőkapitány pedig kijelentette: cigánybűnözés nem létezik, ez sértő, rasszista kijelentés. Bencze József jelenlegi rendőrfőkapitány több fórumon megismételte elődje kijelentését: nem vezetnek ilyen jellegű nyilvántartást, és nem létezik "cigánybűnözés".

Politológusok úgy látják, a Jobbik tudatosan tematizálja a médiát, és azzal, hogy a "cigánybűnözés" létezését hirdetik, sikerült bevinni gondolataikat a televíziókon és újságokon keresztül a társadalomba. A szakértők szerint az utóbbi időszakban tapasztalható zavaros politikai helyzetet kihasználva táptalaja lehet az ilyen megnyilvánulás egy szélsőségesebb kirohanásnak, amely akár a romákkal szembeni fizikai támadásba is átmehet, és erre már több településen is volt példa, amikor Molotov-koktélokkal, lőfegyverekkel támadtak a cigányokra. 

A Magyar Gárda rendezvényein sorozatban elhangzik a rasszistának számító kifejezés. A feketeruhás sereg első megnyilvánulásán, a Tatárszentgyörgyön tartott cigányellenes felvonuláson és a párt honlapján is közzétett közleményben Bíber József Tibor a "cigánybűnözés genetikai gyökereiről" beszélt. A "cigánybűnözés" kifejezés a radikális tüntetéseken is folyamatos szónoki téma, emellett a szélsőjobboldali szerveződésű Magyar Önvédelmi Mozgalom Kecskeméten már a "megtorlatlan cigánybűnözés ellen" tartott többször is demonstrációt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

A Magyar Nemzet és a cigányok

Számukra norma a bűnözés, amit szinte az anyatejjel szívnak magukba; ahol többségbe kerülnek, ott a pusztulás lesz az úr; gyalázzák, gyűlölik a magyarokat; pedig soha ennyi pénzt nem kaptak az államtól, mint manapság – írta a polgári napilap a cigányokról. A cigányság világnapja szerdán, pénteken pedig rasszizmus elleni világnap. Ma kedd van Magyarországon.

Sorkövető Sorkövető

A rendes magyar baloldali nem lehet jó keresztény?

„A magyar élet szempontjából” a 2006. október 23-iki brutális rendőri fellépés olyan volt, mint Amerikának és a Nyugatnak 2001. szeptember 11. – véli Balog Zoltán. A parlament emberi jogi bizottsága elnökének „transzcendens megbízója van”, de ettől – mint mondja – még nem lett gőgös.

Roma Sajtóközpont Itthon

Botrány egy romákról szóló rendezvényen az Akadémián

Botrányba fulladt egy kétnapos romákkal kapcsolatos rendezvény a Magyar Tudományos Akadémián (MTA), miután arra a Magyar Gárda vezetőjét is meghívták. Az állami képviselői sorban lemondták részvételüket.

Társadalom

Évgyűrűk

A büntethetőség alsó korhatárát 12 évre kellene leszállítani - javasolja referendumkezdeményezésében a Jobbik. A legfiatalabbak bíróság elé állítása inkább az angolszász jogrendszerekre jellemző.

Itthon

A Magyar Nemzet válaszol

A Magyar Nemzet szerkesztősége terjedelmes írásban reagált A Magyar Nemzet és a cigányok című cikkünkre. D. Horváth Gábor, a napilap főszerkesztő-helyettese levélben érdeklődött, lehoznánk-e válaszukat. Ezennel eleget teszünk kérésüknek.

Itthon

Antiszemita könyvek a Gárda-peren

Ismét nem született ítélet a Fővárosi Bíróságon a Fővárosi Főügyészség által a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület feloszlatását kezdeményező perben. Igazi színfoltot csak Reiner Péter felszólalása jelentett. Öcsödi Ágnes bírónő szeptember 1-jére halasztotta a tárgyalást.

Itthon

Ott voltam a szikszói „partyn”

„Party” – ez a felirat és egy az útirányt jelző nyíl terelte azokat, akik vasárnap délután a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszóra tartottak Miskolc irányából, és „vették” az üzenetet. A „mulatság” tárgya a Magyar Gárda és a Jobbik kettős közös felvonulása volt, amit a helyi és környékbeli roma lakosság ellendemonstrációja kísért.

Csontokat találtak a Városháza udvarán

Csontokat találtak a Városháza udvarán

Pisilni vagy nem pisilni, ez itt a kérdés

Pisilni vagy nem pisilni, ez itt a kérdés

Bértárgyalások kezdődnek a Tescónál

Bértárgyalások kezdődnek a Tescónál

A győri ellenzék vakon repül, de így is azt hiszi, hogy nyerhet

A győri ellenzék vakon repül, de így is azt hiszi, hogy nyerhet

Elefánttal üzent Schobert Norbertnek a Fővárosi Állatkert

Elefánttal üzent Schobert Norbertnek a Fővárosi Állatkert

Karácsony örül Vitézy kinevezésének

Karácsony örül Vitézy kinevezésének