szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél és annak vezetőjénél tartott házkutatást a rendőrség a Nemzetbiztonsági Hivatal feljelentése nyomán. A cég vezetőjénél fegyvereket kerestek, de végül számítógépeket, szervereket gyűjtöttek be. A rendőrségi akció középpontjába került társaság vezetője a Fidesz-éra alatt titkosszolgálati vezető volt, egyik cégén keresztül pedig a fideszes vezetésű esztergomi önkormányzattal is üzleti kapcsolatban áll.

Az Nemeti Nyomozó Iroda (NNI) magántitok megsértése és más bűncselekmények miatt nyomoz, értesülések szerint az ügy összefüggésben van azzal, hogy korábban valakik – a gyanú szerint az UD Vagyonvédelmi Zrt. „saját titkos hálózatának” emberei – feltörték az Origo ingyenes levelezőrendszerét, a Freemailt és feltérképezték az onnan jogosulatlanul megszerzett sokezernyi postafiók tulajdonosának kapcsolatrendszerét, egyes hírek szerint pedig telefonhívásokhoz is hozzájutottak. Ugyanakkor az Origo tagadja, hogy támadás érte volna levelezőrendszerüket. Mint közleményükben írják, a vállalatnak nincs tudomása sem a levelezőrendszert érintő nyomozásról, sem a Freemail elleni komolyabb kárt okozó támadásról.


MDF-elnök a célkeresztben?
A legfőbb ügyésztől és a Nemzeti Nyomozó Irodától kér soron kívüli vizsgálatot Dávid Ibolya, az MDF elnöke, mert egy birtokába került hanganyag szerint Almássy Kornél, a párt alelnöke, egyben elnökjelöltje érintett lehet egy, a Dávid Ibolya személyére vonatkozó adatgyűjtésben. Az MDF elnökjelöltje azt állítja, hogy a vele szemben állók közvetítők útján megzsarolták és arra akarták rávenni, lépjen vissza pártelnökjelöltségétől. Almássy pedig azt állítja: megzsarolták.
Részletek.
Pénteken összeült a Nemzetbiztonsági Kabinet (NBK) és közleményt is kiadott.  Eszerint egy a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) látókörébe került biztonsági vállalkozás eredeti rendeltetésétől eltérően internetes kapcsolattartásra és információgyűjtésre alkalmas titkos hálózatot hozott létre. „Ezt széles körű jogosulatlan titkos adatgyűjtésre - gyanú szerint egyebek közt minősített információk megszerzésére - használták fel. A titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését” – áll a közleményben.

Az ügyben az NBH főigazgatója szeptember 10-én tett feljelentést az Országos Rendőr-főkapitányságnál számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény, államtitoksértés, valamint más cselekmények gyanúja miatt. Ezt követően került sor az NNI házkutatására. A NBK közleményében azt írja, a miniszteri tájékoztatás alapján úgy döntött, hogy szükségesnek tartja az informatikai biztonságot fokozó folyamatban levő törvényelőkészítő tevékenység felgyorsítását, a fontos intézmények és létesítmények biztonsági védelmének erősítését. Egyben kezdeményezték „a képviselői érintettségre és a folyamatban levő ügy kiemelkedő társadalompolitikai és nemzetbiztonsági jelentőségére tekintettel Nemzetbiztonsági Bizottság rendkívüli ülésén történő soron kívüli tájékoztatását”.

Horváth: előre megírt forgatókönyv

Demeter: koncepciós eljárás

Demeter Ervin szerint az ügy arra szolgál, hogy Szilvásy György titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter előre felépített, koncepciós eljárással próbálja lejáratni a Fideszt - az Orbán-kormány egykori titokminisztere ezért bejelentette, hogy hivatali hatalommal való visszaélés miatt az ügyészséghez fordulnak. Demeter Ervin azt mondta: már az "ítélet" is készen van, arról van szó, hogy "Szilvásy György és bandája", hírbe akar hozni, meg akar vádolni egy vállalkozót, hogy politikusok és a Fidesz megbízásából mindenféle adatokat gyűjtött. Arra a felvetésre, hogy a Magyar Hírlapban Horváth József, az érintett cég vezetője tesz arra utalást, hogy a Fidesszel közeli kapcsolatokat ápol a vállalkozás, Demeter Ervin kijelentette: tudomása szerint a Fidesznek semmilyen kapcsolata nincs ezzel a céggel. Hozzátette: "a nevezett úr" a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgató-helyettese volt, és minden főigazgató és helyettes kapcsolatban állt a miniszterével, ez ma sincs másként. Részletek.

A rendőrségi akció középpontjában álló cég, az ötszáz főt alkalmazó UD Zrt. vezetője, a korábban titkosszolgálatnál vezető pozícióban lévő Horváth József szerint „egyértelműen politikai célja lehet a kutakodásnak”.

A Magyar Hírlap szerint a kormánynál Horváthot a Fideszhez közel álló embernek tartják. Tény, hogy a férfit a Fidesz kormányzása idején nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatal műveleti főigazgató-helyettesévé. A lapnak nyilatkozó cégvezető azt állítja: szerdán délután állig felfegyverzett civil ruhás nyomozók jelentek meg az irodájában és a „fegyverek” átadását követelték tőle. Horváth két, hivatalosan hatástalanított és engedéllyel ellátott Kalasnyikov géppisztolyt és egy szintén engedélyezett légpuskát adott át a rendőröknek.

A cégvezető véleménye szerint a rendőrök „láthatóan azt sem tudták, hol vannak, folyamatosan telefonon instruálta őket valaki”. Horváth szerint olyan szakszerűtlenül vitték el a rendőrök az adathordozókat, hogy azok utólagosan könnyűszerrel manipulálhatók. Mint nyilatkozta, neki az is furcsa és előre megírt forgatókönyvre utal, hogy a Népszabadság másnap „komplett cikkben” számolt be a történtekről, s már azt is megírta, hogy a nemzetbiztonsági kabinetet összehívják.

Van egy csapat?

A Népszabadság – pénteki számában - hivatalos forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az NBH hónapokkal ezelőtt figyelt fel egy vagyonvédelmi cégre, amely „saját titkos hálózatot hozott létre bizonyos információk gyűjtésére”. A törvénytelen eszközökkel megszerzett adatok között a lap szerint államtitoknak minősülő információk is voltak. A Népszabadság úgy tudja, az UD Zrt. adatokat gyűjtött az MDF egyik prominens tagjáról is. Ezt Horváthék tagadják, ahogy azt is, hogy jogosulatlanul megszerzett internetes adatok alapján készítettek volna kapcsolati térképet.

Egy a hvg.hu által megkérdezett szakértő szerint a Nemzetbiztonsági Kabinet összehívására azért kerül sor, mert olyan ember az ügy egyik érintettje, aki a Nemzetbiztonsági Hivatal egyik vezető beosztású munkatársa volt több éven át, így sok fontos információval rendelkezik különböző szervezetekről, személyekről, illetve cégekről. Emiatt nemzetbiztonsági érdek annak a tisztázása, hogy visszaélt-e ezekkel a korábban tudomására jutott adatokkal. A szakértő úgy vélte, ha bármilyen visszaélés történt magánszemélyek adataival, az bizonyítható lesz, mert ha igaz, hogy egymillió emberről szereztek adatokat, akkor annak biztosan van nyoma. Egyrészt, mert azt valahol tárolni kellett, másrészt, hogyha ez megtörtént, az további célokat szolgálhatott, többek közt elemzések készítését, ami szintén nem marad nyom nélkül. Szakmai körökben egyébként régóta szóbeszéd tárgya, hogy egy csapat emberekről gyűjt információkat. Ennél többet senki nem tudott érdeklődésünkre mondani.

Fideszes önkormányzati kapcsolat

Az UD Vagyonvédelmi Zrt. egyik tulajdonosa Horváth József, aki 1998 és 2002 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) műveleti főigazgató-helyettese, majd biztonsági céget hozott létre, amely az OTP Banktól is megbízást kapott. A másik Tóth János, akivel másik közös cégük az UD Informatikai Adatbiztonsági Kft, amelyet 2007. november 21-én jegyeztek be. A nyomozási, biztonsági tevékenységet, adatbázis szolgáltatást, online kiadást főtevékenységként végző XIV. kerületi székhelyű vállalkozást vezérigazgatóként Tóth János viszi. Az UD Vagyonvédelmi Zrt.  tulajdonában van a nyomozási biztonsági munkát főtevékenységként megjelölő UD Vagyonőr – korábban Kész-Security – is.

Az UD-cégbirodalomhoz tartozik a szintén Zugló Ilka utcai székhelyű szállítással és nyomozással foglalkozó UD Logisztikai Kft. Tóth és Horváth jegyzi az elsősorban adatfeldolgozást és adatszolgáltatást végző North Atlantic Protector Kft-t, amelyet 2003 márciusában hoztak létre. A fideszes Demeter Ervin azt állítja, Horváth nem áll kapcsolatban a Fidesszel (lásd. keretes írásunk). Ugyanakkor megtudtuk: a North Atlantic Protector Kft. a fideszes vezetésű esztergomi önkormányzat tulajdonában álló Strigonium Kft-vel közös biztonsági céget hozott létre idén nyáron Esztergomi Vagyonvédelmi Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság néven. 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs rajta ember, saját magát vezeti el Angliából Amerikába a Mayflower hajó 400 évvel későbbi utódja

Nincs rajta ember, saját magát vezeti el Angliából Amerikába a Mayflower hajó 400 évvel későbbi utódja

Lezsák Sándorékhoz került Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet

Lezsák Sándorékhoz került Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet

Eurológus: Megúszhatja Orbán a jogállamisági feltételeket

Eurológus: Megúszhatja Orbán a jogállamisági feltételeket