szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy izgalmasnak ígérkező parlamenti napon napirend előtt szólalt fel, a Fidesz-KDNP a hagyományos koreográfia szerint elhagyta az üléstermet.

Galéria, kattintson!
© Stiller Ákos
"Az elmúlt két évben Magyarország végigment egy nagyon nehéz úzon: pénzügyi egyensúlyt teremtett, de közben megőrizte a szociális biztonságot is" - mondotta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában.

Az adócsökkentésről szólva kijelentette, jót tenne az országnak, de ennek forrásait nem látni pontosan; ezért szerinte csak a gazdaság kifehérítésének mértékében lehet mérsékelni az adókat, ahogy a Megegyezés című szöveg is javasolja. A miniszterelnök beszéde előtt a Fidesz-KDNP-frakciószövetség tagjai kivonultak az ülésteremből.

© Stiller Ákos
Ki fog derülni, hogy kik vannak többen - mondta Gyurcsány az Országgyűlés önfeloszlatásáról szóló javaslatról szólva. A miniszterelnök számszerű programot vár azoktól, akik úgy gondolják, hogy nekik kellene kormányozniuk. Mint mondta, sok vitát hallott arról az elmúlt két évben, hogy ki, mikor szeretne, ha lehetne minél korábban kormányra jutni és mikor, kinek kellene lemondani.

A miniszterelnök ugyanakkor úgy vélte, azoknak, akik úgy gondolják, hogy nekik kell kormányozniuk, el kellene mondaniuk, hogy mit ajánlanak Magyarországnak, hogy a választás ne X. és Y. között legyen. Szerinte nem jelzőkkel, hanem

Ellenzék: nincs kormányzás, válság van
A Fidesz szerint a kormányzati munkában idén még nem történt semmi érdemleges - mondta Navracsics Tibor (Fidesz) hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt Gyurcsány Ferenc felszólalását követően.
 
Nem arról van szó, hogy nincsenek gondok, arról van szó, hogy a kormány nem tudja kezelni a problémákat - közölte a fideszes képviselő, aki szerint ezért előre hozott választásokra, új politikára, új kormányra van szükség.
 
A pártját érintő megfigyelési botrányról szólva Dávid Ibolya (MDF) azt mondta: Magyarországon nagyobb a politikai válság, mint hitte. Hozzátette: a MDF-et az elmúlt években többször akarták bedarálni, de ez volt a legnemtelenebb kísérlet.

Részletesen az ellenzéki reakciókról itt!
számokkal kellene világossá tenni, hogy ki mit csinálna például a családi pótlékkal, a szociális segéllyel, a nyugdíjjal, hogyan indexálna, kinek adna; építene, vagy építést leállítana.

A miniszterelnök a választókat ezért arra biztatta: kérdezzenek, és ne engedjék, hogy a politika csak hatalomról, személyről, veszekedésről, vagy személyeskedésről szóljon.

Speciális támogatást vezet be a kormány a távfűtéses lakásban lakók számára, figyelembe véve, kinek milyen a szociális helyzete - jelentette be felszólalásában a miniszterelnök. A kormányfő szerint "oda kell fordulni a különböző energiacégekhez", és tőlük kell hozzájárulást kérni. Mint mondta, a Robin Hood-adóra azért van szükség, mert több tízmilliárd forint kell a panellakásokban lakók támogatásához, akik jelenleg kétszer annyit fizetnek a fűtésért, mint az egyéni fűtést használók. A következő két évben mindenkinek lehetővé kell tenni, hogy távhőfogyasztása mérhető, szabályozható legyen, erre külön lesz forrás a költségvetésben - jelentette ki a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint elképzelhető, hogy bevezetik: ha az emberek számlát kérnek egy szolgáltatásról, és azt meg is tartják, akkor az áfát az év végén levonhatják az adójukból. 

Galéria, kattintson!
© Stiller Ákos
 
A miniszterelnök ezt azzal indokolta, hogy pozitív ösztönzőkkel kell megváltoztatni a rossz szokásokat, és ez is segíthet a gazdaság kifehérítésében.  Beszélt arról is, hogy a Megegyezés programja arról szól, hogy egymás sértegetése helyett egyezzenek meg fontos dolgokról. Durcáskodás, ultimátum-politika helyett, okos az embereket érintő kérdésekben egyezzünk meg - hangozatta. 
 


Példaként említette, hogy megvizsgálták a KDNP családi adózásra vonatkozó javaslatát, de ez 10-15 ezer forintot elvenne a fiatal pályakezdőktől, ami nem vállalható. Hozzátette: az egykulcsos adóra vonatkozó indítványokat is folyamatosan elemzik.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zsebre dolgozhatott két rendőr az M1-esen

Zsebre dolgozhatott két rendőr az M1-esen

Gulyás Gergely Ferenc pápa melegjogi nyilatkozatáról: Református vagyok

Gulyás Gergely Ferenc pápa melegjogi nyilatkozatáról: Református vagyok

Minden eddiginél több új fertőzöttet szűrtek ki Nagy-Britanniában

Minden eddiginél több új fertőzöttet szűrtek ki Nagy-Britanniában