szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője teljes körű felhatalmazást kapott arra, hogy biztosítsa a frakció fenntartásához szükséges létszámot - mondta az MDF országos választmányának szombaton megválasztott új elnöke a testület ülését követően. A korábban a parlamenti frakcióból kizárt Almássy Kornél szerint az MDF-ben meg kellene ismételni a tisztújítást, ha ez megtörténne, és lenne teljes megújulás a párt belső életében, akkor akár vissza is térne a frakcióba.

 Herényi Károly kapott felhatalmazást arra, hogy alkotmányos keretek között garantálja a frakció működéséhez előírt létszámot, megtegye a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy az MDF képviselőcsoportja fennmaradjon - közölte Makay Zsolt. Vas János pénteken lépett ki az MDF parlamenti frakciójából, és ezzel kilenc főre csökkent az MDF eredetileg 11 fős képviselőcsoportja, hiszen a frakcióból korábban kizárt Almássy Kornél már független képviselőként dolgozik a parlamentben. A házszabály szerint akkor szűnik meg egy képviselőcsoport, ha tagjainak száma tíz fő alá csökken.

Arra a kérdésre, hogy a lehetőségek között van-e Almássy Kornél visszahívása a frakcióba, Makay Zsolt azt mondta: a választmányban az a lehetőség merült fel, hogy a listán megválasztott Almássy Kornél adja vissza mandátumát, hiszen ezzel tudná stabilizálni az MDF-frakció helyzetét. Az országos választmány ülésének napirendjéről Almássy Kornél kizárását azért vették le, mert a párt számára sokkal fontosabb, hogy a jelenlegi legfontosabb kérdéssel, a világban tapasztalható gazdasági és pénzügyi válsággal foglalkozzon. E feladatat megoldásában az MDF-et - a választmány felhatalmazása alapján - szintén Herényi Károly képviseli az egyeztetéseken. 

A választmány elnöke szerint Almássy Kornél tagságának ügye technikai kérdés. Arra a kérdésre, hogy ki lehet az a független képviselő, aki csatlakozhatna az MDF-frakcióhoz, azt mondta: e kérdésre Herényi Károly hivatott választ adni. Herényi Károly lehetséges mozgásteréről Makay Zsolt azt mondta: bíznak a frakcióvezetőben. Az ülést követően Herényi Károly az MTI érdeklődésére nem kívánt nyilatkozni arról, hogy milyen mozgástere van a képviselőcsoport létszámának biztosítására. Csak annyit közölt: a Házszabály minden kérdésre választ ad, s az adott jogi keretek között próbál lehetőségeket keresni.  

Az MDF országos választmány új elnöke - a szombati döntés szerint - a leköszönő Katona Kálmán helyett Makay Zsolt elnökségi tag lett. Makay Zsolt 1997-ben lépett be az MDF-be, az országos elnökség tagja, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés nemzetközi és társadalmi kapcsolatok tanácsnoka.

Almássy: feltételekkel visszaülne a frakcióba

Almássy Kornél szerint az MDF-ben meg kellene ismételni a tisztújítást, ha ez megtörténne, és lenne teljes megújulás a párt belső életében, akkor megfontolná azt a lehetőséget, hogy visszatérjen az MDF parlamenti frakciójába; erről a politikus szombaton, Budapesten nyilatkozott. A politikus képtelenségnek tartja, hogy visszaadja listán szerzett parlamenti mandátumát.

"Az MDF-ben új tisztújításra lenne szükség, ami rendezi a mára kialakult helyzetet" - fogalmazott az országos választmány ülését követően a frakcióból nemrég kizárt politikus. Hozzátette: ha az SZDSZ-ben néhány rossz mandátum miatt volt annyi becsület, hogy elrendeltek egy új tisztújítást, akkor ezt az MDF-ben is meg kellene tenni. Ez az MDF vezetésének bölcsességét bizonyítaná. 

A frakció megszűnésével kapcsolatban azt mondta: az elmúlt napokban senki nem kereste meg azzal, hogy akar-e a frakció tagja lenni. Almássy Kornél: emlékeztetett: az MDF országos választmánya szombaton levette napirendjéről kizárását, amit - értékelése szerint - a párt vezetése a jelenlegi helyzetben "nem mert megkockáztatni". Hozzátette: "súlyosan" megdöbbentette a szombati választmányi ülésen, hogy az MDF szűk vezetése részéről "semmifajta fajta önkritika vagy semmifajta előremutató javaslat nem hangzott el azzal kapcsoltban, hogy egyfelől mi is történt az elmúlt hetekben, másfelől mi lehet a kivezető út". Ugyanaz a vádaskodás folyt, mint korábban, s hasonlóan feszült hangulatú volt a válaszmányi ülés, mint ami jellemezte a pártot a korábbi hetekben - mondta.

Almássy Kornél közölte: a választmány ülésén arra a kérdésre, hogy az országos gyűlésen miért nem adták ki a mandátumot hat budapesti delegáltnak és az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) egy politikusának, nem kaptak választ. Úgy vélte, sokat elmond a párton belüli helyzetről az is, hogy az országos választmány elnöki tisztére ismét egy jelölt volt. Hozzátette: volt, aki a jelen helyzetben nem vállalta a jelölést. Dávid Ibolya kért meg arra a válaszmányi ülésen, hogy adjam vissza országgyűlési mandátumomat - mondta az MTI-nek az ülést követően Almássy Kornél, majd közölte: ezt képtelenségnek tartja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Itthon

Videó Almássy kiteregetéséről: "életem legnehezebb két hete"

Almássy Kornél feleségét és a mellette álló MDF-eseket is többször megfenyegették, mielőtt a politikus, a demokrata fórum alelnöke úgy döntött, visszalép az MDF elnökjelöltségétől. Erről Almássy Kornél csütörtökön délután számolt be újságíróknak Budapesten.

MTI Itthon

NBH: kitalációk Almássy állításai

A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok neve elhallgatását kérő illetékese azt közölte az MTI-vel, hogy „képtelenség és kitaláció” Almássy Kornélnak az az előző napi sajtótájékoztatón elhangzott állítása, hogy az őt ért fenyegetések mögött a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) „sejlett fel”.

MTI Itthon

Már az NNI nyomoz Almássy bejelentése kapcsán

Hivatalból nyomozást kezdett a rendőrség az MDF Somogy megyei elnökének állítólagos elrablása ügyében, súlyára való tekintettel az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) saját hatáskörébe vonta - tudta meg a HavariaPress.

MTI Itthon

Dávid Ibolya marad az MDF elnöke

Meg nem erősített információk szerint Dávid Ibolyát a szavazatot leadó 310 küldött 207 igen voksával választották meg az MDF elnökének szombaton a párt tisztújító országos gyűlésén Budapesten.

MTI/hvg.hu Itthon

A Tisztelet Társasága szakított az MDF-fel, zsugorodik a frakció

A Tisztelet Társasága az MDF 2010-es választási együttműködésére vonatkozó ajánlatát elutasította, és felszólítja Vas János képviselőt, hogy lépjen ki az MDF-frakcióból, és függetlenként képviselje tovább a szépkorúakat. Ezt Schmuck Andor, a társaság ügyvivője közölte.

Vélemény

MDF elnökválasztás: volt CD, de hol voltak a programok?

Az MDF-lehallgatási ügy kapcsán sokan a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb botrányáról beszélnek, és parlamenti vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazzák az ügy kivizsgálására. Nem lenne azonban szerencsés, ha a titkosszolgálati szál földerítése mellett elsikkadna a lényeg, a sikertelen elnökválasztási kampány – állapítja meg Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója.

MTI Itthon

Dávid: Almássy nem jelenhet meg az MDF képviseletében

Almássy Kornél nem jelenhet meg a Magyar Demokrata Fórum képviseletében és nem végezhet a frakció nevében munkát, amíg minden kérdésben nem látunk tisztán - jelentette ki Dávid Ibolya, az MDF elnöke a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este.

MTI Itthon

MDF: még nem zárják ki Almássyt

Az MDF országos választmánya levette a szombati ülése napirendjéről Almássy Kornél kizárásának ügyét - közölte Katona Kálmán, a választmány jelenlegi elnöke.

MTI Itthon

Szombaton törlik Almássy MDF-tagságát

Szombaton ül össze az MDF országos választmánya; napirenden szerepel a párt elnökségének megválasztása és Almássy Kornél tagságának törlése - mondta Katona Kálmán, az MDF országos választmányának elnöke.

MTI Itthon

Szilvásy: az NBH vizsgálja, feljelentse-e Almássy Kornélt

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) vizsgálja, tegyen-e feljelentést jó hírnév megsértése miatt az Almássy Kornél MDF-es politikus által csütörtökön elmondottakkal kapcsolatban - közölte Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

hvg.hu Itthon

Századvég-Forsense: nőtt némileg az MDF támogatottsága

Némiképp növekedett az MDF támogatottsága, viszont az SZDSZ az új vezetéssel egyelőre képtelen elmozdulni az 1 százalékról. A válaszadók többsége egy most vasárnapi országgyűlési választásokon Fidesz győzelmet jósolna - áll Századvég és a Forsense közvélemény-kutatásában.

MTI Itthon

Hét MDF-es küldöttnek nem adták ki a mandátumát

Legalább hét küldöttnek nem adták ki a mandátumát a helyszínen az MDF szombati tisztújító országos gyűlésén, így ők nem tudnak majd szavazni a jelöltekre - közölte Huber Szebasztián, a párt budapesti alelnöke, az egyik érintett a sajtó képviselőivel.

MTI Itthon

Kizárták Almássyt

A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja egyhangú szavazással kizárta soraiból Almássy Kornélt – közölte Herényi Károly frakcióvezető. A frakcióból kizárás a párt alapszabálya szerint a pártból való kizárást is jelenti.

Bevallotta az NNK, hogy napi 12 ezernél nem tudnak több PCR-tesztet elvégezni Magyarországon

Bevallotta az NNK, hogy napi 12 ezernél nem tudnak több PCR-tesztet elvégezni Magyarországon

Mennyire könnyen javítható az iPhone 12? Itt a válasz

Mennyire könnyen javítható az iPhone 12? Itt a válasz

Még mindig nincs magyarázat a namíbiai fókapusztulásra, miközben ezrével számolják az újabb áldozatokat

Még mindig nincs magyarázat a namíbiai fókapusztulásra, miközben ezrével számolják az újabb áldozatokat