szerző:
MTI

Angyalföldön csak azok az üzletek tarthatnak nyitva este 11 óra után, amelyek nem árusítanak alkoholt - a képviselő-testület csütörtöki ülésén hozott döntésről a kerület sajtóreferense tájékoztatott.

Az MSZP-s többségű testület 28 igen és 3 tartózkodás mellett, nem szavazat nélkül fogadta el a rendeletet, amelyet részben módosítottak a korábbi tervezethez képest - mondta el Gellért Lajos. Emlékeztetett, hogy a korábbi tervezetben ugyanis este 10 óra szerepelt: ez után csak a benzinkutak, az éttermek és azok az élelmiszer-áruházak tarthattak volna nyitva, amelyeknek van melegkonyhás engedélyük.

Az elfogadott rendelet este 11 órára tolja ki a korlátozást és az alkoholárusítás tilalmához köti az éjszakai nyitva tartást. A tilalom benzinkutakra és melegkonyhás engedéllyel rendelkező üzletekre továbbra sem vonatkozik.

A korlátozás hétköznapokra és vasárnapra érvényes, pénteken és szombaton az alkoholt is árusító üzletek éjfélig tarthatnak nyitva.

Merker Dávid, a XIII. kerületi SZDSZ frakcióvezető-helyettese a döntés után elmondta, frakciójuk tagjai tartózkodtak a szavazásnál. A tervezetet előrelépésnek nevezte a beterjesztetthez képest, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy "elég abszurd helyzet állhat elő", mert nemcsak a kisboltokra vonatkozik a rendelet, hanem a nem melegkonyhás vendéglátó- és szórakozóhelyekre, így például a margitszigetiekre is. A rendelet értelmében nem lehet majd alkoholt fogyasztani például azokban a sörözőkben sem, ahol nincs melegkonyha - tette hozzá a liberális politikus.

Az SZDSZ szerdai sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy nem értenek egyet a rendelettervezettel, mert szerintük nem új korlátozást kell bevezetni, hanem a meglévőket kell betartani. Ugyanerre az okra hivatkozva utasította el szerdán a Fidesz-KDNP is az eredeti előterjesztést.

Az előterjesztés szövege szerint azért készül a kerület a boltok nyitva tartásának korlátozására, mert a kereskedelmi egységekkel kapcsolatos lakossági panaszok nagy része a hangos zene, a köztéri alkoholfogyasztás és az üzleteket, vendéglátó-ipari egységeket elhagyó fiatalok hangoskodása miatt érkezik.

A kerületben a közterületi alkoholfogyasztást eddig is szabályozták, amelyet a közterület-felügyelet és a rendőrség ellenőrzött. E szerint este 10 óra után nem lehet közterületen alkoholt fogyasztani.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Tizenkét pohárnyi alkohol meg sem kottyan a mókuscickánynak

Tizenkét pohár bornak megfelelő mennyiségű alkoholt fogyaszt minden este a nyílfarkú mókuscickány, mégsem részegedik le soha. Német kutatók szerint a kis iszákos állatok miatt újra kell gondolni az emberi alkoholfogyasztással kapcsolatos elméleteket is.

MTI Itthon

Közterületi alkoholstop Ózdon

Szeptembertől tilos közterületen az alkoholfogyasztás Ózdon, a hónap eddig eltelt napjaiban azonban még nem büntettek meg senkit - tájékoztatott Fodor Gábor, a közterület-felügyelet megbízott vezetője.

Plázs

A női alkoholizmus rejtélyei

Sem a kiváltó okai, sem a lefolyása, sem a megoldása nem ugyanaz, mint a férfiak esetében - valószínűsítik a sokáig tabuként kezelt, máig kevéssé ismert női alkoholizmusról a legújabb kutatások.

MTI Itthon

Szolnoki alkoholstop: csendesebben vigadnak

A folyamatosan nyitva tartó üzletek, benzinkutak többsége betartja azt a helyi önkormányzati rendeletet, miszerint Szolnokon este 22 és reggel 6 óra között nem árusíthatnak szeszes italt. A városban kevesebb lett a lakosság éjszakai nyugalmát megzavaró esemény - így összegezhetők a Tisza-parti városban egy hónapja érvényben lévő éjszakai alkohol-eladási stop kezdeti tapasztalatai.

MTI Plázs

Az alkoholisták kilenc kategóriája

A brit kormány egy nagyszabású alkoholellenes kampány nyitányaként a részegeseket kilenc kategóriába sorolta azzal, hogy amennyiben valaki felismeri mértéktelen ivászatának okát, könnyebben megszabadulhat káros szenvedélyétől.

"Attól, hogy valaki jó festő vagy burkoló, még nem lesz jó vállalkozó"

"Attól, hogy valaki jó festő vagy burkoló, még nem lesz jó vállalkozó"

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Benzema mesterhármasával nyert a Real Madrid a La Ligában

Benzema mesterhármasával nyert a Real Madrid a La Ligában

Vétóval fenyegeti az USA az ENSZ nemi erőszak elleni javaslatát, mert abortusztámogatást olvas ki belőle

Vétóval fenyegeti az USA az ENSZ nemi erőszak elleni javaslatát, mert abortusztámogatást olvas ki belőle

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni

Lajos herceg egyéves lett, és új fotókkal lehet ünnepelni

Videó: kemény, ahogy fényes nappal szedik ki a tolvajok a Toyota Priusokból a katalizátorokat

Videó: kemény, ahogy fényes nappal szedik ki a tolvajok a Toyota Priusokból a katalizátorokat