szerző:
hvg.hu

Megvenné a Siemens Zrt. a vele szemben fennálló 1,9 milliárd forintos követelést - értesült a hvg.hu. A cég ezzel egyrészt saját maga adósa lenne, másrészt attól a vállalkozástól akarja megvenni a követelést, amellyel egyébként perben áll.

A SATeLIT tévét működtető TVegy Rt. és a Siemens nyolc évvel ezelőtt támogatói szerződést írt alá. A megállapodás szerint a multi lekötötte a csatorna reklámidejének a felét, amelyért 1,351 milliárd forintot

A Siemens-SATeLIT ügy fordulói
Farkas Imre vádjai (2006. november 22.)

A Siemens perelni akar (2006. november 29.)

Farkas Imre megmosolyogja a Siemens közleményét (2006. november 30.)

Hajléktalanok fantomcégei - újabb Siemens-botrány (2006. december 11.)

A Siemens haragosára vallottak a gyémántügyben (2006. december 13.) 
fizetett. Az összeg felét, 720 millió forintot azonban a csatornának vissza kellett csorgatnia a Siemens által megjelölt cégeknek, legalábbis ezt állította a TVegy vezetője, Farkas Imre, aki arról is beszámolt, hogy a jó viszony nem tartott sokáig, s 2002-ben a Siemens jogszerűtlenül felmondta a szerződést. (Az esetről a hvg.hu részletesen írt, ezzel kapcsolatos cikkeinket az oldalsó linkeken találják.)

Emiatt mintegy 1,5 milliárd forintos kár érte a TVegyet, amely nem jutott hozzá a 2002 első negyedévére járó 400 millió forintjához sem, s így a csatornánál dolgozóknak sem tudtak fizetni. Az emberek elveszítették a munkahelyüket, az rt. ellen pedig felszámolás indult. Eközben a Siemens és a SATeLIT közötti pénzmozgás vizsgálatára, hogy történt-e zsarolás vagy vesztegetés, nyomozás indult a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályán. A rendőrség azonban az előbbire nem talált bizonyítékot, a vesztegetés kapcsán pedig már nem kezdhetett büntetőeljárást, mert az ügy 2001-re datálódik, és az eset 2004-re elévült.

Farkas Imre
© Túry Gergely
Az eltelt évek alatt Farkas nem tudott a német cég magyar leányvállalatának vezetőivel megegyezni, ezért bírósághoz fordult. Idén – teljesen váratlanul – felcsillant a remény a megállapodásra, miután márciusban a TVegy vezetőjét a peren kívüli egyezség ajánlatával keresték meg a Siemenstől. A tárgyalások viszont október elején azzal zárultak, hogy a Siemens jelezte: nem jogos Farkasék követelése. Farkas Imre - mint lapunknak elmondta - ebből arra következtetett, hogy a cég időhúzásra játszik. Ezt követően azonban a TVegy felszámolója jelezte, hogy az általa értékesítésre felajánlott követeléscsomagra bejelentkezett a Siemens is, és vételi ajánlatot tett.

A Siemensnél az ügyről a hvg.hu-nak azt mondták, az ajánlat beadását gazdaságossági szempontok indokolták, mivel a követelések megvásárlása sokkal kisebb anyagi terhet ró a vállalatra, mint a hosszú éveken keresztül tartó céltartalék-képzés és a per járulékos költségei. Megjegyezték azt is, hogy „a Siemens soha nem ismerte el, és az ajánlat adással sem fogadja el a TVegy követelésének jogosságát, de a gazdasági racionalitás úgy kívánja, hogy a felelős új cégvezetés a pályázat lehetőségével élve is próbáljon pontot tenni a 2003 óta húzódó, és a társaságra rossz fényt vető ügy végére.”

Addig is folyik a két vállalkozás közötti polgári per a Fővárosi Bíróságon egy 425 milliós számlatartozás és kamatainak a megfizetéséről, valamint arról, hogy a bíróság mondja ki, hogy az Siemens jogszerűtlenül mondta fel a szerződést.

A Siemens állításait értetlenül fogadta Farkas Imre. „Ha nincs jogalapja a követelésemnek, akkor miért kezdett tárgyalásokat velem a cég vezérigazgatója, Szentkuti László idén márciusban, s miért találkoztunk összesen nyolcszor?” A TVegy vezetője nem tartja tisztességes megoldásnak, hogy a tárgyalások alatt tett lépéseket a Siemens a tárgyalás alapjául szolgáló megegyezés ellen.

Farkas Imre végezetül elmondta, kérdés számára az is, hogy ha nem jogos a követelése, akkor miért képez céltartalékot a Siemens. „Másrészt, ha igaz az, amit Szentkuti László a nekem írt levelében ír, hogy a menedzsmentnek joga és kötelessége a kárenyhítés érdekében mindent megtenni, akkor a peren kívüli megegyezésért is mindent meg kellett volna tenniük.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Volt Siemens-vezető a vádlottak padján

Több tízmillió euró hűtlen kezelésével, illetve adócsalással vádolják egyebek között a Siemens konszern egyik korábbi vezetőjét, továbbá az AUB munkavállalói szervezet volt elnökét.

Az ukrán elnökválasztás eddigi talán legbizarrabb incidense ez volt

Az ukrán elnökválasztás eddigi talán legbizarrabb incidense ez volt

Újra bajnok a Juve

Újra bajnok a Juve

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

A Dacia állva hagyta vetélytársait Európában

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

Jött egy ingyenes játék a számítógépére: Windowsra már letölthető a Forza Street

Jött egy ingyenes játék a számítógépére: Windowsra már letölthető a Forza Street

"Et resurrexit tertia die": Orbán Viktor latinul üzent húsvétra a közösségi oldalán

"Et resurrexit tertia die": Orbán Viktor latinul üzent húsvétra a közösségi oldalán