szerző:
MTI

Azért van szükség a mai ötpárti egyeztetésre, mert bár a kormánynak a gazdaság fehérítése és az adórendszer egyszerűsítése kapcsán tervezett intézkedési iránya jónak látszik, "az ördög a részletekben lakozik", ezért közösen kell áttekinteni a javaslatokat; az SZDSZ elnöke erről az MTI-nek adott interjúban beszélt.

Fodor Gábor kiemelte: már a múlt szombati nemzeti csúcson is elmondta, hogy van jónéhány javaslat az asztalon, amelyekkel kezelni lehet a kialakult válsághelyzetet, és most mindenkinek félre kell tennie presztízsszempontjait, mert a legfontosabb az, hogy mi a legjobb az ország számára.

A liberális pártelnök felidézte, hogy a hétvégén a többség egyetértett abban: a hiánycsökkentésnek és a stabilitás megteremtésének van elsőbbsége, és erre szolgál az SZDSZ plafontörvényre vonatkozó javaslata is. Megjegyezte: örül annak, hogy a miniszterelnök visszalépett az MSZP-MDF módosító javaslatától, amely a plafontörvény felpuhításra irányult.

Arra a felvetésre, hogy megkezdődött-e a közeledés az SZDSZ és az MSZP között, Fodor Gábor azt felelte, a világgazdasági válság hatásai Magyarországot is érintik, emiatt sok mindent újra kell gondolni, mert az országnak stabilitásra és kiszámíthatóságra van szüksége. Hozzátette: amit az SZDSZ ellenzéki pártként megtehet, azt az ésszerű javaslatok mentén meg kell tenni.

© Stiller Ákos
Jó jel, hogy a kormányban a jelek szerint megvan a kompromisszumkészség, ezért az SZDSZ is hajlandó közeledni - fogalmazott Fodor Gábor. Példaként említette, hogy az adóreformban szereplő javaslataik között nem az adócsökkentést szerepeltetik az első helyen a következő időkben. Hangsúlyozta: ez nem jelenti azt, hogy lemondanak az adóreformról.

A kormánynak a válság kapcsán meghozott döntéseiről az ellenzéki pártelnök azt mondta, a kezdeti lassú reakciók után, ha kissé késlekedve is, de a kabinet megtette a szükséges lépéseket. Most viszont a stabilitás megteremtésére és széles körű politikai konszenzusra van szükség. Fodor Gábor szerint ki kell mondani, hogy idén elsődleges prioritást élvez az állami kiadások csökkentése, miközben a hiánycélt 3 százalékhoz kell közelíteni.
Jövőre pedig el kell fogadni a plafontörvényt, méghozzá a szigorú, nem pedig a felpuhított változatát. Nem szabad elvinni az ügyet abba az irányba, amerre az MSZP és MDF közösen elindult. Ezért figyelemreméltó, hogy a miniszterelnök a nemzeti csúcson már visszalépett ezektől a javaslatoktól - fejtette ki.

Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ megszavazza-e a büdzsét, Fodor Gábor azt mondta, erről még korai beszélni, mert akkor látnak majd világosan, ha alaposan áttanulmányozták az előterjesztést. Elmondta viszont, hogy az átdolgozott költségvetésben is számtalan problémát találtak. Fodor Gábor szerint a javaslat reálisabb, mint a korábbi, de még midig a néhány hónappal ezelőtti állapotot tükrözi, hiszen 1,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A politikus leszögezte: nem lehet irreális kiindulópontra építeni a büdzsét.

Ötpárti egyeztetés

Ötpárti egyeztetést tartanak ma a parlamenti frakciók a takarékos állami gazdálkodásról szóló törvényjavaslatról - az úgynevezett plafontörvényről -, valamint az adóreform menetrendjéről és garanciáiról az Országházban, az SZDSZ és az MDF frakcióvezetőjének kezdeményezésére. A pártok mindegyike jelezte, hogy részt vesz az egyeztetésen. A találkozó előkészítené a parlamenti pártok elnökeinek és frakcióvezetőinek részvételével tartandó politikai csúcs összehívását - írta Kóka János és Herényi Károly a frakcióvezetőknek címzett, az MTI-hez is eljuttatott levelében.

Saját eddigi pártelnöki működéséről azt mondta, rendkívül nehéz periódusban vette át a szabad demokraták vezetését, de a nyár óta eltelt időszakban rengeteg változáson esett át az SZDSZ. Kiemelte, hogy elkezdte megvalósítani a párbeszéd programját, amelyet a világválság kezdete óta a magyar társadalom még jobban igényel.

Az SZDSZ párbeszédre törekszik, ami sokak számára meglepő és jelentős fordulat a magyar közéletben - fogalmazott Fodor Gábor. Beszámolt arról, hogy nagy számban kapott gyalázkodó leveleket, amikor leült tárgyalni a többi pártvezetővel, ami mutatja, milyen indulatok élnek a társadalomban. Hozzátette: lehetnek vitáik, de a válság azt mutatja, hogy félre kell tenni az értelmetlen és ostoba szembenállásokat. A liberális párt Fodor Gábor szerint elindult abba az irányba, hogy a politikai élet aktív alakítója legyen.

Az SZDSZ-en belüli változásokat elemezve azt mondta, ha valaki megnézi a szabad demokraták ügyvivő testületét, akkor feltűnik, hogy ők tudták a legátfogóbb megújulást felmutatni a politikai erők közül. Ennek alátámasztására kitért arra, hogy nincs még egy olyan párt, ahol annyi fiatal jelenne meg a pártvezetésben, mint az SZDSZ-nél. Példaként említette az ügyvivő testület tagjaként tevékenykedő Gusztos Pétert, John Emesét, Csőzik Lászlót és Léderer Andrást, akik közül az első három a párt Új Generáció nevű ifjúsági szervezetének vezetője volt, míg Léderer András most áll a testület élén. Mint mondta, van utánpótlás, és használják is ezeket a fiatalokat, így "egyedüli politikai erőként végre tudtunk hajtani egy valódi generációváltást".
 
Kóka Jánosról, a párt volt elnökéről, jelenlegi parlamenti frakcióvezetőjéről Fodor Gábor azt mondta, hogy normális a viszonyuk, és jól tudnak együtt dolgozni. Arra a kérdésre, hogy decembert követően, amikor lejár Kóka János frakcióvezetői mandátuma, továbbra is a képviselőcsoport vezetőjeként számol-e vele, annyit mondott, hogy továbbra is együttműködésre fog törekedni elődjével, de ezt nem kívánta részletezni.

A közelgő október 23-i ünnep kapcsán az SZDSZ elnöke azt mondta, húsz évvel ezelőtt azért kellett hatalmas rendőri erőket mozgósítani, hogy ne lehessen megünnepelni október 23-át, ma azért kell, hogy lehessen. Fodor Gábor szerint éppen ezért minden politikai erőnek érdemes elgondolkodnia, hová vezet a megosztottság és az értelmetlen hitvita. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Valljuk be: a húsvét az evésről szól

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Kész csoda, hogy Notre-Dame még áll! - állítják a párizsi tűzoltók

Kígyók kényszerítették home office-ra Libéria elnökét

Kígyók kényszerítették home office-ra Libéria elnökét

Milliárdokkal többet költenek a britek a Brexit miatt

Milliárdokkal többet költenek a britek a Brexit miatt

A fülöp-szigeteki "Jézus Krisztus" belefáradt a keresztre feszítésekbe, várja az utódját

A fülöp-szigeteki "Jézus Krisztus" belefáradt a keresztre feszítésekbe, várja az utódját

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom

Az elnöki hatalomról szavaz ma Egyiptom