szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az uzsora áldozatainak segítséget nyújtó irodát hoztak létre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monokon - közölte a település független polgármestere csütörtökön.

Cikkek a hvg.hu-n a "kamatos pénz" világáról
Uzsorások a cigánytelepen
Uzsorások a cigánytelepen 2.
Félreértett uzsorások

A kiszolgáltatott és bajba jutott emberek hatékonyabb védelme érdekében az önkormányzat együttműködési megállapodást írt alá az Európai SORS-TÁRSAK Közhasznú Egyesülettel - mondta Szepessy Zsolt monoki polgármester. Ennek szellemében a helyi polgármesteri hivatal épületén belül - az egyesülettel közösen - az uzsora áldozatainak segítséget nyújtó irodát hoztak létre. Az irodához forduló áldozatoknak jogi, emberi és lehetőségeikhez képest anyagi segítséget próbálnak nyújtani a hatóságokkal szorosan együttműködve.

Mint mondta, Monok polgármestereként mélységesen elítéli, és felháborítónak tartja, hogy "uzsorás bűnöző elemek gátlástalanul, nyereségvágyból, az emberek legnagyobb értékétől, az otthonuktól képesek megfosztani becsületes és ártatlan embereket". 

Véleménye szerint az uzsora és a lakásmaffia egy tőről fakadó és egymással szorosan összefonódó bűncselekmény típusok, amelyekkel szemben külön-külön és egyszerre is védekezni kell. A mai jogrend azonban nem minden esetben tudja garantálni a bűnözők csapdájában került védtelen emberek biztonságát. Hozzátette: a jogvédő irodában várják mindazok jelentkezését, akik uzsorás bűnözők áldozatává váltak és emiatt elveszítették otthonukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Büntetlenül lehet uzsorázni

Az uzsorakölcsön jelenleg nem bűncselekmény, de nap mint nap hallani azzal összefüggő erőszakos bűntettekről, ezért került napirendre a szakemberek körében, hogy az uzsoratevékenységet ismét büntetőjogilag szankcionálják - mondta Tóth Mihály büntetőjogász.

hvg.hu Itthon

Uzsorás volt a pécsi áldozat

Egy elszámolási vita miatt dobhattak kézigránátot egy pécsi házra november 18-án – értesült a hvg.hu. Információink szerint az áldozat uzsora kölcsönzéssel foglalkozott.

Hét nap

Börtön uzsoráért

Három év börtönt is ki lehet szabni 2009 januárjától uzsora miatt, ha az Országgyűlés a kormány kérésének megfelelően...

MTI Itthon

Tehetetlenek a rendőrök az uzsorásokkal szemben?

Tavaly egész évben 87 nyomozást rendeltek el uzsorahitelezéssel összefüggésben, az idén fél év alatt már 102-t; a nyomozások többnyire önbíráskodás, zsarolás miatt, ritkábban jogosulatlan pénzügyi tevékenység, csalás vagy emberrablás, személyi szabadság megsértése, esetleg könnyű testi sértés gyanújával indultak - írta a szombati Népszabadság.

Hét nap

Uzsoranaptár

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság hadat üzent a főként az ország északkeleti térségében működő...

MTI Itthon

Verés és fenyegetés - újabb elfogott uzsorások

A bátonyterenyei rendőrkapitányság egy olyan pár ellen folytat eljárást, akik a gyanú szerint heti százszázalékos kamattal adtak kölcsönöket rászorulóknak, majd a pénzt tettlegességgel igyekeztek behajtani.

MTI Itthon

Uzsorakölcsön: a rendőrök naptárral harcolnak

Úgynevezett uzsoranaptárt készített a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azoknak, akik önhibájukon kívül eladósodtak, reménytelen helyzetbe, uzsorások karmaiba kerültek - mondta Dobi Tamás a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Csalók hirdettek nyereményjátékot az Aldi nevében

Csalók hirdettek nyereményjátékot az Aldi nevében

Letartóztatták a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Letartóztatták a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása

Kutatások eredménye: 4-5 hónap után már érződik az e-biciklizés hatása