szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyelőre nem csatlakozik a TV2 az Antenna Hungária (AH) digitális földfelszíni műsorszóró hálózatára, ugyanakkor bíróságtól kérte a felek közötti szerződés létrehozását; az RTL Klub az Alkotmánybíróságon támadta meg a digitális átállásról szóló törvényt - közölte a két országos kereskedelmi csatorna hétfőn, az új platform indulásának napján. A Viasat3 sem kötött még szerződést az új platformra menetelről.

Róbert Ákos, az RTL Klub vezérigazgató-helyettese elmondta: túlzottan hosszúnak találták a tárgyalások kezdetén 12, majd később kétszer hatéves szerződési időszakot, hiányolták a garanciális elemeket a megállapodásból, de azt is, hogy mi alapján állapítják meg, teljesült-e már a jelenlegi, analóg földfelszíni műsorszórás leállításához szükséges, 94 százalékos digitális penetráció. 

Mindenképpen fel kívánnak kerülni a digitális platformra, hiszen ha egy médiatörvény-módosítással jóváhagyják a tulajdonosi korlátok lazítását, így sokkal könnyebb csatornacsaládot építeniük - magyarázta Róbert Ákos, közlése szerint azért kértek normakontrollt az Alkotmánybíróságtól, mert úgy vélik, a digitális átállásról szóló törvény egyes passzusai nem fogalmaznak egyértelműen, de vannak aggályaik a jogszabály vállalkozási- és sajtószabadság-ellenességével kapcsolatban is.

"Nem vezettek eredményre a TV2 és az Antenna Hungária Zrt. valamint az Antenna Digitális Televízió Műsorterjesztő Kft. között folytatott tárgyalások", noha a társaság mindent megtett annak érdekében - írta közleményében a cég, jelezve: nem álltak el attól a szándékuktól, hogy felkerüljenek a digitális hálózatra.

Mint hozzátették, amellett, hogy a vonatkozó jogszabályi rendelkezések nem biztosítottak elegendő időt a megállapodás részleteinek tisztázására, "az Antenna Hungária Zrt. olyan egyoldalú feltételeket tartalmazó, az AH erőfölényét tükröző szerződést kívánt a TV2-vel aláíratni, amely semmilyen szempontból nem volt elfogadható". 

Mindezek miatt múlt pénteken keresetet nyújtottak be a Fővárosi Bírósághoz "a digitális műsorterjesztési szolgáltatási szerződés létrehozatala és tartalmának megállapítása iránt" - tudatták, Várdy Zoltán vezérigazgatót idézve, aki annak a reményének adott hangot: a piaci körülményeknek megfelelő, mindkét fél számára elfogadható feltételeket tartalmazó szerződést hagy jóvá ítéletével a bíróság.

A harmadik nagy hazai kereskedelmi csatornát, a Viasat3-at működtető társaság azt közölte: az AH-val közös szándéknyilatkozatuk alapján a felek december 31-ig lezárják "az egyeztetéseket az anyagi, illetve a technikai feltételekről. Ez a tárgyalássorozat még folyamatban van."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Brüsszelben válságtanácskozást tartottak az AstraZeneca miatt

Hogy vészelte át a magyar a karantént? Ivott, és sokat

Hogy vészelte át a magyar a karantént? Ivott, és sokat

Koronavírus-fertőzésben meghalt a svéd drámaíró, Lars Norén

Koronavírus-fertőzésben meghalt a svéd drámaíró, Lars Norén