szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Őrizetbe vett a rendőrség egy 35 éves nagyecsedi férfit, aki uzsorakölcsönöket adott nehéz helyzetben lévő családoknak, majd adósait kihasználva szociálpolitikai csalásokat követett el.

A nagyecsedi lakost kedden többrendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás, valamint közokirat-hamisítás miatt vették őrizetbe, az ügynek további kilenc gyanúsítottja van - közölte a rendőrség.

A százados tájékoztatása szerint a férfinak többen tartoztak százezer forint nagyságrendű uzsorakölcsönökkel. A nehéz körülmények között élő környékbeli családok nem tudták fizetni a kamatos adósságot, ezért a gyanúsított arra vette rá őket, hogy fiktív lakásvásárlási szerződéseket kössenek, és felvegyék a gyermekek után járó szociálpolitikai támogatást. A jogellenesen igénybe vett összegek nagy része ezután az uzsoráshoz került, aki esetenként legfeljebb tíz százalékot juttatott vissza a támogatásigénylőknek.

Az eljárás adatai szerint a csalássorozat évek óta folyt, az államot mintegy nyolcmillió forinttal károsították meg. Az őrizetbe vett férfin kívül eddig kilenc gyanúsítottja van az ügynek, ők kérték fiktív adásvételi szerződések alapján a támogatásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Verés és fenyegetés - újabb elfogott uzsorások

A bátonyterenyei rendőrkapitányság egy olyan pár ellen folytat eljárást, akik a gyanú szerint heti százszázalékos kamattal adtak kölcsönöket rászorulóknak, majd a pénzt tettlegességgel igyekeztek behajtani.

Hét nap

Uzsoranaptár

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság hadat üzent a főként az ország északkeleti térségében működő...

Kiricsi Gábor Itthon

Kamatrabszolgaság Magyarországon - uzsorások a cigánytelepen

A legnyomorultabb körülmények között élőkön is meg lehet gazdagodni, csak erőszak és arcátlanság kell hozzá. Feudalizmus, szolgaság és kizsákmányolás a magyarországi cigányok között. Cikksorozatunk első részét olvashatják.

MTI Itthon

Uzsorakölcsön: a rendőrök naptárral harcolnak

Úgynevezett uzsoranaptárt készített a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében azoknak, akik önhibájukon kívül eladósodtak, reménytelen helyzetbe, uzsorások karmaiba kerültek - mondta Dobi Tamás a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

MTI Itthon

Bírósági végrehajtó az uzsoraügyletekben

Egy önálló bírósági végrehajtó is érintett lehet a baranyai uzsoraügyletekben, aki ellen a közelmúltban eljárást indított a rendőrség – közölte Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere vasárnap.

Hét nap

Börtön uzsoráért

Három év börtönt is ki lehet szabni 2009 januárjától uzsora miatt, ha az Országgyűlés a kormány kérésének megfelelően...

Kiricsi Gábor Itthon

Adósrabszolgák és uzsorások a cigánytelepen

A romák között fölöttébb elterjedt uzsorázásról szóló cikkünk első részét már olvashatták. Alábbi, második fejezetében megpróbálunk utánajárni, hogy mégis kikből lett uzsorás, hogy miért dőlnek be nekik a nyomorgó cigányok, és milyen megoldási képletek születtek a lehetetlen állapotra.

MTI Itthon

200 ezres kölcsönnel ütnék ki a nyeregből az uzsorásokat

Egy tervezet szerint 10 ezer és 200 ezer forint közötti kölcsönhöz juthatnak azok a rászorulók, akik az „esélyek bankjától” kérnek anyagi segítséget. A részleteken szocialista képviselők dolgoznak - írta a szerdai Népszava.

hvg.hu Itthon

Uzsorás volt a pécsi áldozat

Egy elszámolási vita miatt dobhattak kézigránátot egy pécsi házra november 18-án – értesült a hvg.hu. Információink szerint az áldozat uzsora kölcsönzéssel foglalkozott.

MTI Itthon

Zsaroló, önbíráskodó uzsorások Szabolcsban

Zsaroló és önbíráskodó uzsorások ellen indított eljárást a rendőrség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében; az uzsorások sokszorosan követeltek vissza kölcsön adott pénzt a nehéz anyagi helyzetben lévő emberektől - közölte a térségi főkapitányság sajtószóvivője.

MTI Itthon

Iroda nyílt az uzsorások áldozatainak

Az uzsora áldozatainak segítséget nyújtó irodát hoztak létre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monokon - közölte a település független polgármestere csütörtökön.

Hiába kapta meg mindkét oltást az izraeli férfi, karanténba kellett vonulnia Magyarországon

Hiába kapta meg mindkét oltást az izraeli férfi, karanténba kellett vonulnia Magyarországon

Valódi szakember váltotta a NASA klímaszkeptikus vezetőjét, akit még Trump nevezett ki

Valódi szakember váltotta a NASA klímaszkeptikus vezetőjét, akit még Trump nevezett ki

A külföld is kiállt Navalnij mellett

A külföld is kiállt Navalnij mellett