szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyarországi cigányság esetében, úgy tűnik, nem vált be a jelenlegi kisebbségi önkormányzati rendszer. Az etnikai csoport problémája speciális kezelést igényel, törvényhozási szinten ezzel számot kell vetni - mondta Sólyom László köztársasági szerdán Budapesten.

Nagy különbségek vannak Magyarországon a kisebbségek között helyzetük, létszámuk és nyelvi önállóságuk alapján. A legnagyobb hazai kisebbség, a roma közösség problémája speciális kezelést igényel, ezzel törvényhozási szinten is számot kell vetni - mondta az államfő a Magyar Tudományos Akadémián (MTA), a kisebbségi törvény elfogadásának 15. évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

Sólyom közölte: a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez az önkormányzati rendszer, amely a többi nemzetiség esetében többé-kevésbé működik, a roma közösség esetében nem látszik beválni. Az államfő szeretné, ha nagyobb hangsúlyt kapnának a magyarországi kisebbségek. Szükség lenne a nemzetiségi értékek erőteljesebb tudatosítására, valamint arra, hogy a kisebbségek jobban számon tartsák egymást.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy az 1993-as kisebbségi törvényt egész Európa üdvözölte. A példamutatás alapja a kisebbségi önkormányzati struktúra és az, hogy a nemzetiségeknek kollektív jogai vannak Magyarországon.

A kisebbségi ombudsmani hivatal és az MTA - a konferencia két szervezője - együttműködési megállapodást kötött arról, hogy közösen támogatnak minden olyan törekvést, amely a Magyarországon élő kisebbségek jogainak védelmét, anyanyelvük és kultúrájuk terjesztését szolgálja. A dokumentumot Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa és Pálinkás József, az MTA elnöke írta alá.

Pálinkás hangsúlyozta: a nemzetiségi, etnikai sokszínűség érték. Ezt a sokszínűséget segíteni kell, hogy értékként megjelenhessen. Kállai bejelentette, hogy az áprilisban, 83 éves korában elhunyt Széchenyi-díjas szociológus, a magyarországi cigányság helyzetének elismert kutató, Kemény István tiszteletére megalapította a róla elnevezett Kemény István-díjat. Az elismerést - mint elmondta - minden év áprilisában adják majd át olyan 35 év alatti fiatal kutatóknak, akik kimagasló eredményeket értek el a magyarországi kisebbségkutatásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A cigányt, a meleget és a fradistát is jogi védelem illesse meg

Nem a tételes magyar jog, hanem a jogalkalmazás a ludas abban, hogy az állam nem képes eredményesen fellépni a gyülekezési jog erőszakos megsértőivel szemben. A DEMOS, a Progresszív Intézet és az Eötvös Károly Intézet ismertette téziseit és javaslatait, amelyek több ponton is szembemennek a kormány tervezett lépéseivel.

Vélemény

Tehetséges cigány tanulók kényszerköltöztetése

A főként tehetséges cigány fiatalok középiskolai tanulmányait segítő, egyetemi továbbtanulásukat előkészítő mánfai kollégium vezetése bedobta a törülközőt. 12 tanév után bezárt az iskola, az épületet dobra verik, a gyerekeket Komlóra irányították át. A nevelő kollektíva szétszéledt, 12 év tapasztalatai többé-kevésbé kárba vesznek. Hogyan történhetett mindez?

MTI Itthon

Cigányok békemenete szombaton

Nem a Demokratikus Magyar Charta demonstrációjának részeként, hanem önálló tüntetést tartanak roma szervezetek szombaton néhány száz méterre attól a rendezvénytől, amelyet a miniszterelnök szintén aznapra hirdetett meg – mondta az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke.

hvg.hu Itthon

Szeretik-e a tanárok a cigány gyerekeket?

A pedagógusok egy részének eszébe sem jut, hogy a hátrányos helyzetű és roma tanulók iskolai kudarcaiért a gyerekek családján kívül más, netán maga az iskola és a tanár is felelős lehet. Mindez abból a hatásvizsgálatból derül ki, amelyet integrációs programokban részt vevő tanárok körében végeztek.

MTI Itthon

Visszavetették a cigányozó tanárt

Egy évvel később léphet csak előre a közalkalmazotti bértáblán az az egykori szegedi tanárnő, aki egy internetes fórumon kollégáival együtt gyalázkodó kifejezéseket használt roma tanítványaira - írja a Délmagyarország.

MTI Itthon

Szegregálták a cigány tanulókat a hajdúhadházi iskolák

Helybenhagyta a Legfelsőbb Bíróság (LB) mai ítéletével a hajdúhadházi szegregációs perben hozott elsőfokú ítélet azon rendelkezését, amely kimondta: jogellenes elkülönítés miatt jogsértést követett el a település két általános iskolája. A jogsértő állapot megszüntetését azonban nem kötötte határidőhöz.

MTI Itthon

Külön nyomozócsoport a cigányok elleni támadásokra

Országos hatáskörrel rendelkező nyomozócsoport felállítását sürgette a romák sérelmére elkövetett bűncselekmények felderítésére Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Vélemény

Cigány-magyar polgárőrségeket!

Magasodó gyűlöletfalak építőkockájává is válhat a kődarab, amely betörte a székesfehérvári roma lány fejét. Ugyanakkor pozitív fejleményt is tartalmaz az eseménysor.