szerző:
hvg.hu

Nem igaz, hogy borzalmasan romlott a közbiztonság az országban – mondta a hvg.hu-nak Bencze József országos rendőrfőkapitány a Fidesz politikusainak kijelentéseire reagálva. Viszont a feszültségek csillapítására megerősítik a körzeti megbízotti szolgálatot, új bevetési egységet hoznak létre és további rendőröket vezényelnek az utcákra. A főkapitány cáfolta, hogy a hírbe hozott három roma fiatal lett volna a kiskunlacházi gyilkosság elkövetője.

dr. Bencze József
Tény, hogy a mostanában történt erőszakos bűncselekmények kiváltották a közvélemény felháborodását, de a statisztikák nem támasztják alá, hogy félni kellene az utcákon – jelentette ki Bencze József főkapitány. Az idei év első tíz hónapjában ugyanis mintegy 10 százalékkal csökkent az emberölések és a lopások száma az előző esztendő azonos időszakához képest, és 315 ezer bűncselekmény vált ismertté, amely 10,2 százalékos csökkenést jelent.

„Természetesen más a statisztika és más az emberek szubjektív biztonságérzete” – hangsúlyozta az országos rendőrfőkapitány – „de az, hogy valaki a lét- vagy anyagi biztonságát érzi veszélyben nem feltétlenül kapcsolódik a közbiztonsághoz.” Megjegyezte: bár közismertté váltak súlyos kimenetelű bűncselekmények, még azokban a hátrányos helyzetű térségekben sem rosszabb a bűnügyi helyzet a fővárosinál, ahol a lakosság összetételéből, a képzési és infrastrukturális problémákból feszültségek adódnak. „Az elmúlt időszak eseményei miatt azonban 24 órás ellenőrzést rendeltem el az érintett településeken, továbbá a körzeti megbízottak számát 150 fővel emeltük. Elsősorban azzal tettük vonzóvá ezt a munkát, hogy a kmb-sek fizetését idén júniustól mintegy negyvenezer forinttal növeltük. Reméljük, hogy jövőre 3100-3200 körzeti megbízott lesz az országban.”

Statisztika
A 2008. január 1. és október 31. között ismertté vált 315 ezer bűncselekmény 10,2 százalékkal kevesebb az előző év időszakához képest. Ez idő alatt 22 ezerrel kevesebb embert lett bűncselekmény áldozata. A legsúlyosabb, erőszakos ügyekből, az emberölésből és annak kísérletéből 22-vel kevesebb történt. A garázda jellegű bűnesetek 6 százalékkal nőttek, ugyanakkor 5 százalékkal kevesebb bűnügy történt közterületen. A vagyonelleni bűncselekmények száma 10,5 százalékkal esett vissza, a gazdasági jellegű bűncselekmények viszont 16 százalékkal megugrottak.  Emellett 272-vel kevesebben haltak meg az utakon, az ittas vezetők száma pedig 2500-zal csökkent a korábbi adatokhoz képest.
Bencze József elmondta, hogy ezek mellett a Készenléti Rendőrség állományában létrehoznak  vidékre egy – 450 fős – bevetési főosztályt országos hatáskörrel. Nem hagyják a kapitányságokon portásként ténykedni a szakképzett rendőröket sem - ígéri Bencze: helyükre a rendőrség saját fegyveres biztonsági őröket állít be. Elsőként próbajelleggel Borsodban, hogy így növeljék a közterületi jelenlétet.

„Javaslatot teszünk arra is, hogy a rendészeti szakközépiskola másodéves hallgatói második évükben gyakorlati képzést kapjanak, amelynek helyszíne Budapest lenne. Ez azonban minisztériumi döntést igényel. És persze anyagi forrásokat, amelyek rendelkezésre állnak ugyan, de minden plusz – emberi és anyagi – forrást szívesen vesz a rendőrség ahhoz, hogy a 42 ezer fős állomány még jobb feltételek között még jobb munkát végezhessen.”

A főrendőr a hvg.hu-nak szót ejtett a nagy felháborodást kiváltó esetekről is. Az ismert, hogy megvannak a pátkai és a székesfehérvári Molotov-koktélos támadás elkövetői. Az előbbinél két család vitája vezetett a történtekhez, az utóbbinál, ahol egy kislány megsérült, etnikai indíttatású volt a magukat skinheadnek valló tettesek támadása.
 
A tarnabodi Molotov-koktéllal, fegyverrel elkövetett bűneset miatt hárman ülnek előzetesben. A pécsi, nagycsécsi ügyekben pedig folyik a nyomozás, csakúgy mint a kiskunlacházi lány megölése kapcsán. „Cáfolom, hogy az utóbbiban három roma fiatal lett volna az elkövető. A hírbehozottak még a poligráfos vizsgálatot is vállalták, hogy igazolják ártatlanságukat. Ez és a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kizárható, hogy ők a tettesek.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

A kiskunlacházi tragédia másnapján

Kellő rendőri jelenléttel talán meg lehetett volna előzni a horrort, egy tizennégy éves kislány szörnyű halálát a főváros agglomerációs övezetéhez tartozó Kiskunlacházán. De a rendőrőrsöt megszüntették. A gyilkosságba torkolló csoportos nemi erőszak előzménye, hogy egy deviáns csoport hosszabb ideje fenyegeti a községet. Ezt állítja a helyi lap, a Mi újságunk főszerkesztője, a művelődési ház szervezője, aki a helyi általános iskola alsó tagozatában tanít.

Szükség van-e még egyáltalán a cannes-i filmfesztiválra?

Szükség van-e még egyáltalán a cannes-i filmfesztiválra?

Mi ez a furcsa szerkezet a Google főoldalán? És ki az a Willem Einthoven?

Mi ez a furcsa szerkezet a Google főoldalán? És ki az a Willem Einthoven?

Kuna Tibor és Berki Krisztián is elismerte bűnösségét a számlagyáros perben

Kuna Tibor és Berki Krisztián is elismerte bűnösségét a számlagyáros perben

Elismerte a köztévé, hogy egyoldalúan tájékoztatott a TASZ egyik ügyéről

Elismerte a köztévé, hogy egyoldalúan tájékoztatott a TASZ egyik ügyéről

Ha ezt Strache előbb tudta volna: így ellenőrizheti, hogy be van-e kamerázva az Airbnb-je

Ha ezt Strache előbb tudta volna: így ellenőrizheti, hogy be van-e kamerázva az Airbnb-je

A kórházban is legyen gyereknap

A kórházban is legyen gyereknap