szerző:
MTI

Változásra és összefogásra van szükség a jövő évben Magyarországon - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke szombaton Budapesten a párt választmányának ülése után tartott sajtótájékoztatón.

Gyurcsány és Simon a választmányi ülés után
© MTI
A politikus szerint a változások a szociális, az önkormányzati és adórendszerben szükségesek elsősorban.

Gyurcsány Ferenc kérdésre válaszolva elmondta, azt szeretné, ha a következő években megőriznék a szociális ellátás mai színvonalát, a nyugdíjaknál garantálnák a bérekkel azonos emelkedést, de minden többletpénzt a gazdaságra, a beruházásokra, a fejlesztésekre és az oktatásra fordítanának. Hangsúlyozta, ehhez társadalmi megállapodásra van szükség, és utána döntésre, nem pedig fordítva.

A kormányfő úgy fogalmazott: "érzek elegendő erőt és elszántságot a Magyar Szocialista Pártban, hogy nyugodt párbeszédben és konzultációban meg tudja szervezni az ország jelentős részének, akár többségének támogatását ahhoz, hogy az ország működésének egy sor területén közös változásokat indítsunk el".

"Azt megtanultam, hogy az én reformakaratom nem elég, fontos, de nem elég. Kell az ország is hozzá" - tette hozzá. Gyurcsány Ferenc szerint a választókat nem körbeudvarolni kell, hanem tisztességes politikával meg kell velük egyezni a változásokról.

Az önkormányzati reform részleteit firtató kérdésre az MSZP elnöke közölte, nem kevesebb demokrácia, hanem kevesebb bürokrácia. Hozzátette: a magyar településeket lehet úgy is "önkormányozni", ha kevesebb a hivatal, a képviselő. Nem az önkormányzatok számát, hanem a hivatalok, az intézmények számát kell csökkenteni - jegyezte meg.

Gyurcsány Ferenc úgy vélte, a 2009-es költségvetés hétfői parlamenti zárószavazásával 2008 végére "lényegében pontot tehetnek". A jövő évi büdzsére vonatkozó kérdésre azt mondta, az SZDSZ közös támogató nyilatkozata kellő garancia ahhoz, hogy elfogadják a törvényjavaslatot.

A kormányfő a következő év fontos feladatának nevezte még a nemzetközi gazdasági válság következményeinek kezelését, "a nagyobb baj" megelőzését, illetve a munkahelyek védelmét. Mint mondta, a pénteki brüsszeli döntések segítenek Magyarországnak, mivel lehet uniós forrásokból finanszírozni a kis- és közepesvállalkozások munkahelymegtartó támogatásait.

Gyurcsány Ferenc szerint az Európai Tanács döntése világosan mutatja, a szervezet azt várja a tagállamoktól, hogy együttműködve, de elsősorban nemzeti hatáskörben találjanak megoldást a problémákra. Megjegyezte, nincs egyetlen európai gyógymód, mást tesz a brit, a francia és a német kormány is, Magyarország pedig a célzott állami beruházásokra alapuló francia utat követi.

Az MSZP elnöke nem kívánta kommentálni Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének az ellenzéki párt évadzáró választmányi ülésén elmondott szavait. Mint mondta, az a nyilatkozat távol áll attól a felelősségtől, amit fontosnak gondol.

Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke beszámolt arról, hogy a testület meghallgatta a párt európai parlamenti képviselőinek beszámolóját, valamint az MSZP országos elnökségének javaslatát az EP-képviselők jövő évi kiválasztására. "Jó képviselőket szeretnénk" - így összegezte a választmány a kiválasztás elveit.

Az elnök beszámolt arról is, hogy a választmány megtárgyalta az MSZP jövő évi költségvetésének elveit. Az MSZP EP listájáról a párt jövő év márciusi soron következő tisztújító kongresszusán döntenek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Gyurcsány: Európa hatalmas lehetőség előtt áll

Tovább kell vinni az Európai Unió bővítésének folyamatát - mondta a miniszterelnök a Táncsics Alapítvány konferenciáján Budapesten szombaton. Hozzátette: tisztességes forgatókönyvet kell adni az unióba belépni kívánó nyugat-balkáni országok számára.

Vélemény

Molnár Csaba nem puccsolná meg Gyurcsányt

„Soha senki nem foglalkozott főállásszerűen politikával a családomban, e tekintetben én vagyok az első »rossz fiú«” – kezdi egy beismerő vallomással a napokban a 33. születésnapját ünneplő új közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter.

HavariaPress Itthon

Gyurcsányt, Fodort, Demszkyt is beidéznék a Zuschlag-perben

Gyurcsány Ferenc, Fodor Gábor, Orbán Viktor és Dávid Ibolya pártelnökök, valamint egykori miniszterek és Demszky Gábor főpolgármester tanúkénti megidézését is kezdeményezte a Zuschlag-per egyik vádlottjának ügyvédje az ügy mai tárgyalásán - értesült a HavariaPress.

Furcsa dolgot figyeltek meg a hollóknál: ha az egyik ideges, a másik is feszült lesz

Furcsa dolgot figyeltek meg a hollóknál: ha az egyik ideges, a másik is feszült lesz

Hitler beszédeit elemezte Emilia Clarke a Trónok harca utolsó részéhez

Hitler beszédeit elemezte Emilia Clarke a Trónok harca utolsó részéhez

Eljárás indult az M7-esen szaladgáló lovak miatt

Eljárás indult az M7-esen szaladgáló lovak miatt

Turmixszal felfegyverkezett tüntetők miatt ragadt a buszán Farage

Turmixszal felfegyverkezett tüntetők miatt ragadt a buszán Farage

Ma sem ússzuk meg a záporokat

Ma sem ússzuk meg a záporokat

Edző nélkül maradt a kiesett MTK

Edző nélkül maradt a kiesett MTK